Comunicate‎ > ‎

FAIR-MediaSind, în apărarea membrilor săi!

postat 6 nov. 2015, 03:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 nov. 2015, 21:16 ]
În perioada 2-5 noiembrie 2015, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, împreună cu preşedintele executiv, Cristi Godinac, au participat la mai multe Adunări Generale ale sindicatelor membre, întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor afiliate din Filarmonica de Stat din Tg. Mureş, Filarmonica Transillvania din Cluj-Napoca, Opera Națională Romană din Cluj-Napoca, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat din Satu-Mare, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Arad şi Opera Braşov.

 Principalele probleme discutate au fost: negocierea contractelor colective la nivel de unitate, Legea Salarizării Unitare pentru salariaţii din sectorul Cultură şi Mass-Media, introducerea voucherelor de vacanţă, şi, nu în ultimul rând, modul în care angajatorii respectă drepturile angajaţilor din acest domeniu important pentru societate. 

  Au avut loc fost întâlniri atât cu liderii de sindicat,  cu salariaţii, dar şi cu directorul  Filarmonicii de Stat din Tg. Mureş, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Marius Tabacu,  directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Ioan Bojin precum şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, Valentin Cosmin Pribac, prefectul judeţului Arad şi  Bognar Levente, viceprimarul Primăriei Arad, preşedinte al Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului local Arad.

În data de 4 noiembrie, liderii FAIR-MediaSind s-au deplasat la Arad pentru a găsi soluţii în dezamorsarea conflictului existent la Filarmonica de stat Arad şi pentru a susţine Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad. După întâlnirile cu prefectul judeţului şi cu viceprimarul localităţii Arad, aceştia au organizat o conferinţă de presă la care au prezentat în faţa presei şi a salariaţilor Filarmonicii, rezultatul discuţiilor avute cu reprezentanţii autorităţilor locale. 

 Liderii sindicali au cerut autorităţilor locale demiterea managerului Filarmonicii, Alin Văcean, pentru grave abuzuri săvârşite de către acesta împotriva conducerii Sindicatului Filarmonicii, prin concedierea preşedintelui organizaţiei sindicale, Mihai Dogaru, şi a vicepreşedintelui, Tiberiu Varyas.

I-am  asigurat pe membrii afiliaţi că în cazul în care nu se va da curs cererii de demitere a lui Alin Văcean  în cel mai scurt timp, FAIR-MediaSind va declanşa acţiuni de protest pe plan intern şi internaţional. 


Demersurile noastre de mediere a conflictului de la Filarmonica Arad au fost ilustrate cu obiectivitate şi profesionalism de către jurnaliştii arădeni, cărora le mulţumim pentru atenţia cu care au tratat situaţia gravă de la această instituţie. Ataşăm câteva dintre  articolele publicate, legate de acest subiect.

Departament Comunicare FAIR-MediaSindAgenţia Naţională de Presă AGERPRES -  Arad: Situația de la Filarmonică, discutată de liderii FAIR- MediaSind cu prefectul județului și cu viceprimarul municipiului
miercuri, 4 Nov 2015, 19:30  •  SOCIAL,  AGERPRES /(AS,A — autor: Ioan Weisl; editor: Mihai Simionescu)

Situația tensionată de la Filarmonica de Stat din Arad a fost subiectul întâlnirii pe care liderii FAIR - MediaSind Leonard Pădureț - președintele federației și Cristian Godinac - președintele executiv au avut-o miercuri cu prefectul Cosmin Pribac.


Liderii sindicali acuză conducerea Filarmonicii că l-a concediat "abuziv" pe președintele organizației sindicale, Mihai Dogaru, iar ulterior și pe vicepreședintele sindicatului, Tiberiu Varyas. Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi tulburat o repetiție atunci când s-a adresat colegilor pentru a le cere să participe la o acțiune sindicală îndreptată împotriva managerului Alin Văcean.

'Nu am mai întâlnit niciodată, până acum, lucruri de genul celor întâmplate la Filarmonica de Stat din Arad, în sensul că niciodată și nicăieri nu au mai fost concediați doi lideri ai aceluiași sindicat în mai puțin de un an. Prezența noastră la Arad este o acțiune de sprijinire a sindicatului artiștilor din Filarmonica de Stat din Arad', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Leonard Pădureț.

