Comunicate‎ > ‎

Consiliul Naţional FAIR-MediaSind solicită demiterea urgentă a Preşedintelui-Director General al Televiziunii Române!

postat 25 feb. 2019, 01:57 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 feb. 2019, 02:03 ]
Delegaţii prezenţi la Consiliul Național al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind întrunit la Bucureşti în data de 25 februarie 2019, solicită demiterea urgentă a Preşedintelui-Director general al Societăţii Române de Televiziune –SRTV, Doina Gradea, şi înlocuirea acesteia cu un profesionist care să cunoască şi să respecte meseria de jurnalist.

Consiliul FAIR-  MediaSind sprijină toate demersurile  angajaţilor Societății Române de Televiziune – SRTV membri ai filialei MediaSind TVR din Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, de a instaura un climat normal de muncă în cea mai mare instituţie de media a statului român.(vezi aici)

Numele TVR a fost impllicat, în ultima vreme, în  numeroase scandaluri publice. Avem în vedere jignirea şi insultarea angajaţilor de către președintele –director general Doina Gradea, dar nu putem omite nici scandalul Starea Nației din primăvara anului trecut.

De curând Parlamentul a decis înființarea unei Comisii de anchetă privind cheltuielile ocazionate de organizarea festivalului Cerbul de Aur, dar și a concursului național Eurovision, ambele având ca fundament lipsa de transparență în angajarea cheltuielilor și suspiciuni rezonabile privind nereguli în cheltuirea banilor publici, nereguli pe care le-au semnalat nu doar colegii din SRTV, membrii CA, ci și alte voci publice credibile. Din aceste motive susţinem că demiterea PDG reprezintă singura soluţie pentru reintrarea în normalitate. 

Considerăm injust și deosebit de periculos faptul că, nu doar prestigiul, ci și buna funcționare a instituției sunt afectate, în continuare, de stilul de management al actualei șefe a SRTv, căreia membrii noştri afiliaţi îi reproșează nu doar atitudinea discreționară și abuzivă, ci și încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din SRTv, a Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă (vezi aici).

Conducerea SRTV refuză, cu obstinație, aplicarea HG Nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului, în aceeași măsură în care refuză a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

Considerăm extrem de important ca bunul mers al investițiilor, finanțate de Guvern, atât de necesare pentru retehnologizarea unei instituții de importanță strategică pentru România, să nu fie perturbat de o asemenea manieră de lucru la vârful televiziunii. De aceea trebuie oprită cheltuirea iresponsabilă a banilor publici din TVR, fără acordul și avizul Consiliului de Administrație numit și validat de votul plenului Parlamentului. Trebuie să precizăm că sumele angajate, destinatarii și condițiile contractuale nu sunt nici măcar aduse la cunoștință membrilor CA.

Argumentul legat de importanța perioadei pe care o traversăm, cea în care țara noastră exercită Președinția rotativă semestrială a Consiliului Uniunii Europene, în care TVR acoperă și produce în calitate de ”official broadcaster” toate evenimentele desfășurate pe durata exercitării Președinției românești a Consiliului UE și, în consecință ar trebui să existe o continuitate în  administrarea SRTv, care să garanteze funcționarea TVR la parametri normali, nu stă în picioare. Nici măcar în această situație specială nu poate fi cauționat dezmățul din bani publici, pentru că astfel se adaugă riscuri financiare și logistice care pot pune în pericol îndeplinirea misiunii publice a SRTv. Este pusă în pericol, de asemenea, pacea socială din instituție.

Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, când dezinformarea și manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcțională și legitimă.

 Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV prevede la Art. 20 al. (3): ”Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului. ”

În consecinţă, Consiliul National FAIR-MediaSind solicită  Parlamentului să o demită din funcția de Președinte-Director General al SRTv pe doamna Doina Gradea, pentru activitate necorespunzătoare la conducerea Televiziunii publice și să dea ocazia alegerii unui nou Președinte-Director general care să fie propus Parlamentului pentru validare în cel mai scurt timp posibil, pentru a asigura legalitatea și transparența, indispensabile într-o instituție publică de nivel european.

Consiliul Naţional FAIR – MediaSind mandatează conducerea organizaţiei să solicite, pentru realizarea acestui demers,sprijinul organizaţiilor naţionale şi internaţionale la care este afiliată cu drepturi depline – Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia –CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştiulor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI Global UNION şi UNI Media, Entertainment end Arts, precum şi să sesizeze organizaţia la care este afiliată SRTV, European Broadcasting Union –EBU.

Consiliul Naţional mandatează conducerea FAIR-Mediasind să solicite şi sprijinul Comisiei Europene în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social pe domeniul audiovizual din CE, care va avea loc în data de 1 martie 2019, la Bruxelles.

 
Consiliul National 
  
Rezoluţie adoptată astăzi, 25 februarie 2019, în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.