Comunicate‎ > ‎

Confederaţia Sindicală Națională MERIDIAN respinge orice intenție de a fărâmița sectorul de activitate "Cultură și Mass-Media"!

postat 28 iul. 2017, 10:40 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 iul. 2017, 11:21 ]
Confederatia Sindicala Naționala MERIDIAN
respinge orice intenție de a fărâmița sectorul de activitate Cultura și Mass-Media și solicita Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social sa ia in considerare propunerile Federatiei FAIR - MediaSind pentru amendarea Proiectului de HOTĂRÂRE DE GUVERN privind redefinirea sectoarelor de activitate din economia naţională pentru care se pot negocia şi încheia contracte colective de muncă.

Pentru a se clarifica aspectele invocate de reprezentanții Federatiei Fair MediaSind, Președintele CSN MERIDIAN a avut astazi o discuție telefonică cu dl. Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, urmată de o întâlnire de lucru pe acest subiect la care au participat: 
din partea Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social
- dl. Marius SEPI, ministru secretar de stat


din partea CSN MERIDIAN și Fair - MediaSind: 

- dl. Ion POPESCU, presedinte CSN Meridian
- dl. Leonard PADURET, presedinte Fair MediaSind
- dl. Cristian GODINAC, presedinte executiv Fair MediaSind
- dl. Marian STOICESCU, presedinte executiv, CSN Meridian 
- dl. Dumitru FORNEA, secretar general CSN Meridian
- dl. Ionuţ CIUTACU, consilier CSN Meridian

In cadrul sedintei, reprezentantii Federatiei FAIR MEDIASIND și-au manifestat îngrijorarea fata de intentia impartirii sectorului de activitate Cultura si Mass-Media din HG 1260 in mai multe sectoare, fara a se tine cont de interesul membrilor de sindicat și de propunerile reprezentantilor federatiei. 

Pana la acest moment, in opinia președintelui și presedintelui executiv  Fair MediaSind, propunerile din proiectul legislativ nu au tinut cont de modul de structurare a sectorului in Romania și in alte state europene.

In situația in care, contrar asigurărilor date de domnul Marius Sepi, proiectul legislativ nu va fi modificat corespunzător in perioada următoare, membrii FAIR MEDIASIND, sprijiniti de CSN Meridian și de alte organizatii socio-profesionale la nivel international: Federatia Internationala a Jurnalistilor, Federatia Europeana a Jurnalistilor, Federatia Internationala a Muzicienilor, Federatia Internationala a Actorilor si UNI GLOBAL UNION, vor fi nevoiți sa inițieze acțiuni de protest in țara și in străinătate pentru a atrage atenția asupra pericolului fragmentării artificiale a unor federații sindicale reprezentative prin ingerința guvernamentală in activitatea sindicatelor. 

Presedintele CSN MERIDIAN a atras atenția ca in Romania trebuie sa se respecte Constitutia si legile tarii, iar in acest sens libertatea de asociere și negociere colectivă trebuie sa fie garantata de iure și de facto conform spiritului și literei Convențiilor Fundamentale ale Organizației Internationale a Muncii. 

Presedintele executiv al CSN Meridian a mentionat pericolul atomizarii miscarii sindicale datorită noilor initiative legislative, care deși par a fi propuse cu buna intenție, prin metoda de lucru și conținutul acestora, stârnesc îngrijorare la nivelul unor federații sindicale. 

In vederea rezolvarii acestor probleme care preocupa sindicatele din cultura și mass-media, domnul presedinte Ion POPESCU a propus sa se organizeze o intalnire intre Ministrul Culturii, reprezantantii Confederatiei si ai Federatiei Fair MediaSind. 

Domnul ministru secretar de stat a prezentat mai multe puncte de vedere privind:

- caracterul tranzitoriu al art. 3 din proiectul de HG privind modificarea HG 1260/2011;
- corelarea dispozitiilor Legii dialogului social cu cele ale HG, in sensul unei libertati sporite de miscare la nivel de sectoare;
- cererea reprezentantilor organizatiilor sindicale si patronale din industria grafica de a se crea un sector de activitate separat;
- transmiterea propunerilor Fair MediaSind intr-un termen de doua saptamani;
- posibilitatea de a trimite propuneri de modificare a dispozitiilor Legii dialogului social referitoare la federatii;
- posibilitatea discutarii si rezolvarii problemelor referitoare la salarizare in cadrul CNT.

CSN MERIDIAN                                Bucuresti, 28 iulie 2017