Miercuri dimineață, cei doi lideri de sindicat au fost primiți de prefectul județului Arad, Cosmin Pribac. În cadrul discuțiilor cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, Pribac a confirmat că are cunoștință de situația de la Filarmonică și a promis întregul său sprijin sindicaliștilor, în măsura în care îi permite legislația în vigoare, pentru rezolvarea situației.

Pădureț și Godinac au discutat și cu viceprimarul Aradului, Levente Bognar, în prezent și președinte interimar al Comisiei de cultură din cadrul CLM Arad.

Potrivit viceprimarului, la nivelul municipalității se intenționează rezilierea contractului de management cu Alin Văcean, însă până acum s-a căutat o rezolvare amiabilă a situației, chiar primarul Gheorghe Falcă solicitându-i lui Văcean demisia în cadrul ultimei ședințe ordinare a CLM. De altfel, în aceeași ședință a CLM, consilierii locali au votat împotriva validării evaluării managerului de la Filarmonică.

La finalul discuțiilor de la Primărie, Leonard Pădureț a spus că FAIR-MediaSind este decis să sprijine inclusiv prin acțiuni în justiție Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonică — SAIFA.

'Dacă această situație nu se va rezolva în spiritul legii, iar municipalitatea nu îl va demite pe Alin Văcean, bineînțeles dacă acesta nu va demisiona din proprie inițiativă, vom informa organizațiile sindicale internaționale din care facem parte cu privire la ceea ce se întâmplă în Filarmonica arădeană, acolo unde prin atitudinea managerului este blocat practic accesul la cultură al arădenilor. Iar în condițiile în care Aradul candidează pentru titlul de 'Capitală Culturală Europeană 2021', această situație din Filarmonică nu va ajuta demersurile făcute de municipalitate în acest sens. Ba, dimpotrivă, aș putea spune', a conchis Leonard Pădureț.

După întâlnirile cu reprezentanții autorităților locale cei doi lideri de sindicat s-au întâlnit cu sindicaliștii din Filarmonica de Stat și cu reprezentanții presei din Arad.

AGERPRES /(AS,A — autor: Ioan Weisl; editor: Mihai Simionescu)News AR.RO: Mesajul FAIR-MediaSind în cazul Văcean: „Noi nu dorim îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui”
 Postat de Orlando Toader
5 noiembrie, 2015 

Aflaţi la Arad, liderii FAIR-MediaSind Leonard Pădureț și Cristian Godinac au cerut tranşant administraţiei locale să-l demită pe managerul Filarmonicii, Alin Văcean, avansând un termen de o săptămână în acest sens, în caz contrar urmând să demaraze acţiuni în justiţie (plângeri civile, penale) şi să organizeze, cu ajutorul federaţiilor internaţionale ale artiştilor muzicieni, jurnaliştilor şi actorilor, pichetarea ambasadelor României în Uniunea Europeană.

„Văd că toată lumea îi cere demsia, noi cerem demiterea acestuia”, a spus Leonard Pădureţ (foto, stânga), făcând aluzie la cererea pe care Gheorghe Falcă i-a adresat-o lui Văcean.

Liderii sindicali acuză conducerea Filarmonicii că l-a concediat abuziv pe președintele organizației sindicale, Mihai Dogaru, iar ulterior și pe vicepreședintele sindicatului, Tiberiu Varyas (foto, centru). Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi tulburat o repetiție atunci când s-a adresat colegilor pentru a le cere să participe la o acțiune sindicală îndreptată împotriva managerului Alin Văcean.

„Nu am mai întâlnit niciodată, până acum, lucruri de genul celor întâmplate la Filarmonica de Stat din Arad, în sensul că niciodată și nicăieri nu au mai fost concediați doi lideri ai aceluiași sindicat în mai puțin de un an. Prezența noastră la Arad este o acțiune de sprijinire a sindicatului artiștilor din Filarmonica de Stat Arad”, a declarat Leonard Pădureț.

