Comunicate‎ > ‎

Cotidianul BURSA – partener oficial al Proiectului ReStart-pentru un jurnalism de calitate!

postat 31 mai 2016, 06:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 mai 2016, 06:35 ]
Cotidianul BURSA  a devenit  partener oficial în cadrul Proiectului ReStart - pentru un jurnalism de calitate.  Acordul de parteneriat a fost semnat  de către proprietarul ziarului BURSA, jurnalistul Florian Goldstein,  şi preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor - MediaSind, Cristi Godinac (foto Oana Barleanu, BURSA).

“Mă bucur că MediaSind a conceput acest proiect pentru ridicarea calităţii jurnalismului şi mă bucur că, în felul acesta, acţiunea de calificare capătă un caracter organizat, făcând diferenţa faţă de încercările mele individuale în acest sens, depuse de-a lungul unui sfert de secol. 

Nu cred că ţinta jurnalismului este adevărul; adevărul este premisa, fără de care nu putem vorbi de jurnalism. Convingerea mea este că jurnalismul de calitate nu constă în ştiri la grămadă, ci în interpretarea lor, furnizând explicaţii, înţelesuri    la care nu poţi ajunge fără să fii calificat.

Sper ca proiectul ReStart să ne facă, măcar, să înţelegem asta”.  - a declarat   Florian Goldstein, la ceremonia de semnare a Acordului de Parteneriat

 La rândul său, Cristi Godinac a susţinut că apreciază hotărârea patronatului cotidianului BURSA de a se alătura Proiectului ReStart: "Prin această decizie, BURSA demonstrează, încă o dată, că doreşte să se implice în formarea viitorilor jurnalişti, în spiritul respectării deontologiei profesionale şi a clauzei de conştiinţă a jurnalistului. Din păcate, o serie de reprezentranţi ai breslei noastre s-au îndepărtat de la misiunea nobilă pe care o au. Jurnalismul înseamnă curaj, demnitate şi profesionalism, înseamnă, spre exemplu, să muşti din guvernanţi, nu să-i mângâi pe creştet.  Înseamnă anchete şi reportaje  care pot dărâma guverne şi care pot demasca corupţia  politicienilor.” 

Proiectul ReStart – pentru un jurnalism de calitate  a fost lansat  anul acesta, în data 3 mai, de către SRJ MediaSind, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, fiind inspirat de conceptul  The Ethical Journalism Initiative promovat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor. Proiectul se adresează studenţilor din universităţile româneşti care vor să se implice în promovarea unui jurnalism de calitate. Proiectul–pilot  a fost lansat  la Universitatea Danubius din Galaţi împreună cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în urmă cu doi ani (vezi aici).  În acest timp,  studenţii instituţiei au fost familiarizaţi de către  specialişti AGERPRES şi MediaSind cu principiile profesiei de jurnalism şi cu normele Codului Deontologic al Jurnalistului. Având un real succes, proiectul a fost exptins acum şi la celelalte universităţi din ţară.  

ReStart urmăreşte ca  studenţii să intre în contact nemijlocit cu exigenţele meseriei de jurnalist, prin participarea efectivă la activităţi redacţionale, prin  redactarea de ştiri sau realizarea de fotografii ori materiale video.

Studenţii care vor fi selectaţi să participe la proiect vor primi legitimaţii de voluntari AGERPRES – BURSA - MediaSind, iar cele mai bune articole, fotografii sau materiale video, vor fi postate pe site-ul www.mediasind.ro, pe site-urile partenerilor naţionali/internaţionali, pe site-urile universităţilor participante, şi vor fi promovate în presă. Cele mai bune materiale vor fi premiate!

Universităţile şi instituţiile de presă care doresc să se alăture proiectului, ce se va desfăşura timp de un an, în perioada 

3 mai 2016 - 3 mai 2017,  ne pot contacta la adresa de mail: restart@mediasind.ro, până la data de 1 iulie 2016.

De peste 25 de ani pe piaţă, în apariţie neîntreruptă, BURSA este cel mai influent cotidian economico-financiar şi formatorul de opinie al pieţei de capital, fiind apreciat în fiecare an cu distincţii pentru apariţiile editoriale în cadrul Galei Premiilor Pieţei de Capital, dar şi în cadrul altor manifestări. Aderenţa la public a ziarului BURSA i-a confirmat necesitatea pe piaţă, care s-a evidenţiat în ultimii ani, când publicaţii susţinute artificial de mari grupuri industriale au dat faliment din pricină că, de fapt, nu era nevoie de ele. De-a lungul anilor, cotidianul BURSA şi-a informat cititorii asupra proceselor importante de transformare şi dezvoltare a economiei societăţii româneşti şi din străinătate: procesul privatizării, dezvoltarea sistemului bancar autohton, evoluţia pieţelor financiare, criza financiară internaţională, evoluţiile politice semnificative.

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenţia Naţională de Presă a României. Aceasta  oferă informaţii echilibrate, cu caracter imparţial, fiind principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. Din anul 1927, agenţia a oferit, fără întrerupere, ştiri şi informaţii obiective, românilor. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al proiectului ReStart. 

Înfiinţat în anul 2001, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - SRJ MediaSind este organizaţia naţională a jurnaliştilor şi a  lucrătorilor din mass-media românescă.  MediaSind şi-a câştigat renumele  de apărător al oamenilor din presă şi tipografii, asumându-şi, printre altele, iniţierea şi semnarea primului Contract Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media şi al Codului Deontologic al Jurnalistului. Este membru- fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, organizaţie afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                 Bucureşti, 31 mai 2016