Comunicate‎ > ‎

Drepturile obținute în plus, prin negociere, nu mai intră în vigoare anul acesta la Radio România!

postat 15 dec. 2020, 07:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 dec. 2020, 08:07 ]
Conducerea SRR a decis prelungirea vechiului CCM pe perioada stării de alertă

Astăzi, 15 decembrie 2020, după ultima întâlnire de negociere a Contractului Colectiv de Muncă din Societatea Română de Radiodifuziune, conducerea instituției a decis prelungirea vechiului CCM în condițiile prevederilor Legii nr. 55/2020, și anume, cu 90 de zile după expirarea stării de alertă. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că până la expirarea termenului limită, nu au fost trimise jumătate plus unul mandate din totalul angajaților, așa cum a solicitat conducerea SRR. Precizăm că această cerere a fost generată în urma unei adrese conținând o interpretare personală din partea unui secretar de stat din Ministerul Muncii, a unui articol din Legea nr.62/2011. Menționăm că toate contractele colective de muncă din sectorul Cultură și Mass-Media negociate de FAIR-MediaSind, au fost înregistrate la ITM fără așa-zisele mandate din partea salariaților.

Deși  Federația Cultură și Mass Media FAIR-MediaSind împreună cu membrii afiliați din Societatea Română de Radiodifuziune – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR și Sindicatul Salariaților din SRR – SINDSAL SRR, au negociat noi drepturi pentru toți angajații din instituție, campania de intoxicare generată de unii agitatori din instituție, cu pretenții de lideri de sindicat, a determinat neîncredere într-un demers legitim și corect care ar fi avut ca rezultat îmbunătățirea Contractului Colectiv de Muncă și drepturi suplimentare pentru toți salariații.

Aceste lucruri, coroborate cu imposibilitatea legală a declanșării conflictului de muncă pe perioada stării de alertă, a generat pierderea, de către toți salariații, a noilor drepturi câștigate, confirmate oficial și de conducerea SRR, după cum urmează:
a) indexarea salariilor pentru funcțiile de execuție cu 5% și a salariilor pentru funcțiile de conducere cu 3%, majorarea urmând a fi acordată la data intrării în vigoare a noului CCM;
b) majorarea sporului de noapte de la 25 la 30%;
c) inserarea sporului de vechime ca și formulă procentuală în CIM;
d) completarea Anexei nr.4 care stabilește sporurile permanente acordate la nivelul SRR cu sporul pentru handicap în cuantum de 15%,
e) majorarea vârstei de acordare a cadourilor aferente sărbătorii de Crăciun pentru copiii angajaților de la 15 ani neîmpliniți la 16 ani neîmpliniți,
f) acordarea de maxim 5 zile libere plătite angajatului în cazul unor boli grave sau
accidentării soțului/soției, copilului în baza unei cereri și a documentelor medicale justificative,
g) inserarea articolelor privind telemuncă și munca la domiciliu,
h) completarea Anexei nr. 8 care enumeră bolile grave pentru care se acordă ajutoare cu
sindromul Down,
i) elaborarea unui plan de carieră cu consultarea Federației în termen de 9 luni de la
intrarea în vigoare a noului Contract Colectiv de Muncă, cu noi trepte de salarizare.
j) cresterea de la 2 la 3 salarii minime a ajutorului de inmormantare in cazul decesului
salariatului;
k) introducerea zilei de 19.11 ziua internatională a barbatului ca zi liberă platită ce va fi acordată conform optiunii salariatului.
Așa cum s-a menționat mai sus, drepturile dobândite în baza actualului CCM au
fost menținute nemodificate/nealterate, astfel:
- ajutoarele acordate pentru naștere, căsătorie, deces al unui membru de familie,
- primele de fidelitate si bonificația la pensionare,
- primele de Paște, ziua Radioului și Crăciun,
- ajutoarele acordate pentru boală,
- voucherele de vacanță,
- tichetele de masă,
- tichete culturale,
- tichete de creșă,
- zilele libere acordate pentru căsătorie, naștere, înmormântare,
- zilele suplimentare la concediul de odihnă” 

Federația FAIR-MediaSind nu abandonează lupta pentru câștigarea drepturilor salariaților din SRR! Pentru a intra în vigoare majorarea salarială negociată, solicităm Consiliului de Administrație să o acorde printr-o hotărâre, în urma unei ședințe extraordinare, în cel mai  scurt timp, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2021.

Având în vedere faptul că o nouă negociere a CCM va avea loc, probabil, peste câteva luni, Federația FAIR-MediaSind va sprijini unificarea organizațiilor afiliate din SRR conform Protocolului încheiat de acestea, în vederea obținerii reprezentativității la nivel de unitate. Astfel, semnarea viitorului CCM nu va mai putea fi pusă în pericol de interpretări suspecte ale Legii dialogului social, sau de diverse campanii de intoxicare, cum s-a întâmplat în prezent.

A venit timpul ca și în cea mai mare instituție de radio a țării, legitimitatea obținerii unor drepturi importante pentru angajații instituției să nu mai poată să fie pusă în pericol de orgoliile și de interesele private ale unor personaje care nu au demonstrat că își respectă colegii.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
Biroul Executiv Permanent                             

 București, 15 decembrie 2020