Miercuri dimineață, cei doi lideri de sindicat au fost primiți de prefectul județului Arad, Cosmin Pribac. În cadrul discuțiilor cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, Pribac a confirmat că are cunoștință de situația de la Filarmonică și a promis întregul său sprijin sindicaliștilor pentru rezolvarea situației, în măsura în care îi permite legislația în vigoare.

Liderii FAIR-MediaSind au discutat și cu viceprimarul Aradului, Levente Bognar, în prezent și președinte interimar al Comisiei de cultură din cadrul CLM Arad. Potrivit viceprimarului, la nivelul municipalității se intenționează rezilierea contractului de management cu Alin Văcean, însă până acum s-a căutat o rezolvare amiabilă a situației. De altfel, în precedenta ședință a Consiliului Local Municipal, consilierii locali au votat împotriva validării evaluării managerului de la Filarmonică.

La finalul discuțiilor de la Primărie, Leonard Pădureț a avertizat că liderii FAIR-MediaSind a decis să sprijine inclusiv prin acțiuni în justiție Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonică – SAIFA. În plus, în următoarele două săptămâni FAIR-MediaSind va prezenta Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi UNI MEI – Union Network International un raport asupra situaţiei de la Arad. „În condițiile în care Aradul candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, această situație din Filarmonică nu va ajuta demersurile făcute de municipalitate în acest sens. Ba, dimpotrivă, aș putea spune”, a declarat Leonard Pădureț.

După întâlnirile cu reprezentanții autorităților locale cei doi lideri de sindicat s-au întâlnit cu sindicaliștii din Filarmonica de Stat și cu reprezentanții presei din Arad. Leonard Pădureţ şi Cristian Godinac au afirmat cu acest prilej că municipalitatea putea să rezilieze contractul de management al lui Alin Văcean şi pentru simplul fapt că acesta a adus prejudicii de imagine instituţiei pe care o conduce.

„Suntem revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat la Arad, este un fapt fără precedent. Acest individ a adus grave prejudicii de imagine instituţiei şi chiar şi numai din acest motiv puteau să-l demită. Dar mai avem şi un raport al unui control, un audit şi, de acum, şi o plângere penală. Iată suficiente motive pentru a putea fi demis”, a declarat Godinac (foto, dreapta). Acesta a mai declarat că încălcarea, de către Văcean, a activităţii sindicale este o infracţiune, motiv pentru care managerul Filarmonicii se va alege cu o plângere penală.

Întrebaţi fiind dacă au solicitat o întâlnire şi cu Alin Văcean, cei doi lideri sindicali au spus că nu au ce să discute cu acesta. „Nu avem ce să discutăm cu acest individ. Noi nu dorim îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui. Să discute procurorul cu el”, a afirmat Cristian Godinac, reluând solicitarea adresată autorităţilor locale de a-l demite în cel mai scurt timp pe Văcean.

Concluzia a fost trasă la final, de preşedintele FAIR-MediaSind Leonard Pădureţ: „Fără Filarmonică Nu poate exista un demers serios al Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii”.

ARAD ONLINE: „Nu cereți demisia lui Văcean! Demiteți-l”

 „Nu cereți demisia lui Văcean! Demiteți-l” 

Scris de Monica Ardelean - 

Președinții MediaSind, prezenți la Arad, îi susțin pe sindicaliștii din Filarmonică și sugerează demiterea directorului instituției.

„Nu mai așteptați să își dea demisia, ci demiteți-l”. Acesta a fost mesajul scurt și tranșant pe care conducerea Federației Române MediaSin l-a avut la Arad pentru Consiliul Local Municipal și Primăria Arad față de cazul Alin Văcean. Un caz care a adus celebritate Filarmonicii arădene, dar și consilierilor locali care excelează în situații paradoxale: susțin un lucru pe care nu îl votează ulterior sau își schimbă votul de la o ședință la alta pe același subiect.

Alin Văcean, la rândul lui, a marcat o premieră neagră pentru România, susține președintele sindicatului, Leonard Pădureț, reușind într-un an de zile să-i concedieze pe ambii lideri de sindicat: Mihai Dogaru și Tiberiu Variaș. „Suntem revoltați de ceea ce s-a întâmplat la Arad, s-au încălcat toate convențiile naționale și internaționale” – spune Cristi Godinac, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor.

