Comunicate‎ > ‎

Echipa MediaSind a descoperit la TVR Iași încălcări grave ale drepturilor angajaților!

postat 1 oct. 2021, 06:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 oct. 2021, 06:42 ]
Echipa MediaSind TVR care candidează pentru Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune formată din președintele MediaSind TVR, Sorin Torică și Răzvan Butaru, producătorul emisiunii Dosar România, s-a întâlnit astăzi, 1 octombrie 2021, cu reprezentanții Filialei MediaSind TVR Iași, conduși de Maria Florea, lidera filialei TVR Iași și cu Horia Gumeni, directorul stației. La discuții au participat președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind, Leonard Pădureț și președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind,  Cristi Godinac.

După ce directorul stației a prezentat echipei MediaSind noul sediu în care funcționează studioul, care arată la standarde net superioare față de cel din București, sau din alte studiouri teritoriale, echipa MediaSind TVR a început discuțiile cu reprezentanții filialei MediaSind TVR Iași. Problemele colegilor noștri din TVR Iași sunt foarte grave, iar rezolvarea acestora trebuie să fie o prioritate pentru noul CA. Fișe de post care conțin atribuții care nu au legătură cu funcția sau ocupația deținută, încălcări flagrante ale CCM privind acordarea indemnizației de cazare în cuantum de 230 lei pe zi, lipsă acută de personal care generează încărcarea sarcinilor pentru fiecare angajat, dotare tehnică precară, precum și alte probleme. De exemplu, membrii de sindicat au prezentat cazuri potrivit cărora angajații TVR plecați în delegații nu au primit indemnizația de cazare, fiind cazați de instituție și câte 3 persoane în cameră! 

În ceea ce privește dotarea tehnică, s-a specificat faptul că TVR Iași este singurul post care mai filmează pe casete! Nu în ultimul rând, angajații sunt revoltați de atitudinea dictatorială a Redactorului șef al postului, Vasile Arhire, de anumite măsuri discreționare, prin care, practic, se interzice dreptul angajatului la muncă. Acesta este acuzat că nu-i lasă pe angajați să colaboreze sau să lucreze cu alte societăți, impunând obligații de exclusivitate cu SRTV, deși instituția nu acordă vreun spor de fidelitate sau de neconcurență! Precizăm că nu este prima dată când Vasile Arhire, redactorul șef al TVR Iași, este criticat de subordonați că aduce prejudicii de imagine instituției. El este acuzat că a semnat un acord cu fosta Securitate, conform adeverinței eliberate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități: “Este halucinant că de ani de zile ne coordonează editorial un colaborator al fostei Securități!” 

În finalul întâlnirii, Sorin Torică și Răzvan Butaru și-au prezentat proiectele pe care doresc să le realizeze în favoarea tuturor angajaților TVR, din postura unei echipe unite în viitorul Consiliu de Administrație al TVR. Aceștia au subliniat că de 5 ani există un plan realizat de specialiștii EBU pentru Televiziunea Română, document care cuprinde măsuri europene de succes  pentru modernizarea și dezvoltarea instituției, având ca rezultat final atât bunăstarea angajaților cât și calitatea programelor televiziunii publice. Documentul EBU (Uniunea Europeană a Difuzorilor, la care este afiliată Televiziunea Română), realizat de către un grup internațional de colegi din televiziunile europene pentru TVR, răspunde la următoarele cerințe: independență editorială, responsabilitate, diversitate, excelență și, nu în ultimul rând, inovație

Răzvan Butaru și Sorin Torică au asigurat pe angajații TVR Iași că se vor lupta în continuare cu grupările  politico-economico-sindicale din TVR, care au considerat televiziunea publică un simplu un SRL privat și nu  cea mai mare instituție publică de presă din România. Unii au dat onoarea pe interese personale, dar ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI! 

P.S. Echipa MediaSind TVR va continua întâlnirile cu colegii din studiourile teritoriale și din București.
AMR 28 de zile, cel mult!


Departament Comunicare MediaSind TVR                                      
 Iași, 1 octombrie 2021