Comunicate‎ > ‎

Consiliul Județean Galați intervine în conflictul dintre FAIR-MediaSind și șeful Centrului Cultural “Dunărea de Jos” : „Cine nu înțelege cât de importantă este CULTURA, nu are ce căuta pe o funcție și să conducă o instituție!”

postat 2 sept. 2022, 02:23 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 sept. 2022, 04:04 ]
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=npipRwzakyI
O echipă de audit a CJ Galați a început deja verificările neregulilor semnalate de angajați.

În urma sesizărilor și a reacțiilor publice transmise Consiliului Județean Galați de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu membrul afiliat Sindicatul Național din Cultură FAIR-Filiala Galați, președintele CJ, Costel Fotea, a anunțat ieri în emisiunea Reperul TV ( min.43) că „am dispus un audit  la instituția de cultură pentru a evalua situația și a decide măsurile care se impun ca să nu fie conflicte și nici certuri, pentru că este o instituție valoroasă, o instituție de prestigiu. Acolo vin  peste 700 de copii care fac cursuri de canto, pictură, alte specializări și care nu trebuie să ajungă să vadă un angajat al Centrului de Cultură că este bosumflat sau că sunt acolo conflicte. De aceea, dacă managerul este vinovat voi lua măsuri, sau dacă liderii de sindicat au cerut lucruri care nu sunt tocmai în regulă și vor pune în lumină proastă instituția, atunci va trebui să iau o măsură. Gândiți-vă la 700 de copii talentați care au participat la diverse concursuri prin țară, la emisiunea  Românii au talent, premiați la concursuri în străinătate!”

YouTube Video

Acesta a concluzionat că cine nu înțelege cât de importantă este CULTURA nu are ce căuta pe o funcție  și să conducă o instituție!”

În asentiment cu declarația tranșantă și corectă a președintelui CJ Galați, Costel Fotea, Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național FAIR – filiala Galați susțin că singura soluție pentru stingerea conflictului existent între angajați și conducerea instituției este demiterea de urgență a managerului  Vali Viorel Sandu și organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural. (amănunte aici: Angajații Centrului Cultural “Dunărea de Jos” din Galați cer managerului să se ocupe de problemele din cultură în loc de propria gogoșerie! și aici: Federația FAIR-MediaSind cere demiterea managerului – afacerist de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați!)

Totodată, propunem echipei de audit a Consiliului Județean Galați să solicite și să verifice și următoarele informații de interes public atât pentru angajații instituției, dar și pentru cetățenii gălățeni, plătitori de taxe și impozite:

1.Situația contractelor de achiziții încheiate în perioada mandatului de management a dlui. Vali – Viorel Sandu, după următorul model: nume firmă, obiectul contractului și suma plătită.

2.Situația deplasărilor interne și internaționale efectuate în ultimii 3 ani de manager și membrii echipei de conducere a instituției, după modelul: funcție, locul deplasării, suma decontată și raportul justificativ.

3.Copii după foile de parcurs și bonurile de combustibil pentru autovehiculul cu nr GL-20-CJC.

4.Situația contractelor încheiate de instituție pentru asistență juridică și reprezentare din ultimii 3 ani, după modelul: denumire casă de avocatură, obiectul contractului și suma.

5.Copii după proiectele editoriale aprobate în ultimii 3 ani și sumele plătite de instituție pentru fiecare proiect în parte.

6.Rapoartele și deciziile Curții de Conturi încheiate în urma verificărilor activității din Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați  din ultimii 3 ani. 

7.Copii după Rapoartele evaluărilor anuale din ultimii 3 ani, ale managerului Vali-Viorel Sima, conform art 36 din OUG nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, din care cităm:

“Articolul 36(1) Evaluarea managementului se face anual, pe baza Regulamentului-cadru de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului, elaborat de Ministerul Culturii, şi reprezintă procedura prin care autoritatea verifică modul în care au fost realizate obligaţiile asumate prin contractul de management, în raport cu resursele financiare alocate, potrivit procedurilor prevăzute la art. 25 alin. (2) şi (3).”

 Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind    

București, 2 septembrie 2022