Comunicate‎ > ‎

Conducerea TVR somată în instanţă să publice informații legate de facilităţile acordate sindicatului său de casă!

postat 8 apr. 2019, 01:42 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 apr. 2019, 01:45 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-34/actiune%20facilitati%20sindicale.jpg
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind
, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus vineri, 5 aprilie 2019, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii TVR, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.544/2001 privind informaţiile de interes public.

Constatând că nerespectarea angajamentelor semnate de către conducere cu Sindicatul pentru  Unitatea Salariaţilor din TVR- SPUSTv devine o regulă, că angajaţii celei mai mari instituţii de presă din ţară pierd constant drepturi importante, fiindu-le astfel  afectate atât situaţia financiară, cât şi stabilitatea locurilor de muncă,  constatând că în TVR se mimează activitatea sindicală iar unii lideri primesc  funcţii de conducere şi salarii mărite, în   data de 14.02.2019 MediaSind - TVR a  notificat pe preşedintele-director general, Doina Gradea să pună la dispoziţie următoarele informaţii de interes public facilitîțile acordate organizațiilor sindicale din TVR, inclusiv sindicatului cu care semnează CCM.

În data de 22.03.2019 SRTV a transmis adresa nr. 130028 prin care ne răspunde, parţial, la întrebări. De exemplu, în ceea ce priveşte numărul total de membri ai SPUSTv, TVR a refuzat să ne trimită situaţia din studiourile teritoriale. Conducerea instituției nu a oferit clarificări nici în legătură cu facilităţile acordate acestei organizaţii cum ar fi: administratrea unui spaţiu comercial din incinta instituţiei, zile libere acordate pentru activitate sindicală, birotică, calculatoare  etc.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-34/foto%20reclamatie%20administrativa%20facilitati%20sindicale.jpg
Din acest motiv, SRJ MediaSind a depus în data de 25.03.2019 o reclamaţie administrativă, invocând faptul că răspunsul oferit este incomplet şi că sunt așteptate toate informaţiile solicitate, pentru a evita un nou proces  (vezi aici).
La acestă ultimă solicitare conducerea instituţiei nu a trimis niciun răspuns. În aceste condiţii, SRJ MediaSind a decis să se adreseze instanţei, pentru a obliga conducerea TVR să facă publice informaţiile solicitate. 

Precizăm că, în cazul în care instanţa va admite cererea noastră privind eventuale cheltuieli de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administrație al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele responsabile de acest nou abuz.
În acest proces, SRJ MediaSind este reprezentat de către Casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache.

Din nefericire, nu este prima dată când  actuala conducere a Televiziunii Române face dovada disprețului său față de angajați și față de lege, motiv pentru care, în acest moment, pe rolul intanţei se află mai multe procese ce au ca obiect lipsa de transparenţă față de cheltuirea  banului public  (vezi aici amănunte), nerespectarea prevederilor  din Contractul Colectiv de Muncă (vezi aici amănunte), neacordarea voucherelor de vacanță, (amănunte aici) precum și diminuarea drepturilor angajaţilor de către PDG împreună cu sindicatul său de casă, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor Tv - SPUSTV. (amănunte aici).

Atitudinea  dictatorială  a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată sancționată de  organizaţiile naţionale şi internaţionale de presă, care au  protestat şi au cerut  Parlamentului să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei (vezi aici) .   

Departament Comunicare SRJ MediaSind
 Bucureşti, 8 aprilie 2019