Comunicate‎ > ‎

Din ciclul ipocrizie fără frontiere: De ce sindicatul de casă al conducerii TVR nu vrea să participe la negocierea CCM?

postat 12 apr. 2022, 23:29 de Office Mediasind   [ actualizat la 13 apr. 2022, 05:03 ]
Pentru că liderii SPUSTV se simt jigniți de faptul că au fost catalogați ca lupi îmbrăcați în oaie, ei fiind, de fapt, doar niște biete mioare cu aspirații de lupi!

Într-un mesaj plângăcios-duios, cu tente dramatice,  „Președintele Ales” al Sindicatului SPUSTv, Ștefan Stănescu, publică replica organizației așa-zis sindicale la mesajul MediaSind TVR intitulat SPUSTV sau lupul îmbrăcat în oaie  - (amănunte aici: SPUSTV sau lupul îmbrăcat în haină de oaie )

Acesta ne explică pe un ton superior că SPUSTv nu se coboară să "intre în polemică cu alte organizații sindicale și nici nu poate răspunde  la tot felul de acuze, lipsite de dovezi." Acesta susține că SPUSTV își dorește încheierea unui nou CCM și că va înainta o listă cu solicitări serioase, de care ar trebui să se țină cont la negocierile noului CCM. Adică, noi nu vrem să participăm, dar dacă am fi participat, iată ce am fi negociat. Manevre ieftine care nu-i păcălesc nici pe copiii din curtea școlii. Liderul ALES al SPUSTV ne explică că organizația sa ar fi răspuns favorabil invitației făcute de MediaSind TVR de a se afla în echipa de negociere, dar, vezi Doamne, liderii SPUS s-ar fi simțit jigniți de reacția noastră când i-am catalogat lupi îmbrăcați în oaie! Din ce înțelegem, ei ar fi doar niște biete mioare cu aspirații de lupi....

Adevărul este unul singur și nu poate fi cosmetizat de liderii SPUSTV. Ei trebuie să răspundă propriilor membri la următoarele întrebări:

1.  De ce au făcut tot felul de demersuri, inclusiv pe la Ministerul Muncii, pentru a bloca negocierile CCM din SRTV cu scopul de a se elimina toate drepturile din CCM? Este ciudat cum aceeași aberație juridică, potrivit căreia art. 534 alin1 din Codul de Procedură Civilă privind caracterul executoriu al hotărârilor pronunțate în primă instanță din cauzele necontencioase, nu s-ar aplica și în TVR, a fost expusă și susținută  de conducerea  SPUSTV, de șeful juridicului din TVR, Mircea Duca, dar și de un funcționar politruc din Ministerul Muncii? Iar în momentul în care am cerut explicații oficiale despre aberația trimisă SRTV de către Ministerul Muncii, secretarul de stat numit de PSD, fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu (foto), ne-a răspuns în bătaie de joc că Ministerul Muncii nu are dreptul să intervină, sub nicio formă, în negocierile contractelor colective dintre părți. Adică doar când e ordin de la partid are voie!

 De altfel, nu este prima dată când SPUSTv, sprijinit de manevre politice, încearcă să scoată MediaSind afară din TVR. Să ne amintim de demersurile avocatului Alexandru Dumitrescu, consilierul fostei PDG Doina Gradea, de a obține de la Ministerul Muncii o adresă în care se susținea că MediaSind, în calitate de sindicat național,  nu are dreptul să-și reprezinte membrii afiliați din TVR!!! A fost nevoie de peste doi ani de procese în instanță pentru a respinge definitiv această aberație care era și neconstituțională! Și atunci, dar și acum, politrucii din Ministerul Muncii s-au mobilizat în haită pentru a susține corupția și abuzurile din TVR! Acesta a fost motivul pentru care Federația FAIR-MediaSind a sesizat deja instituțiile internaționale despre încercările și demersurile Ministerului Muncii pentru anularea drepturilor angajaților din TVR! (amănunte aici: Federația FAIR-MediaSind a prezentat instituțiilor europene cum Ministerul Muncii din România devine Ministerul Solidarității cu corupția din Cultură și Mass-Media! )

 2. Dacă tot susțin că îi interesează negocierea CCM, de ce au plătit avocați din cotizațiile membrilor pentru a încerca să  blocheze în instanță reprezentativitatea Federației FAIR-MediaSind?

3. Și apropo de cotizații! De ce acestea sunt plătite de către administrația SRTV la pungă, adică în numerar?

4.  De ce sunt conturile blocate, în condițiile în care organizația încasează aproximativ 20.000 de lei lunar?

5. De ce contabilitatea este ținută de directorul economic al SRTV, dna. Mihaela Woytovict?  Nu este oare o incompatibilitate în acest sens dintre angajator și sindicat, cel puțin din punct de vedere moral?

6. De ce de 8 ani de zile nu există, conform Statutului SPUSTV și a Legii nr.62/2011, raportul Comisiei de Cenzori, descărcarea de gestiune a conducerii organizației? De 30 de zile de la alegere, i s-au pus la dispoziție noului președinte Ales actele contabile, arhiva, inclusiv situația cheltuielilor făcute cu ajutoarele sindicale?

7. Este adevărat că mai multe persoane cu funcții de conducere încasează, fără contract, indemnizații de conducere?

8. De ce unii membrii ai SPUSTV plătesc cotizații duble față de colegii lor, cum este cazul celor de la TVR Timișoara?

Știm, sunt întrebări retorice la care conducerea SPUSTV nu o să răspundă niciodată. Adevărul este unul singur. Având   funcții în administrație plătite regește, activitatea sindicală a SPUSTV s-a transformat într-un instrument de atac împotriva celor care se împotrivesc deciziilor luate de conducere, adică tot de către ei. Scopul lor este să elimine drepturile angajaților, clauza de conștiință care îi încurcă, cele 10 salarii compensatorii negociate de Federația FAIR-MediaSind în caz de disponibilizări. Ei se consideră de mult timp ca șefii de facto ai TVR și din acest motiv nu le trebuie reguli și nici organizații sindicale concurente. Sindicatul trebuie să fie controlat de ei doar ca să le satisfacă nevoile!

În concluzie, reiterez faptul că MediaSind TVR, sprijinită de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, de Federația FAIR-MediaSind și de principalele organizații naționale și internaționale la care suntem afiliați cu drepturi depline - Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global UNION,  nu se va lăsa intimidată de acțiunile acestor ipocriți. Vom reacționa cu aceeași fermitate și vă vom apăra drepturile, indiferent de zbaterile acestor impostori care se cred și lideri de sindicat, dar și patroni!

De voi depinde acum dacă mai doriți să girați cu prezența voastră astfel de sindicat galben care și-a dovedit, de mult timp, adevărata față și adevărata menire.

Sorin Torică,

Președinte MediaSind TVR

București, 13 aprilie 2022