Comunicate‎ > ‎

Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarea radiațiilor electromagnetice!

postat 23 apr. 2019, 04:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 iun. 2020, 02:51 ]
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  - Filiala TVR  atrage atenția că determinările de noxe care au fost demarate ieri, 22 aprilie 2019, în Societatea Română de Televiziune, nu pot să fie limitate doar la măsurarea câmpului electromagnetic!                                                                                                                                                         Din informațiile primite de la reprezentanții MediaSind care au fost invitați în calitate de observatori să urmărească acest demers, reiese faptul că măsurătorile de noxe  iau în calcul doar câmpul electric radiant și a magnetismului acestuia, un anumit spectru de frecvente și identificarea zonelor afectate doar în punctele din TVR aflate pe o listă a sindicatului SPUSTv, organizația controlată de conducerea instituției! 
Totodată, observăm că  aceste  măsurători  se fac cu niste aparate care suportă modificari în timpul funcționării, prin ștergere sau refacerea determinărilor. Nu există nicio certitudine că aceste valori  vor rămâne în memoria acestor aparate și nu vor fi alterate. Nu există certitudinea  dacă aparatele sunt etalonate și ce anume măsoară exact, întrucât nu s-a prezentat nicio informație  în acest sens.

Precizăm că determinările de noxe nu trebuie rezumate doar la măsurătorile electromagnetice, ci trebuie luate în considerație, conform legislației în vigoare,  și  nivelul de zgomot, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată, spații în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători de radiodifuziune, televiziune, emiţători pentru comunicaţii, staţii de radiolocaţie, instalaţii de curent de înaltă frecvenţă, staţii de radio unde scurte şi unde ultrascurte, radiorelee în unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre şi staţii de bruiaj, astfel încât să fie identificați toți factorii nocivi pentru sănătatea salariaților.

Având în vedere faptul că aceste măsurători vizează doar câmpul electric radiant și nu toate măsurătorile de noxe așa cum  am  solicitat  încă din data de 4 decembrie 2018 la întâlnirea avută cu președintele-director general Doina Gradea, și ulterior, prin adresa nr.10101/04.02.2019, reprezentanții MediaSind TVR nu vor mai participa la niciun demers până când conducerea TVR nu va  clarifica toate problemele semnalate. Nu dorim să girăm un demers care a fost pregătit în mod superficial.

SRJ Mediasind a atras atenția în mod public în comunicatul de presă din data de 13 februarie 2019, că sănătatea angajaților TVR este pusă în pericol  (amănunte aici) și că se impune de urgență efectuarea de măsurători a tuturor factorilor de risc din cadrul instituției. Precizăm că aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților!

În majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultură si Mass Media,  aceste măsuratori se fac, de regulă, de către Directia de Sănătate Publică sau de Institutul Național de Sănătate Publică. De exemplu, Regulamentul-cadru  din Cultură aprobat prin HG nr. 360/2018, prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni iar angajații beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. În cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcționeze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturați factorii de risc. Ori, în Televiziunea Publică aceste determinari au lipsit 12  ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat.

 

Departament Comunicare Mediasind TVR

 

                                    București, 23 aprilie 2019