Comunicate‎ > ‎

Desfiinţarea taxei radio-tv va transforma Radioul şi Televiziunea în instrumente de propagandă politică!

postat 19 oct. 2016, 22:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 19 oct. 2016, 22:55 ]

Federația Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind își exprimă nemulţumirea față de consecințele ce ar putea fi generate de adoptarea recentei inițiative legislative a unui grup din Partidul Social Democrat, care a supus votului Parlamentului, în regim de urgență, o lege care desființează 102 taxe, printre care și taxa radio-tv.

Această taxă, care este principala sursă de finanțare a Radioului și Televiziunii publice, garantează, într-o anumită măsură, independența editorială a acestora.

Raspunzând îngrijorării legitime a societății civile, privind  viitorul acestor instituții, inițiatorii legii, adoptând o retorică populist-electorală, dau asigurări că finanțarea lor va fi realizată prin alocări bugetare de la Guvern, ceea ce va determina, de fapt, o creștere a dependenței Radioului și Televiziunii publice față de factorul politic. 

De fapt,  eliminarea taxei radio-tv şi susţinerea acesteia prin  bugetul de stat nu va degreva populaţia  de plata unei taxe, deoarece  echivalentul ei va fi suportat tot de cetăţeni,  Guvernul fiind obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale celor două instituţii.

Federația FAIR-MediaSind atrage atenţia că desființarea taxei radio-tv este un atac brutal la adresa democrației în România, care va conduce la transformarea Radioului și Televiziunii publice în simple instrumente de propagandă politică.

Facem un apel la responsabilitate și cerem inițiatorilor să elimine din textul proiectului de lege paragraful referitor la taxa radio-tv. Solicităm, de asemenea, tuturor parlamentarilor din cadrul Camerei Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect de lege în forma actuală, proiect adoptat deja de Senat în şedinţa din data de 17 octombrie 2016.

FederațiaFAIR-MediaSind reiterează cererea, susținută de întreaga societate, de depolitizare urgentă a celor două instituții publice de media, care trebuie să servească interesul public și nu pe cel al unor lideri de partid.

Federaţia FAIR-MediaSind va solicita sprijinul organizaţiilor la care este afiliată – Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Union Global Union, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a  Actorilor pentru a stopa un astfel de demers extrem de periculos pentru democraţia din România.

 

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind                 

                                                                                                              Bucureşti, 20 octombrie 2016

Citeşte şi 

Anularea taxei radio-TV retransformă serviciile publice de media în servicii politice