Comunicate‎ > ‎

EURO-MEI cere României respectarea convenţiilor internaţionale!

postat 17 oct. 2017, 04:14 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 oct. 2017, 04:14 ]
Adunarea Generală a UNI Europa Media, Entertainment & Arts,  ce a avut loc în perioada 14-16 oct. 2017, la Bruxelles, organizație care reprezintă 70 de sindicate din 50 de țări europene, a votat, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie dedicată problemelor din România. 

Rezoluţia face referire  la pericolul pe care îl reprezintă intenţia Puterii de a acapara instituţiile publice de media. Reamintim faptul că strategia partidului de guvernământ în această privinţă a fost devoalată de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, care a firmat într-un comunicat de presă, că ”Îmi doresc ca Agerpres, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român”(vezi aici).

De asemenea, Rezoluţia cere autorităţilor române respectarea directivelor UE şi a convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, a negocierilor colective şi a libertăţii de expresie,  depolitizarea serviciilor publice de radio şi televiziune, deblocarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă din sectorul cultură şi mass-media, eliminarea discriminării din Legea nr 153/2017 privind salariile muzicienilor din orchestre, coruri şi balerinilor care sunt angajaţi la instituţiile publice, renunţarea de către ministerul Culturii la intenţia de divizare a sectorului cultură şi mass-media.

 Politizarea instituțiilor publice de media, modul de funcționare a dialogului social, media pluralismul, condițiile de muncă, retribuirea corectă a angajaților, securitate şi sănătate în muncă, au fost  subiectele principale ale dezbaterilor ce au avut loc la Bruxelles. Delegaţia Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a fost reprezentată de  Leonard Pădureţ, preşedinte  şi Cristi Godinac, preşeinte executiv (foto)Preşedintele FAIR-MediaSind a fost ales în funcţia de membru în Comitetul Executiv al  UNI Europa Media, Entertainment & Arts.

Vă prezentăm în continuare textul rezoluţiei votate de către Adunarea Generală.

 Rezoluţia va fi trimisă de către conducerea UNI Euro MEI către Preşedintele României, Primului Ministru şi  preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului.


Departament Comunicare FAIR - MediaSind


Bucureşti, 17 octombrie 2017


EURO-MEI cheamă autorităţile române la dialog 

Sectorul Media, Entertainment & Arts al UNI Europa, EURO-MEI, reprezentând 70 de sindicate şi asociaţii de creatori, tehnicieni şi alţi angajaţi din cultură, media, artă şi divertisment, solidari cu colegii din România şi cuafiliaţii noştri Federaţia  FAIR MediaSind, cere Parlamentului şi  Guvernului României:

  - respectarea directivelor UE şi a convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, a negocierilor colective şi a libertăţii de expresie.

 -  depolitizarea serviciilor publice de radio şi televiziune,  retragerea din Parlament a proiectului de lege care modifică Legea de funcţionare a AGERPRES, iniţiată de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu,

-  deblocarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă din sectorul cultură şi mass-media, 

- eliminarea discriminării din Legea nr 153/2017 privind salariile muzicienilor şi balerinilor care sunt angajaţi la
instituţiile publice,

-  renunţarea de către ministerul Culturii la intenţia de divizare a sectorului cultură şi mass-media.

EURO-MEI crede că obligaţiile asumate de România ca stat membru al UE trebuie să fie respectate şi aplicate tuturor cetăţenilor, inclusiv angajaţilor din sectorul cultură şi mass-media. 

EURO-MEI cere autorităţilor statului român să dialogheze cu reprezentanţii FAIR-MediaSind, pentru a rezolva conflictul existent şi probleme raportate.

EURO-MEI va folosi toate căile instituţionale pentru a pune în practică aceste solicitări.