Comunicate‎ > ‎

Directorul interimar al TVR, Ramona Săseanu, recunoaște că nu a luat în calcul și criterii morale în numirea în funcția de coordonator cu atribuții de director a jurnalistului care a făcut publicitate mascată pe postul TVR 1

postat 12 oct. 2021, 01:50 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 oct. 2021, 01:50 ]

Totodată, Ramona Săseanu refuză să spună componența comisiilor de selecție a programelor și emisiunilor tv, motiv pentru care MediaSind  va acționa în justiție conducerea TVR 


În urma reacției MediaSind TVR privind refuzul conducerii interimare a Societății Române de Televiziune de a răspunde la întrebările adresate în baza Legii nr.544/2001 referitoare la criteriile profesionale, dar mai ales morale, folosite în numirea într-o funcție de conducere, a unui jurnalist care a făcut reclamă mascată pe postul TVR 1 unei firme medicale (amanunte aici: Șefa TVR refuză să explice de ce a numit în funcție de conducere o persoană care a făcut reclamă mascată pe post unei firme medicale unde soția era director de marketing! ) directorul interimar Ramona Săseanu s-a răzgândit și a hotărât să comunice câteva informații incomplete și care demonstrează lipsa de transparență managerială a actualei șefe a TVR.

La întrebarea "Cine a făcut parte din comisia de selecție a programelor/ emisiunilor din noua grilă? (reprezentanți/funcții/compartimente)" aceasta a dat un răspuns birocratic, în bătaie de joc, susținând că informațiile privind oferta de programe se află pe site. Însă absolut nimic despre componența comisiilor și criteriile de selecție: „Comisiile numite de Comitetul Director sunt organisme profesionale colective, iar deciziile acestora au fost asumate de membrii comisiilor prin documentele de lucru specifice. La finalul procesului de selecție, comisiile au înaintat către Comitetul Director o informare care a conținut date despre modul de lucru, calendarul de lucru, criteriile avute în vedere etc.....” Adică, cu alte cuvinte, doar membrii Comitetului Director au dreptul să cunoască aceste informații de interes public, nu și angajații și  telespectatorii instituției publice de presă!

La întrebarea “Care au fost criteriile profesionale și morale de selecție folosite de directorul general interimar, dna. Ramona Săseanu, pentru numirea dlui. Dorin Chioțea în funcția de coordonator cu atribuții de Director al Departamentului Emisiuni și Știri Sportive? În fișa de post au fost introduse și atribuții de PR în favoarea imaginii directorului general interimar ?” șefa TVR, Ramona Săseanu, ne corectează susținând că nu a fost vorba despre o numire în funcție ci de “desemnarea domnului Dorin Chioțea de a exercita atribuții de coordonare a Departamentului Emisiuni și Știri Sportive.” În schimb, recunoaște că în această “desemnare”  au existat atribuții și responsabilități exclusiv profesionale întrucât “Directorul General Interimar nu poate emite judecăți de valoare referitoare la moralitatea angajaților.”

Referitor la ultima întrebare – “Care au fost criteriile de selecție a emisiunii medicale prezentate de dl. Dorin Chioțea, având în vedere scandalul de presă declanșat de către acesta în urma căruia imaginea TVR a fost prejudiciată în mod grav prin publicarea pe post a unei reclame mascate în favoarea unei firme de sănătate în care soția acestuia ocupa funcția de director de marketing?, răspunsul este menit să ne inducă în eroare și să mușamalizeze întregul caz al publicității mascate. Fără nicio apăsare morală, șefa interimară se face că nu știe de existența scandalului mediatic și de cercetarea publicității mascate în cazul Sanador, susținând că “instituția nu deține dosare de cadre despre familiile și rudele salariaților și nici nu are cunoștință despre relațiile extraprofesionale ale vreunui angajat al SRTV!”, Iar dacă cumva există un conflict de interese, ar fi obligația celui care îl reclama să meargă în instanță! Fără comentarii!

Având în vedere aceste răspunsuri care demonstrează lipsa de transparență în cazul numirilor în funcții și a selectării emisiunilor și programelor postului public de televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliștilor – Filiala MediaSind TVR va căuta în continuare să afle adevărul, inclusiv prin instanța de judecată. Este revoltător faptul că profesioniști de marcă din televiziunea publică sunt marginalizați de un grup de interese care confundă instituția cu propriul srl.

 Cu acest prilej reiterăm invitația adresată angajaților TVR de a participa la Campania #Vrem respect pentru angajații TVR. Așteptăm sesizări legate de abuzurile de orice fel din Televiziunea Română pe Platforma FairMediaSind pentru avertizorii din cultură și mass-media

#vremrespectpentruangajatiiTVR!

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 12 octombrie 2021