Comunicate‎ > ‎

“Există o dorinţă de distrugere a servicului public audio vizual din România!”

postat 21 mar. 2016, 01:30 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 mar. 2016, 01:30 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post/ricardo.png?attredirects=0
Federaţia Europeană a Jurnaliştilor în apărarea libertăţii presei: “Există o dorinţă de distrugere a servicului public audio vizual din România!”

Secretarul General al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor  EFJ, Ricardo Gutierrez, (foto)  a efectuat în perioada 16-18 martie a.c. o vizită în România, unde a participat la conferinţa internaţională “Protecţia Jurnaliştilor şi Libertatea de Exprimare”, eveniment ce a avut loc la Palatul Parlamentului, organizat de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES în parteneriat cu Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind. În cadrul dezbaterilor, liderul EFJ a prezentat Platforma Consiliului Europei privind protecţia jurnaliştilor (vezi aici).

Programul vizitei a cuprins în data de 18 martie a.c. și o întâlnire a oficialului EFJ cu secretarul de stat din Ministerul Culturii,

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post/foto%20Oprean.jpg?attredirects=0
Alexandru Vasile Oprean, (foto), ocazie cu care Ricardo Gutierrez a pledat pentru necesitatea negocierii Contractului Colectiv de Muncă din sectorul Cultură şi Mass-Media.

Secretarul general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor  a avut, de asemenea,  la sediul Televiziunii Române, o întâlnire cu salariaţii şi reprezentanţii sindicatelor din Societatea Română de Televiziune, afiliaţi la FAIR-MediaSind. Cu acest prilej, Ricardo Gutierrez  a dat asiguări ferme că Federaţia Europenă a Jurnaliştilor va sprijini, în continuare, toate demersurile organizațiilor sindicale întreprinse în vederea respingerii tentativei preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, de a introduce Televiziunea Naţională în insolvenţă, acţiune care va afecta independenţa instituţiei publice şi care va conduce la cenzură. 

FEJ a sesizat Comisia Europeană şi Consiliul Europei despre situaţia din TVR

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post/Irina%20Radu.jpg?attredirects=0
“Sentimentul nostru este că există o dorinţă de a distruge serviciul public de audio vizual din România. Cei care lucrează în aceste instituţii nu trebuie să plătească preţul unei gestiuni haotice. Puteţi să contaţi pe noi (Federaţia Europeană a Jurnaliştilor-n.n.)că vom face toate demersurile în cadrul european pentru a vă sprijini. Am sesizat, în legătură cu această problemă, Confederaţia Europeană a Sindicatelor și Comisia de dialog social din domeniul audiovizual din cadrul Comisiei Europene. Am denunţat, deja, proiectul de lege în ceea ce priveşte insolvența, în Consiliul European si am început discuţiile cu EBU (European Broadcasting Union-n.n). Cele 47 de ţari din Consiliul Europei au fost informate de FEJ în legătură cu ameninţarea care planează asupra servciului audio vizual din România prin această lege a insolvenţei. Secretarul general al Consiliului Europei va cere explicaţii oficiale ambasadorului României la Consiliul Europei. Guvernul Român va trebui să dea explicaţii.” - a declarat Ricardo Gutierrez.

Statele membre UE au obligaţia să asigure un serviciu public audio vizual

independent faţă de puterea politică

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post/foto%20Ricardo.jpg?attredirects=0
“Nu ne confruntăm cu astfel de situaţii pentru prima dată. La fel s-a întâmplat acum trei ani, când a fost închisă Televiziunea  publică din Grecia. FEJ a susţinut televiziunea greacă. Această a fost redeschisă iar personalul  a fost reangajat. Suntem aici pentru a-i reaminti Guvernului Român care îi sunt obligaţiile. Pluralismul în mass- media este o obligaţie într-o democraţie, într-un stat. Este o obligaţie scrisă în Convenţia Drepturilor Omului. Concret, statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia să asigure un serviciu public audiovizual sustenabil din punct de vedere financiar, care să fie independent faţă de puterea politică şi care să reflecte ansamblul opiniei publice în mod pluralist. Sentimentul nostru este că Guvernul Român nu face, cel puțin până acum, ceea ce trebuie, pentru a garanta atât suportul financiar al acestui serviciu cât şi independenţa sa. De aceea sunt aici, ca să vă aduc mesajul nostru de susţinere. Dacă FAIR-MediaSind face toate demersurile necesare la nivel national, contaţi pe faptul că noi că o să vă ajutăm la nivel internaţional.” - a încheiat secretarul general al FEJ.

Constatând pericolul care planează asupra SRTV, FAIR-MediaSind, în calitate de membră cu drepturi depline a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor ia în calcul, cu sprijinul partenerilor internaţionali, depunerea unei plângeri la Comisia de Petiţii a Parlamentului European privind declanşarea procedurii de infringement pentru nerespectarea Directivelor UE şi a Tratatului de Aderare.


Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind    

Departament Comunicare

Bucureşti,21 martie 2016