Comunicate‎ > ‎

Dezinformările șefei Televiziunii Române privind motivele sistării recepției în semnal analogic a postului TVR Moldova, sunt demontate de conducerea Radiocom din Chișinău!

postat 6 ian. 2021, 00:50 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 ian. 2021, 01:19 ]
https://www.radiocom.md/mihail-iacob-1-3

MediaSind solicită Parlamentului organizarea unei sesiuni extraordinare pentru demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al TVR!

Proverbul „minciuna are picioare scurte” a fost confirmat și ieri, 5 ianuarie 2021, prin declarațiile directorului general al  Întreprinderii de Stat Radiocomunicații - RADIOCOM din Republica Moldova, Mihail Iacob (foto), referitoare la recepția postului TVR Moldova în semnal analog, precum și la contractul încheiat cu Societatea Română de Televiziune – SRTV. Într-o declarație acordată publicației online deschide.md - Semnalul analog al TVR Moldova, suspendat.Senator român: O situație extrem de gravă, care nu face decât să încurajeze jocurile Moscovei, directorul general a confirmat faptul că Societatea Română de Televiziune are datorii față de Radiocom și că aceasta nu a solicitat prelungirea contractului de emisie în semnal analogic a TVR Moldova: „Ei nu aveau licență acuma. Noi semnăm contractul pe un an de zile. Ei nu au solicitat încheierea unui nou contract. Așteptăm de la ei solicitarea. Noi am deconectat semnalul astăzi. Vedem dacă ei s-au bugetat, fiindcă era problema cu aprobarea bugetului la dânșii, ca la oricare companie de stat, ei trec prin Consiliul de Administrație. Nu au solicitat nicio prelungire de contract. (...) Da, mai au niște datorii, asta noi confirmăm. Dar e foarte greu când închei contracte între state. Era mai simplu să încheiem contract cu TVR de aici, dar ei nu au acceptat.” – a susținut oficialul Radiocom.

Ca reacție la declarațiile președintelui Comisiei de Cultură și Media din Senatul României, Viorel Badea, șefa TVR, Doina Gradea, prin Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Protocol, dezinformează opinia publică din Republica Moldova, susținând că, de fapt, vina pentru sistarea semnalului analogic și, implicit, a neplății serviciilor prestate și a neîncheierii unui nou contract, ar fi generată de  legislația țării, dar și de Consiliul Audioviziualului, care ar fi susținut că de la 1 martie 2020, utilizarea rețelelor analogice se sistează de drept”  (amănunte aici: PrecizărileTeleviziunii Române privind difuzarea postului TVR MOLDOVA în semnal analogic)

Însă,  în așa-zisele Precizări,  Doina Gradea nu mai explică de ce nu a reziliat contractul cu Radiocom de la 1 martie 2020, dacă utilizarea rețelelor analogice nu mai era posibilă, preferând însă să beneficieze de serviciile prestate de Radiocom  până la  la expirarea contractului, 31 decembrie 2020? În urma notificărilor de neplată primite din partea Radiocom, de ce a promis de fiecare dată că va face plățile, în condițiile în care considera că acestea nu sunt justificate din punct de vedere legal? De ce toate celelalte posturi TV, inclusiv cele din România și din alte state, pot să transmită, fără probleme, și în semnal analog, dar pentru TVR Moldova nu se mai poate?

Din cauza refuzului Doinei Gradea de a semna un nou contract, în scurt timp Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova va scoate la licitație licența în semnal analog, ceea ce demonstrează că serviciile de transmisie în republica Moldova sunt legale și funcționează fără probleme. Potrivit informațiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, nu acoperă nici măcar 65% din teritoriu. Nici capitala republicii, Chișinău, nu are infrastructură pentru acoperirea a 65% de recepție în semnal digital - susțin aceștia. Iar pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Din acest motiv, toate celelalte posturi tv din Republica Moldova, inclusiv instituția de stat, TV Moldova, și-au prelungit contractele cu Radiocom pentru că licența analog acoperă  92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea și în mediul rural.

Potrivit informațiilor primite de la jurnaliștii basarabeni, de fapt ar fi vorba despre preluarea licenței analog a TVR Moldova de către o firmă apropiată fostului președinte al Republicii, Igor Dodon, în condițiile în care în acest an vor avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova.

Nici membri ai CA din SRTV nu confirmă afirmațiile Doinei Gradea din Precizări. Aceștia susțin că șefa TVR nu a solicitat în cursul anului trecut și până în prezent  nicio aprobare de sumă pentru plata serviciilor către Radiocom! Mai mult, încercarea de sabotare a funcționării  postului TVR Moldova s-a observat și la votarea bugetului pentru anul 2020, când Doina Gradea a propus, iar grupul ei de susținere din CA a votat, ca sumele pentru investiții pentru TVR Moldova să fie zero lei! Din acest motiv, chiar dacă cineva ar fi dorit plata serviciilor prestate de Radiocom, nu ar fi fost posibilă întrucât sumele nu au fost bugetate!  Totodată, ca un ultim gest pentru deprofesionalizarea stației, de la 1 ianuarie 2021, conducerea TVR Internațional, care coordonează și TVR Moldova, a fost schimbată. În funcția de coordonator cu atribuții de Director Departament Internațional, Doina Gradea și-a numit  fosta ei  șefă de cabinet, în locul unui profesionist cu ani de experiență în domeniu!

Având în vedere că orice moment  în care șefa Televiziunii Române se află în funcție produce grave prejudicii serviciului public de televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind prin Filiala MediaSind TVR solicită Parlamentului să convoace sesiunea extraordinară pentru demiterea Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al SRTV și numirea unei conduceri profesioniste care să soluționeze de urgență situația gravă de la TVR Moldova. Considerăm că importanța strategică a TVR Moldova, dar și deblocarea funcționării SRTV, sunt motive mai importante decât vacanța parlamentară.

Totodată, MediaSind TVR solicită instituțiilor abilitate să cerceteze cu celeritate sesizarea transmisă ieri de organizație privind cercetarea faptelor președintelui director general al Televiziunii Române. (MediaSind solicită DNA anchetarea șefei TVR pentru sabotarea funcționării TVR Moldova )

 

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                             

 București 6 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR