Comunicate‎ > ‎

Curtea de Apel București obligă administrația Gradea să explice de ce a pus în pericol sănătatea angajaților din Televiziunea Română!

postat 18 ian. 2021, 06:33 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 ian. 2021, 06:44 ]
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000897726&id_inst=2
Decizia este definitivă! Administrația Gradea trebuie să răspundă de ce nu a efectuat determinări de noxe  pentru toți factorii de risc din TVR.

Curtea de Apel București a respins astăzi, 18 ianuarie 2021, recursul depus de Societatea Română de Televiziune împotriva deciziei Tribunalului Municipiului București care a admis, în data de 4 iunie 2020, cererea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind de a obliga conducerea instituției să facă publice “rezultatele determinărilor de noxe, respectiv factorii de risc neluați în calcul la aceste determinări şi motivele acestei omisiuni” (foto).

Observând că tot mai mulți colegi se îmbolnăvesc de maladii grave, iar unii dintre ei chiar au decedat, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus în data de 28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie. În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR.

Precizăm că, desi MediaSind TVR a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc – suprasolicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată - conducerea TVR a decis să accepte doar măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie: (amănunte aici: Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarearadiațiilor electromagnetice!!)

Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru! În TVR aceste determinari au lipsit 12 ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat în această perioadă.

Având în vedere această situație deosebit de gravă, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecției Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relațiilor de muncă. Inspecția Muncii ar trebui să verifice și condițiile de  muncă din Televiziunea Națională, având în vedere faptul că mai mulți angajați au semnalat grave disfuncționalități.

Ținând cont că șirul abuzurilor și ilegalităților săvârșite de conducerea TVR continuă și pare a nu avea limite, acest lucru afectând grav viața angajaților, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituție să revină la normal. Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta mai multe fapte de corupţie din TVR.

În prezenta cauză, SRJ MediaSind a fost reprezentat de avocat Dan Iordache.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

Bucuresti, 18 ianuarie 2021                                                        

 Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

 Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind