Comunicate‎ > ‎

Diversiunile și minciunile reprezentantei salariaților din TVR au picioare scurte!

postat 25 nov. 2022, 00:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 nov. 2022, 00:50 ]
MediaSind prezintă dovezile prin care a solicitat încă din data de 18 august 2022 conducerii TVR convocarea Comisiei pentru a negocia Actul adițional nr.1 la CCM!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR a luat act de o nouă diversiune și manipulare  împotriva organizației noastre prin acuzațiile mincinoase transmise public în seara zilei de 24 noiembrie 2022, de către reprezentanta salariaților în CA al TVR, Luminița Iordănescu.

Enervată de acuzațiile făcute de către MediaSind TVR (amănunte aici: Membrii CA au deblocat dialogul social din TVR prin numirea unei noi Comisii Paritare care să negocieze cu MediaSind drepturi pentru angajații instituției! ) aceasta încearcă să justifice de ce a fost singurul membru CA care nu a votat deblocarea dialogului social din SRTV prin înlocuirea Ramonei Săseanu din Comisia Paritară, susținând  că fosta Producător General este nevinovată întrucât nici angajatorul și nici organizația sindicală nu au cerut convocarea părților, adică a partenerilor sociali.

În sprijinul argumentației sale, aceasta publică o adresă semnată de o altă susținătoare a fostei PG, coordonatoarea Cabinetului PDG, Luiza Fulea, care, fără să facă o minimă verificare a corespondenței cu partenerii sociali, a anunțat că ”în intervalul 25 iunie 2022 – 16 noiembrie 2022, la Cabinetul PDG nu s-a primit nicio adresă din partea partenerului social prin care se propune întrunirea Comisiei paritare și nici nu a fost cerută de către Angajator convocarea acesteia.”

 Pentru informarea corectă a angajaților SRTV, dar și a opiniei publice, facem următoarele precizări:

1.Încă din data de 18 iulie 2022, MediaSind a cerut public și pe adresele oficiale de mail președintelui – director general, Dan Cristian Turturică și membrilor CA să numească o Comisie Paritară formată din profesioniști, întrucât dialogul social este blocat de către Ramona Săseanu și de acoliții acesteia prin interpretarea în defavoarea salariaților a prevederilor CCM.   (amănunte aici: MediaSind solicită conducerii TVR să nu-și mai bată joc de drepturile angajaților și să respecte Contractul semnat cu partenerii sociali!)

2.Totodată, în această corespondență, conducerea TVR a fost informată că în perioada 4-15 iulie 2022, o delegație formată din liderii Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și ai Filialei MediaSind TVR, a avut o serie de întâlniri cu angajații Societății Române de Televiziune din București și din studiourile teritoriale din Tg. Mureș, Timișoara, Iași și Craiova pentru a analiza stadiul respectării noului Contract Colectiv de Muncă semnat de federație împreună cu conducerea instituției, document intrat în vigoare începând cu data de 6 iunie 2022. Anunțam atunci că atât angajații TVR, cât și directorii studiourilor teritoriale au confirmat ceea ce MediaSind TVR a semnalat în mai multe rânduri, și anume că drepturile negociate din CCM nu sunt aplicate, cum ar fi plata sporului de teren în cuantum de 20 la sută, alocația de cazare în cuantum de 230 lei/zi pentru cei care efectuează deplasări, plata orelor suplimentare, a tichetelor de masă și altele.

3. În data de 20 iulie 2022, președintele SRJ MediaSind a informat personal, în cadrul ședinței de Comitet Director, conducerea TVR de blocarea dialogului social și de neacordarea acestor drepturi. Atât producătorul general de atunci, Ramona Săseanu, cât și șeful Știrilor, Cătălin Prisecariu, au refuzat să stea la aceeași masa cu partenerul social, făcând un circ grotesc și demonstrând, practic, disprețul lor față de MediaSind  și față de drepturile angajaților TVR.  (amănunte aici: Atitudine plină de aroganță și mitocănie a șefului de la Știri și a producătorului general în ședința CD din TVR: " Nu acordăm sporul de teren de 20 la sută pentru că nu știm cum să-l interpretăm!")

Solicitarea pentru  o nouă negociere și întâlnire a partenerilor sociali a fost reluată în data de 18 august 2022 când Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR, a cerut prin adresa nr. 1842/17.08.2022 înregistrată la Registratura Generală cu nr.10.792 (foto) președintelui-general al SRTV convocarea Comisiei pentru a negocia Actul Adițional nr. 1 la CCM. Președintele – Director general a răspuns prin adresa nr. C/814/18.08.2022 (foto) solicitând informații despre negociere. A doua zi, 19.08.2022, organizația i-a  transmis următorul răspuns, „Referitor la adresa dvs.  prin care ne solicitați să precizăm modificările la CCM din SRTV, vă comunicăm următoarele: Potrivit mandatului și informațiilor primite de la membrul nostru afiliat din SRTV, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR, Actul Adițional nr. 1 la CCM  vizează actualizarea Anexei 4 cu noile coduri CAEN, clarificarea acordării sporului pentru munca în condiții de teren, îndreptarea unor erori materiale constatate la indicii de salarizare, precum și orice alte articole  care necesită modificare/actualizare și care sunt agreate de către părți.”

Precizăm că și această adresă a fost confimată pentru primire de către cabinetul PDG (foto). Din păcate, această corespondență, urmată de altele transmise public inclusiv pe mailul cabinetpdg@tvr.ro, dar și în cadrul ședințelor de CA, nu a dus la nicio finalitate, motiv pentru care a fost necesară schimbarea de către CA a componenței acestei comisii de dialog social. 
Dar să ignori toate aceste reacții publice și adrese oficiale  și să susții într-un document purtând antetul TVR minciunile și diversiunile membrei CA, reprezintă o complicitate dubioasă a cabinetului PDG cu aceste practici securistice.

În concluzie, adevărul nu este decât unul singur. Foștii lideri ai sindicatului de casă, SPUSTV, au încercat din răsputeri, prin folosirea abuzivă a funcțiilor primite de-a lungul timpului, să blocheze orice negociere a CCM și, ulterior, să pună bețe în roate la orice majorare salarială sau a celorlalte drepturi obținute de către MediaSind pentru toți angajații. Motivele sunt evidente, pentru că atunci când ei negociau, pierdeau drepturi, iar când MediaSind a negociat, a fost semnat cel mai bun și consistent CCM din istoria TVR. Acum, fosta președinte al SPUSTV, Luminița Iordănescu și acoliții săi, fac ceea ce știu mai bine, să  trădeze, din nou, interesele și drepturile colegilor din TVR prin manipulare, diversiune și minciună.


Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 25 noiembrie 2022