Comunicate‎ > ‎

Consiliul Național al FAIR-MediaSind cere Coaliției guvernamentale să nu se transforme în groparul sectorului Cultură și Mass-Media!

postat 22 feb. 2022, 00:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 feb. 2022, 00:33 ]
Federația FAIR-MediaSind cere Guvernului să majoreze cu 30% salariile din instituțiile din cultură și mass-media pentru a acoperi creșterile aberante de la energie, alimente, carburanți și utilități!

Delegații prezenți ieri, 21 februarie 2022, la Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizație sindicală reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură și Mass-Media, au stabilit și votat strategia organizației pentru anul 2022. Având în vedere efectele pandemiei,  creșterile aberante la energie, gaze, apă, combustibili, alimente etc., dar și o inflație galopantă, Consiliul Național cere coaliției aflate la putere să respecte prevederile Legii nr.153/2017 privind salarizarea unitară și să acorde  o majorare salarială de 30 la sută pentru toți  angajații din instituțiile din cultură și mass-media.

Federația FAIR-MediaSind atrage atenția guvernanților că lipsa dialogului social cu reprezentanții organizațiilor sindicale din sector a generat situația dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de lucrători din cultură și mass-media. Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiți politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituțiile centrale cât și în cele locale. 

Cât privește domeniul mass-media situația este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecție a sănătății angajaților, dar și a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public. Să nu uităm că instituțiile de media au o importanță vitală pentru informarea cetățenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilități nu poate garanta corectitudinea informației. 

Consiliul Național solicită coaliției aflate la guvernare modificarea de urgență a Legii nr.62/2011 în scopul deblocării dialogului social la nivel de sector și de instituție, precum și în domeniul negocierilor colective. Suntem singura țară din Uniunea Europeană în care nu există contracte colective negociate la nivel de sector, din cauza condițiilor imposibile impuse de către legislație. Suntem singura țară din UE în care este restricționat dreptul la grevă! 

În lipsa unor organizații sindicale reprezentative la nivel de unitate, în calitate de federație reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind se va implica în continuare în negocierea contractelor colective de muncă la nivel de instituție. 

Totodată, FAIR-MediaSind solicită eliminarea prevederilor referitoare la impunerea contractelor de muncă pe perioadă determinată din Ordonanța nr.21/2007 pentru a se acorda posibilitatea angajaților să încheie în instituțiile de spectacole și concerte contracte pe perioadă nedeterminată, drept refuzat multor salariați din aceste instituții. 

De asemenea, modificarea și completarea Legii nr 153/2017 precum și a Legii nr. 263/2010, în sensul corectării unor erori evidente, sunt priorități pentru FAIR-MediaSind pentru anul 2022.

Atragem atenția că încă de la începerea pandemiei, în  Uniunea Europeană, organizațiile internaționale la care FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global Union, Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), UNI-MEI - au solicitat Comisiei Europene și Parlamentului European să întreprindă acțiuni rapide, direcționate și coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor - salariați și angajați independenți - și companii, ca răspuns la impactul social și economic devastator al crizei globale COVID-19 asupra sectorului cultură și mass-media.

În cazul în care aceste măsuri nu vor fi puse în aplicare, Consiliul Național al FAIR MediaSind va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a decide declanșarea acțiunilor de protest la nivel de sector cultură și mass-media.


Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind

București, 22 februarie 2022