Și, ca atare, au venit la Arad, direct de la București, pentru a-i susține pe sindicaliștii din Filarmonică. Au trecut pe la Prefectură, pe la viceprimarul Levente Bognar, cel care este responsabil de soarta culturii arădene și, același paradox, toți le-au dat dreptate dar nu pot face nimic. „Alin Văcean trebuie să plece”, susțin mai marii sindicatului. La fel susțin și consilierii, și viceprimarul, și primarul și prefectul. Doar că nu pleacă. Nu pleacă pentru că nu vrea și pentru că nimeni nu îl demite. Toți așteaptă pasiv ca directorul Filarmonicii să își dea demisia. Iar paralizia consilierilor locali și a aparatului administrativ al Primăriei duce la păstrarea acestei situații conflictuale de mai bine de un an de zile și la un joc devenit pe alocuri penibil, alimentat de frica de a fi târâți în instanță sau pur și simplu de nepăsare. „S-a cerut oficial o demisie, doar că nimeni nu vorbește despre demitere”, punctează problema Cristi Godinac.

O săptămână de grație

Mai marii sindicatului sunt deciși acum să tranșeze repede problema. Au solicitat primăriei să li se pună la dispoziție cele două raporturi, unul al comisiei de audit, unul al comisiei de control, și contractul de management. După analizarea acestora se vor căuta vinovații pentru tergiversarea acestei probleme. Cine și când ar fi putut să îl demită pe Văcean, sau de câte ori exista posibilitatea legală ca actualul director al Filarmonicii să fie demis fără prea multe negocieri. Și de ce nu s-a întâmplat nimic.

Și dacă argumentele lor nu sunt suficiente, se va face apel la federațiile internaționale, la Curtea Europeană. Doar că aceste demersuri vor costa imaginea Aradului care se vrea capitală europeană. „Merită un om sacrificiul unui oraș, a unei întregi instituții?”, a întrebat retoric Leonard Pădureț.

Arădenii, alături de Filarmonică

Aceeași lideri fac apel și la arădenii, iubitori de muzică clasică, dar nu numai, să fie alături de sindicaliști pentru a-i susține în demersul lor legal împotriva acestor abuzuri ale conducerii instituției de cultură.
Cât despre un dialog cu actualul manager Alin Văcean, replica lui Cristi Godinac a venit prompt: „Nu dorim îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui”. Pentru că spun cei de la București, vremea dialogului și a negocierilor a trecut. „Cerem acum instituțiilor statului să-și facă treaba. Dialogul ar fi trebuit început înainte de a fi demis primul lider ”, susțin ei.

Plângere penală

Mai marii sindicatului au decis că va fi făcută și o plângere penală pentru nerespectarea legii 62, legea dialogului social.ARQ.ro Se cere demiterea lui Văcean. S-ar putea ajunge la proteste în faţa ambasadelor României din UE

scris de Răzvan Crețu • 04 Nov 2015 • 

 
Cei doi preşedinţi ai Federației Cultură și Mass Media FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ şi Cristian Godinac, au fost prezenţi astăzi la Arad. Aceştia au avut întâlniri cu reprezentanţii administraţiei şi au cerut demiterea directorului Filarmonicii de Stat Arad, Alin Văcean.

“Suntem revoltaţi de situaţia de la Arad. În anul 2015, într-o ţară membră a UE, liderii de sindicat sunt daţi afară de directorul filarmonicii prin încălcarea legii 62. Noi, ca organizaţie nu vom sta cu mâinile în sân şi cerem demiterea directorului Filarmonicii. Acest individ aduce un prejudiciu de imagine instituţiei. Am avut întâlniri cu prefectul şi cu unul dintre viceprimarii municipiului şi le-am cerut să îl demită pe director”, spune Cristian Godinac.

