Comunicate‎ > ‎

Conducerea TVR somată în instanță să publice contractele încheiate cu colaboratorii!

postat 26 mar. 2019, 03:41 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 mar. 2019, 03:41 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-28/actiune%20colaboratori.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus  astăzi, 26 martie 2019, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii  SRTV pentru refuzul acesteia de a ne permite accesul la contractele încheiate cu colaboratorii.

Având în vedere că în presă au apărut mai multe informaţii privind „dezmăţul financiar” făcut de conducerea TVR, prin încheierea, în mod preferenţial, a unor contracte de colaborare de ordinul zecilor de mii de euro, cu mai multe persoane care prestau exact aceleaşi activităţi cu angajaţii din instituţie, mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie ai SRTV, între care și reprezentantul salariaţilor, membrii ai Comisiilor de Cultură şi Mass-Media din Parlamentul României, precum şi organizaţii sindicale au cerut explicaţii oficiale preşedintelui-director general Doina Gradea. Aceasta a refuzat, tratând cu aroganţă inclusiv pe membrii Comisiilor parlamentare. Ca urmare a acestei situații deputații au hotărât constituirea unei comisii de anchetă pentru a verifica cheltuielile respective. (amănunte aici)

Ţinând cont de faptul că aceste cheltuieli reprezintă informaţii de interes public, SRTV fiind, potrivit legii de organizare şi funcţionare, o instituţie plătită în proporţie de peste 80 % de la bugetul de stat,  în data de 6 februarie 2019 SRJ MediaSind a depus o cerere în baza Legii nr. 544/2001 prin care a solicitat următoarele:

1. Lista nominală a terţilor cu care SRTV a încheiat contracte de colaborare şi de cesiune a drepturilor conexe pentru participarea sau realizarea programelor şi emisiunilor televiziunii publice în anii 2017, 2018 şi în luna ianuarie 2019, cu precizarea tipului de activitate prevăzut în contract şi a programului/emisiunii aferente.

2. Sumele plătite de SRTV colaboratorilor externi în perioadele menţionate, cumulate pentru fiecare tip de activitate în parte.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-28/foto%20cheltuieli%20tvr.jpg?attredirects=0
Conducerea SRTV a răspuns prin adresa nr.130024/08.03.2019 că datele solicitate  nu sunt informatii de interes public, susţinând că a respectat Legea 544/2001 oferind doar sumele totale  pentru anii respectivi, şi anume, 5 869 026 lei pentru contractele încheiate în anul 2017, 8 041 750 lei pentru 2018 şi 304 027 pentru luna ianuarie 2019  (vezi foto)

SRJ MediaSind a depus în data 11 martie 2019 o Reclamaţie administrativă prin care a  susţinut legalitatea demersului şi a solicitat o cercetare administrativă a persoanelor care au refuzat să respecte Legea 544/2001 şi să ne ofere informaţiile complete.

SRJ MediaSind susţine că  SRTV este o instituţie publică care se finanţează în proporție de peste 80 la sută din bugetul statului, iar opinia publică este îndrituită să afle, conform legii, modul în care administraţia cheltuieşte banii publici. Totodată, în respectiva reclamație administrativă a menționat faptul că informațiile personale pot fi anonimizate, pentru a nu încălca prevederile legale privind datele cu caracter personal.

Ca răspuns la Reclamația administrativă, preşedintele -director general al SRTV, Doina Gradea  ne-a comunicat în data de  prin adresa nr. C/209 din 22.03.2019,  că „SRTV a soluționat solicitarea în conformitate cu prevederile stipulate în Legea nr.544/2001”.

Din acest motiv, SRJ MediaSind şi filiala sa, MediaSind TVR  au decis acţionarea în justiţie a conducerii SRTV pentru a obţine informaţiile de interes public solicitate. 
În acest proces, SRJ MediaSind este reprezentat de Casa de avocatură coordonată de avocat Dan Iordache.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

Filiala MediaSind TVR

București, 26 martie 2019