Comunicate‎ > ‎

Conducerile TVR și MediaSind au demarat negocierile pentru recuperarea drepturilor neacordate salariaților instituției!

postat 11 feb. 2022, 06:10 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 feb. 2022, 06:13 ]
Următoarea întâlnire dintre conducerea TVR și cea a SRJ MediaSind este programată pentru data de 22 februarie a.c. la care vor participa liderii MediaSind din structurile teritoriale.

În urma solicitării Filialei MediaSind TVR a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, conducerea Societății Române de Televiziune formată din președinte-director general Dan Cristian Turturică, directorul Direcției Studiouri Centrale, Cristian Văileanu, directorul Direcției Economice, Mihaela Woytovict și coordonatorul Departamentului juridic, Mircea Duca, s-a întâlnit cu președintele SRJ MediaSind Cristi Godinac, președintele MediaSind TVR, Sorin Torică și vicepreședintele pe domeniul editorial al MediaSind, Loara Ștefănescu.

Pe ordinea de zi a ședinței au fost dezbătute următoarele puncte: Nerespectarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă din SRTV privind obligativitatea angajatorului de a acorda salariaților instituției Prima de Crăciun, tichetele de masă și voucherele de vacanță, Înființarea canalelor TVR INFO și TVR Cultural fără consultarea partenerilor sociali, Nerespectarea prevederilor privind sănătatea și securitatea în muncă pentru angajații SRTV, Funcționarea nelegală a comitetelor directoare din București și din țară ale SRTV, Dialogul cu partenerii sociali, Probleme ale membrilor de sindicat din structurile teritoriale. Diverse. (foto)

La primul punct, reprezentanții MediaSind au propus două soluții, prima fiind copierea modelului de la SRR prin ignorarea avizului abuziv (în opinia MediaSind TVR), dat de controlorul delegat, prin efectuarea plăților Primei de Crăciun și a tichetelor de masă. Liderii MediaSind și-au afirmat disponibilitatea de a plăti chiar ei o eventuală amendă în locul conducerii TVR pentru ignorarea acestui aviz negativ, în cazul în care instanța de judecată ar aprecia că funcționara de la Ministerul Finanțelor a apreciat corect prevederile legale.

Având în vedere că această soluție a fost categoric respinsă de șeful TVR, acesta susținând că nu dorește să forțeze o eventuală încălcare a legislației, liderii MediaSind au înaintat o a 2-a propunere, și anume majorarea salariilor cu o sumă care să acopere Prima de Crăciun, tichetele de masă, precum și diferențele neacordate ale indexării salariilor cu indicele real al inflației. Conducerea TVR a informat despre demersurile făcute în zona politică pentru soluționarea acestor probleme, cum ar fi propunerea de modificare a Legii nr.41/1994, sau a Ordonanței nr.130/2021.

Având în vedere că în perioada 21-23 februarie a.c. va avea loc Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, s-a propus PDG să participe la ședința organizată în data de 22 februarie a.c. pentru a discuta cu liderii studiourilor teritoriale ale MediaSind TVR și în care să se analizeze soluțiile propuse, mai ales că ele nu se exclud una pe alta! În cazul în care, într-un termen rezonabil, soluția politică întârzie să apară, atunci partenerii sociali să negocieze un Act adițional în care să se introducă toate sumele restante. Până în acest moment, am informat că acțiunile introduse de MediaSind în instanță își vor urma cursul, iar în cazul recuperării drepturilor prin înțelegerea părților, procesele vor rămâne fără obiect, fiind plătite de TVR doar cheltuielile făcute de MediaSind cu avocații.

PDG a subliniat că face toate demersurile pentru ca aceste drepturi să fie acordate și că nu se pune problema ca banii cuveniți angajaților să fie folosiți în alte proiecte!

Referitor la înființarea celor două canale TVR INFO și TVR Cultural, am precizat clar că organizația noastră nu se opune, în niciun fel, dezvoltării instituției și din acest motiv MediaSind TVR nu va ataca în contencios administrativ hotărârea membrilor CA și nici nu va depune sesizări penale împotriva celor care au votat  fără respectarea normelor legale. Însă, nu putem garanta că acest lucru nu va fi făcut de către unii salariați nemulțumiți.

Am arătat că această dezvoltare trebuie să respecte cadrul legal și financiar, inclusiv prin respectarea consultării cu partenerii sociali. În acest sens, am prezentat îngrijorările membrilor noștri din TVR privind funcționarea acestor canale în condiții de minime resurse umane, tehnice și, nu în ultimul rând, în urma diminuărilor salariale.

Mai mult, în privința credibilității acestor canale, am reiterat solicitarea de demitere a Ramonei Săseanu din funcția de producător general, arătând că o persoană care în timp ce era jurnalist a făcut public campanie electorală unui partid politic, nu are ce să caute într-o instituție publică de media, mai ales într-o funcție de care depinde politica editorială! Faptul că timp de peste 6 luni s-a sustras de la cercetarea celor două comisii disciplinare, nu înseamnă că faptele nu mai există!

În plus, am cerut ca abuzurile împotriva membrilor MediaSind și a angajaților TVR trebuie să înceteze imediat.

Având în vedere aceste argumente, am  solicitat  ca la întâlnirea din 22 februarie, conducerea TVR să prezinte un proiect care să conțină răspuns la întrebările ridicate de salariați privind funcționarea acestor canale, noi atribuții, finanțare, organizare, coordonare etc.

Referitor la punctul privind funcționarea nelegală a comitetelor directoare și a celui din București, PDG a anunțat că în acest an va intra în vigoare o nouă organigramă și că aceste posturi, inclusiv cel de producător general, vor fi scoase la concurs, cum este și legal. Reprezentanții MediaSind au explicat că e nevoie de un termen rapid, (o luncă sau două), având în vedere abuzurile semnalate împotriva membrilor de sindicat din București, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Iași. Subiectul va fi dezvoltat la întâlnirea cu liderii MediaSind din studiourile teritoriale.

La punctul privind sănătatea și securitatea în muncă, reprezentanții MediaSind au reiterat solicitarea privind efectuarea de determinări de noxe pentru toți factorii de risc, nu numai pentru măsurarea câmpurilor electromagnetice, cum s-a făcut în timpul administrației Gradea. S-a atras atenția că există foarte multe cazuri de îmbolnăviri oncologice, precum și despre funcționarea deficitară a cabinetului medical din instituție. PDG a anunțat că problema ridicată îl preocupă la modul cel mai serios și că va media între MediaSind și departamentele de specialitate întâlniri pentru soluționarea tuturor problemelor ridicate.

Având în vedere rezultate acestei întâlniri precum și deschiderea spre dialog a Preşedintelui Director General, MediaSind TVR solicită membrilor organizației ca până pe data de 20 februarie 2022, să ne transmită pe adresa tvr@mediasind.ro toate problemele și întrebările care doresc să fie clarificate de către administrație.

Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

 Filiala MediaSind TVR

București, 11 februarie 2022