La rândul său, Leonard Pădureţ spune că liderii federaţiei naţionale sunt prezenţi la Arad pentru a-i sprijini pe angajaţii Filarmonicii în demersurile lor. “Toată lumea îi cere demisia acestui director, noi le cerem autorităţilor să îl demită. Avem toate pârghiile naţionale şi internaţionale de a-I apăra pe liderii sindicatului din Filarmonica arădeană. Nu vrem să ajungem să pichetăm ambasadele României din Europa pentru a cere demiterea acestui director, sperăm ca autorităţile locale să găsească o soluţie” , a spus Leonard Pădureţ.

Cei doi lideri sindicali susţin că încălcările legii de către Alin Văcean nu trebuie să rămână fără urmări şi că abuzurile trebuie condamnate.

Glasul Aradului.ro : FAIR MediaSind- „Toţi vor plecarea lui Alin Văcean din Filarmonică, dar nimeni nu mişcă nici un deget!”

 4/11/15 | 18:55 pm Eugen Puiu 


Aşa cum anunţam anterior, FAIR MediaSind, confederaţia sindicală naţională la care este afiliat Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat Arad, şi-a trimis la Arad cei doi lideri naţionali: pe preşedintele Leonard Pădureţ (de formaţie muzician), şi pe preşedintele executiv Cristi Godinac (de profesie ziarist). Cei doi lideri sindicali la nivel naţional au avut ieri discuţii la Prefectura Arad şi la Primăria municipiului. Temele abordate au fost două, amândouă majore şi amândouă inseparabile una de cealaltă: abuzurile manageriale ale dr. Alin Corneliu Văcean şi demiterea acestuia din funcţie. După discuţiile purtate cu autorităţile locale, cei doi lideri sindicali naţionali au susţinut o conferinţă de presă, apoi au avut o dezbatere internă cu sindicaliştii din Filarmonică.

Scopul vizitei la Arad, rezultatele discuţiilor şi opţiunile pentru viitor au fost prezentate de Leonard Pădureţ, preşedintele FAIR MediaSind: „Suntem la Arad pentru a-i sprijini pe artiştii sindicalişti din Filarmonică şi pe toţi angajaţii acestei instituţii într-o situaţie excepţională nemaiîntâlnită încă în România: concedierea în mai puţin de un an a celor doi lideri ai sindicatului şi alte abuzuri şi încălcări de legi făcute de managerul Filarmonicii. Am discutat la Prefectură cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, iar la primărie cu viceprimarul municipiului. În ambele locuri am constatat că se vrea aplicarea legii şi plecarea managerului Alin Văcean din Filarmonică – şi totuşi nimeni nu mişcă nici un deget. Am pus pe masă toate informaţiile de care dispunem – şi sunt foarte multe, şi am constatat că toate acestea se ştiu, dar nu se face nimic. Viceprimarul Levente Bognar ne-a spus că primarul municipiului i-a cerut managerului Alin Văcean în public, de două ori, să-şi dea demisia. Noi am cerut autorităţilor locale să-l demită pe manager; aşadar nu «demisia» ci «demiterea». Este inadmisibil ca o instituţie de cultură cu o asemenea tradiţie să fie adusă într-un asemenea hal de un manager pus acolo pentru cu totul altceva. Nu ştiu cui foloseşte această situaţie, însă cu siguranţă că nu artiştilor, nu actului de cultură, nu arădenilor şi nu Aradului, cu atât mai puţin unui oraş care se vrea Capitală Culturală Europeană. Suntem alături de artiştii şi de angajaţii Filarmonicii Arad şi vom uza de toate mijloacele pentru a le apăra drepturile, de la sesizarea organismelor internaţionale la care suntem afiliaţi până la sprijin de specialitate în procesele civile începute şi în plângerea penală care urmează a fi făcută. Concedierea viceliderului sindical Tiberiu Varyas încalcă grav legea şi este de natură penală, aşa că se va face plângerea. Trebuie să afle toată lumea, inclusiv managerul Alin Văcean, că activitatea sindicală este garantată şi protejată de lege, iar obstrucţionarea acestei activităţi şi sancţionarea liderilor de sindicat pentru că desfăşoară activităţi în îndeplinirea mandatelor încredinţate lor de sindicalişti se pedepseşte penal. Aserţiunea managerului potrivit căreia Varyas nu avea acordul dirijorului şi că dirijorul nu avea dreptul de a-i da acceptul întrucât era colaborator şi nu angajat nu are susţinere: dirijorul este şeful locului de muncă fie că este angajat, fie că este colaborator, fie că este invitat, deci el decide cine face, ce face, când face, şi cum face în timpul repetiţiei”, a spus Leonard Pădureţ.
Întrebat fiind dacă a încercat şi o discuţie cu managerul Văcean, Leonard Pădureţ a spus că nu s-a încercat aşa ceva şi că o asemenea întâlnire nici nu-şi avea rost. „Noi suntem sindicalişti. Ca sindicalişti, cum să mergem să discutăm cu un manager care-l concediază pe viceliderul de sindicat pentru că a făcut, cu acceptul dirijorului, un anunţ sindical de două sau de trei minute? N-am venit aici pentru a discuta cu managerul ci pentru a cere ca acest manager să fie demis. Noi am venit pentru a vorbi cu autorităţile, nu cu managerul”, a spus Pădureţ.
fila pag

