Comunicate‎ > ‎

Contrar logicii și legii, șefa TVR decretează: informațiile de interes public sunt secrete!

postat 24 iun. 2020, 00:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 24 iun. 2020, 01:10 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-65/foto%20adresa%20TVR%20reclamatie%20adm.jpg
Președintele-director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, a transmis ieri, 24 iunie 2020, organizației noastre, răspunsul la Reclamația administrațivă depusă de MediaSind TVR în urma refuzului conducerii TVR de a prezenta situația cheltuielilor efectuate în perioada stării de urgență.

 Potrivit adresei nr. C407/23.06.2020 (foto), “în urma analizei acestei reclamații de către comisia de analiză privind încălcarea dreptului de acces la informațiile de interes public, constituită prin Decizia Președintelui-Director General al Srtv, răspunsul comunicat de Srtv este în conformitate cu prevederile legale.”

Cu alte cuvinte, așa-zisa „comisie”, creată cu scopul clar de a ocoli legea, în loc să soluționeze reclamația administrativă și să ofere informațiile solicitate, susține poziția șefei TVR, Doina Gradea. Să ne amintim că aceasta a justificat  refuzul de a prezenta cheltuielile din timpul stării de urgență pe motiv că  i-a fost violată corespondența, întrucât întrebările formulate de MediaSind coincid cu cele ale Curții de Conturi!!! (vezi adresa SRTv).

Faptul că MediaSind a ales să trimită aceleași întrebări și același model transmis de Curtea de Conturi tuturor instituțiilor publice, a fost motivat de intenția noastră de a obține exact aceleași informații pe care șefa TVR le-a oferit Curtii de Conturi. Această decizie a fost justificată pentru a nu exista, ulterior, nicio neclaritate și nicio deosebire între răspunsul furnizat instituției de control și cel furnizat organizației noastre, așa cum, de altfel, s-a întâmplat în alte cazuri, după ce a fost necesară acționarea în justiție a SRTV.

Aceasta nu înseamnă însă că cineva a violat corespondența dintre TVR și inspectorii Curții de Conturi! De altfel, asa cum este bine stiut de toată lumea, aceste chestionare transmise tuturor instituțiilor finanțate din fonduri publice nu sunt secrete, ale având caracter public și se pot găsi inclusiv pe internet. Mai mult, informațiile primite de Curtea de Conturi din partea instituțiilor respective trebuie transmise Parlamentului în termen de 60 zile de la data încetării stării de urgență, în conformitate cu prevederile art. 5 alin 3 din Hotărârea Parlamentului nr.4/2020! În concluzie, aceste informații sunt de interes public, iar Raportul prezentat Parlamentului are drept scop informarea corectă a opiniei publice privind modul de gestionare a resurselor publice, a problemelor constatate și a măsurilor care se impun împotriva celor care au încălcat legea.

În ceea ce privește acuzația conducerii TVR că MediaSind se substituie activității Curtii de Conturi și că, astfel, face un abuz de drept, este la fel de ridicolă și hilară ca și cea cu violarea corespondenței dintre TVR si Curtea de Conturi. SRJ MediaSind nu se substituie Curtii de Conturi întrucât prin adresa depusă nu exercită un control financiar direct asupra activității SRTV, ci doar a cerut conducerii, în conformitate cu prevederile legii nr. 544/2001, să explice membrilor MediaSind TVR, angajați ai instituției, dar și opiniei publice cum a cheltuit sume importante de bani publici în timpul stării de urgență, în condițiile în care au existat numeroase sesizări din partea membrilor de sindicat care reclamau lipsa materialelor de protecție sanitară. Șefa TVR nu s-a oprit doar la acuzarea organizatiei noastre ca i-ar fi violat corespondența! Momentul său umoristic a continuat, în mod demagogic, cu amenințări de plângeri penale la adresa MediaSind, pentru fapte care, asa cum foarte bine știe si ea, nu există.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a acționat baza Legii 544/2001 privind cheltuielile pe care le-a efectuat instituția în perioada stării de urgență. Constatând lipsa disponibilității pentru dialog a administrației Gradea și disprețul pe care aceasta îl manifestă față de lege, SRJ MediaSind a decis continuarea acțiunilor în justiție și sesizarea instituțiilor competente în legătură cu aceste noi abuzuri.  În data de 29 mai 2020, SRJ MediaSind a depus în instanță acțiune împotriva conducerii Societății Române de Telviziune pentru că a refuzat să respecte Legea 544/2001, urmând să facă demersurile legale și din aspectul săvârșirii unor posibile fapte penale împotriva șefei TVR și a complicilor săi. (Administrația Gradea acționată în instanță pentru că a secretizat cheltuielile publice din perioada stării de urgență!)

Este de neînteles pentru noi de ce Doina Gradea este, contrar art 16 din Constitutie, ,,mai presus de lege”. Altfel nu putem să ne explicam cum, în ciuda săvârșirii, în mod repetat, a numeroase abuzuri și ilegalităti care afectează atât interesul public dar și situația salariaților, se află încă la conducerea celei mai mari instituții de presă a statului român. Deja pe rolul parchetelor există mai multe sesizări pentru atragerea răspunderii penale a administrației Gradea privind cheltuirea discreționară a fondurilor publice (amănunte aici - MediaSind TVR a solicitat DNA anchetarea jafului descoperit de Curtea de Conturi.)

Cerem încă o dată Parlamentului României să instaureze de urgență un management profesionist la Televiziunea Națională, care să asigure condiții normale de muncă pentru salariați și un climat de transparență și legalitate, pentru a servi cu bună credință interesul public! (APEL pentru demiterea de urgență a presedintelui director general al Televiziunii Naționale!) 


Departament Comunicare

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

MediaSind TVR

București, 24 iunie 2020