Comunicate‎ > ‎

Este important să păstrăm independenţa AGERPRES!

postat 26 oct. 2017, 04:30 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 oct. 2017, 04:53 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-6/imageResize.jpg
Directorul general al Agenției Naționale de Presă, Alexandru Giboi, a subliniat joi, la Reuniunea Federației Internaționale a Muzicienilor, că păstrarea independenței editoriale a AGERPRES este ''foarte importantă'' și a atras atenția că subordonarea politică a instituțiilor de media publice ar fi "un dezastru".

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

De altfel, el a solicitat elaborarea unei rezoluții de urgență privind propunerile de modificare a Legii AGERPRES.

"Este important tot sprijinul național și internațional pe care îl putem primi. Situația este într-adevăr critică, în acest moment. Se pare că puterea actuală, sau cel puțin o parte a ei, care nu pare a înțelege principiile libertății de asociere și ale libertății de exprimare, dorește să subordoneze politic tot ceea ce înseamnă mass-media publice în România și, din câte se pare, și zona sindicală. Dreptul la libera asociere, la libera exprimare sunt drepturi de bază pentru ce înseamnă evaluarea și evoluția unui stat democratic european. Un stat care se pretinde a fi democratic nici nu ar trebui să ia în considerare ca discuție colaterală limitarea acestor drepturi fundamentale — asocierea și libertatea presei'', a spus Giboi.

El a subliniat importanța promovării informațiilor corecte și echidistante.

"În momentul în care publicul nu mai primește informația corectă, echidistantă nu va mai putea să tragă concluzii utile pentru el însuși. Dacă presa — și vorbim de presă publică acum, dar și de presă privată — își pierde libertatea, publicul nu va mai putea să afle ce se întâmplă", a punctat Giboi.

El a susținut că, odată cu schimbarea legii de funcționare a AGERPRES, informarea publică va deveni "informare politică".

"Pentru noi, cei de la AGERPRES, este foarte important să ne păstrăm independența. (...) Scopul nostru este informarea publicului. În momentul în care conducerea instituțiilor publice de media este subordonată politic, informarea nu mai este o informare publică, este o informare politică", a detaliat directorul general al Agenției Naționale de Presă.

Giboi a mai spus că, în cazul schimbării legislației, deciziile vor fi controlate și a pledat pentru retragerea proiectului de act normativ.

"Este foarte posibil ca acesta să fie ultimul eveniment la care putem fi parteneri media fără să cerem aprobarea de mai sus, pentru că, de fapt, la asta se reduce — la a cere aprobarea pentru orice inițiativă pe care ai putea-o avea, atât pe zona de colaborare sindicală, cât și pe zona de informare publică. Și, pentru o instituție formată în mare parte din jurnaliști este un dezastru să ajungi să pui problema la modul acesta: 'Oare avem voie să scriem despre activitatea sindicală?' 'Oare avem voie să fim parteneri media într-un eveniment care poate nu va fi atât de pozitiv față de actuala putere?' Nu cred că trebuie să ajungem în situația de a ne pune aceste întrebări. Pentru aceasta, proiectul legislativ (...) ar trebui retras din dezbaterea parlamentară și luat de la capăt", a punctat Alexandru Giboi.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-6/leo.jpg
Referindu-se la 
inițiativa de a despărți, la nivel sindical, sectoarele Media și Cultură, directorul AGERPRES a susținut că legătura dintre cele două domenii este foarte importantă și trebuie să fie păstrată.

"Până la urmă, dacă vorbim la nivel conceptual și principial, e vorba de creație în ambele situații", a adăugat Alexandru Giboi. 

Prezent la eveniment, președintele FAIR-Mediasind, Leonard Pădureț, a arătat că, în prezent, sunt proiecte de legi sau hotărâri de guvern care ''vor crea imense probleme pentru lucrătorii din cultură și mass-media" și a atras atenția asupra cazurilor ''grave'' de discriminare prin lege a artiștilor interpreți muzicieni și a artiștilor interpreți balerini. Președintele executiv FAIR-Mediasind, Cristi Godinac, a detaliat situația. "Este un moment în care suntem cu toții sub un asediu politic. Un asediu politic din partea partidelor aflate la putere, asupra libertății de asociere, asupra dreptului sindicatelor de a-și apăra membrii și, nu în ultimul rând, asupra libertății de exprimare. Sunt în dezbatere, în acest moment, proiecte de lege inițiate de către miniștri ai Guvernului României, cum ar fi ministrul Dialogului Social, care practic dorește desființarea federației noastre și a federației de sector. (...) Avem cazuri grave de discriminare prin lege a artiștilor interpreți muzicieni și a artiștilor interpreți balerini. Avem cazuri foarte serioase ale unor proiecte de legi (...) hotărâri de Guvern care vor crea imense probleme pentru lucrătorii din Cultură și Mass Media. Vom avea timp zilele acestea să detaliem și să (...) găsim o modalitate pentru a lucra împreună și a ne sprijini împreună în spiritul solidarității sindicale", a mai arătat el.

Cristi Godinac a spus, referindu-se la proiectul de act normativ privind modificarea Legii AGERPRES, că ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, "a început un asediu asupra libertății de exprimare".

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-6/102612061053983877.jpg
"A depus în Parlament (n.r. senatorul PSD Lucian Romașcanu) un proiect de lege prin care dorește practic acapararea și ultimei redute care a rămas în acest moment — AGERPRES. Dorește să modifice posibilitatea de demitere a conducerii, a directorului general, astfel încât puterea să poată oricând să schimbe conducerea.
 În același timp, se dorește o unire a tuturor instituțiilor de media — radio, tv și AGERPRES — sub o singură instituție, ca să le poată controla mai ușor. Colegii noștri de la AGERPRES sunt sub un asediu continuu, vor să se pregătească să intre în greva foamei, în fața Guvernului, și cer demiterea acestui ministru. Din acest motiv, sprijinul dumneavoastră este important", a spus Godinac. 

În cadrul reuniunii, președintele Federației Internaționale a Muzicienilor, John Smith, a anunțat că vineri va fi prezentată o rezoluție de urgență în ceea ce privește situația de la Agenția Națională de Presă.

Sursa: AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Cristina Tatu)