Comunicate‎ > ‎

Consiliul Naţional a validat afilierea FRJ MediaSind la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România - CSDR

postat 8 nov. 2010, 07:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 nov. 2010, 05:11 ]

Bucureşti, 8 noiembrie 2010, Informare de Presă Departament Comunicare CSDR:

Consiliul National al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania - CSDR a  hotarat sa respinga proiectul Codului Social propus de reprezentantii Guvernului partenerilor sociali prin care se modifica principalele legi care guverneaza raporturile de munca: Codul Muncii- Legea nr. 53/2003, Legea Sindicatelor nr. 54/2003, Legea Contractelor Colective de Munca nr. 130/1996 republicata, Legea nr.168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, Legea Patronatelor nr. 356/2001. In Rezolutia adoptata de catre Consiliul National, membrii afiliati CSDR considera ca, prin acest proiect de lege, actuala putere doreste sa desfiinteze miscarea sindicala din Romania si sa-i transforme pe angajati in niste scavi aflati la discretia patronatelor. "Modificarile preconizate la legislatia muncii nu urmaresc flexibilizarea fortei de munca ci o dereglementare a relatiilor de munca, astfel incat salariatii, prin organizatiile sindicale, sa nu-si mai poata apara drepturile in instantele de judecata, ramanand la dispozitia angajatorului " -  au sustinut reprezentantii federatiilor sindicale membre ale CSDR prezenti la lucrarile Consiliului National ce au avut loc in perioada 4 - 7  noiembrie a.c. la Baile Felix, Hotel Padis.

"Patronatele, Puterea si partidele politice doresc sa compromita miscarea sindicala pentru ca aceasta sa nu-si mai poata indeplini menirea sa, de aparare a drepturilor economice, sociale si profesionale ale angajatilor, asa cum prevede  Constitutia Romaniei. Guvernantii doresc ca angajatii sa lucreze aproape pe gratis iar ei sa-si cumpere in continuare nave si sa traiasca in lux. Cu un salariu de 600 - 700 de lei nu se poate trai. Modalitatile optime de eliminare a focarelor de conflict social si de asigurare a solidaritatii necesare pentru ca Romania sa depaseasca criza economica si sociala in care se afla sunt consolidarea dialogului social, consolidarea parteneriatului social si a legislatiei care guverneaza relatiile de munca, tinand cont de conventiile OIM si Directivele UE"-  a declarat  Iacob Baciu, presedintele CSDR.


Rezolutia adoptata de Consiliul National al CSDR stabileste urmatoarele prioritati pentru anul 2011:

 - majorarea salariului minim brut pe economie garantat in plata la 50% din salariul mediu brut pe economie;
- renuntarea la impozitarea tichetelor de masa acordate salariatilor;
-scaderea TVA pentru produsele alimentare si servicii de stricta necesitate;
-stabilirea unui plafon minim al costurilor la medicamente de stricta necesitate;
- domeniile strategice pentru Romania - invatamant, sanatate, cercetare stiintifica si tehnologica, cultura, administratie publica sa se regaseasca corect pozitionate in Legea salarizarii unice in sistemul bugetar;
- cresterea valorii punctului de pensie la nivelul a 45% din salariul mediu pe economie;                                                                          

- varsta maxima de pensionare sa fie de 63 de ani la barbati si femei;
-infiintarea Tribunalelor Muncii ca jurisdictii specializate in domeniul conflictelor de munca si asigurari sociale;
- eficientizarea functionarii Inspectiei Muncii;
-sprijinirea comitetelor sectoriale astfel incat acestea sa functioneze ca institutii de baza in domeniul formarii profesionale continue;
- elaborarea unei legi privind reglementarea dialogului social, atat la nivel central, cat si la nivel teritorial;- armonizarea legislatiei care guverneaza relatiile de munca si industriale cu Conventiile Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) si cu Directivele Uniunii Europene.


In cadrul sedintei Consiliului National, marea familie a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania s-a marit prin validarea afilierii a cinci importante federatii sindicale din Romania: Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Federatia Sindicatelor Democratice “Ioan Cantacuzino”, Federatia Nationala a Lucratorilor din Agricultura,  Federatia Nationala Sindicala “SALROCA”, Federatia Sindicatelor Democratice din Administratie si Servicii.

Un moment emotionant in cadrul Consiliului a fost retragerea din functia de vicepresedinte al CSDR a lui Aurel Cornea, presedinte de onoare al Federatiei Sindicatelor Libere din
Invatamant,.  „Am luat această decizie pentru că am îndeplinit vârsta legală de pensionare şi cred că este moral să mă retrag din această funcţie” , a declarat Aurel Cornea. Membrii CSDR  i-au multumit pentru cei  20 de ani de activitate pe care Aurel Cornea i-a sacrificat  in slujba apararii intereselor membrilor de sindicat. Prin votul unanim al Consiliului National, in  functia de vicepresedinte al CSDR  a fost ales Simion Hancescu, presedinte FSLI.

In ultima zi de dezbateri s-au discutat problemele cu care se confrunta asistentii judiciari. Conducerea CSDR s-a angajat sa sustina modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara astfel incat  asistentii judiciari sa aiba vot deliberativ in cadrul proceselor si nu consultativ cum exista in prezent.


  
   8 noiembrie 2010 

Departament comunicare al CSDR

 

Rezoluţia Consiliului Naţional CSDR

 

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania- CSDR reprezinta interesele   a peste 500 000 de membri din toate ramurile economiei nationale.

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania- CSDR este afiliata la Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES) si este membru fondator al Confederatiei Internationale a Sindicatelor (CIS)

ĉ
Office Mediasind,
8 nov. 2010, 09:01
Comments