„Un mic grup de gălăgioşi care nu vor să muncească” – de fapt artişti sindicalişti veniţi să-şi strige-n gura mare durerile pe care nimeni nu li le-ascultă


Despre starea anormală din Filarmonică, despre situaţia instituţiei sub mandatele lui Văcean, despre solidaritate şi despre „ce vrea sindicatul” a vorbit şi Cristi Godinac, preşedintele executiv al FAIR MediaSind. „Suntem de-a dreptul revoltaţi de cele care s-au întâmplat şi se întâmplă în Filarmonica Arad: măsuri luate în dispreţul legii, concedieri abuzive care nu-şi găsesc precedent în România, crearea unei stări insuportabile de tensiune. Am cerut astăzi autorităţilor locale să se implice şi să rezolve radical situaţia demiţându-l pe managerul Văcean. Există două rapoarte – cel al «comisiei Lazurca» şi un audit; raportul «comisiei Lazurca» este cu totul defavorabil managerului, iar auditul este de-a dreptul dezastruos. Pentru demiterea managerului sunt atât de multe motive încât ar putea fi demis imediat de foarte multe ori. Ni s-a tot spus astăzi că i s-a cerut managerului să-şi dea demisia, că se caută «soluţii legale»… Noi am fost foarte clari şi foarte fermi: nu «demisia» ci «demiterea». Trebuie să fie foarte clar şi o spun răspicat: nu vrem îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui!”, a spus Cristi Godinac.

Preşedintele executiv a mulţumit presei arădene pentru constanţa cu care a fost alături de artişti şi pentru profesionalismul cu care s-a pronunţat de fiecare dată. „Am citit multe articole din presa locală pe această temă şi pentru mine, ca ziarist de formaţie, este o bucurie să constat cât de profesionistă a fost presa locală. Aveţi la Arad ziarişti foarte buni, care şi-au pus şi talentul, şi valoarea, în serviciul acestei cauze. Păstraţi această unitate!”, a spus Cristi Godinac.

Întrebările ziariştilor au fost multe şi au avut în vedere cam toate aspectele subiectului. În ce ne priveşte, Glasul Aradului a avut de pus o singură întrebare: „În condiţiile nevalidării în Consiliul Local Municipal a notei obţinute de managerul Alin Văcean la reevaluare, Filarmonica de Stat Arad mai are sau nu mai are manager?”. Răspunsul a venit de la acelaşi Cristi Godinac: „Autorităţile locale cu care am discutat spun că Filarmonica de Stat Arad nu mai are manager, consecinţa nevalidării notei fiind încetarea imediată a contractului de management”.

Totuşi, Alin Văcean este manager al Filarmonicii: semnează acte oficiale, emite decizii, intră în biroul managerial, nimeni nu i-a cerut nici cheia acelui birou şi nici predarea gestiunii – chiar dacă invalidarea notei de la reevaluare este totuna cu invalidarea contractului de management (sau ar trebui să fie totuna, dar multe sunt, şi încurcate foarte, potecile prin legile româneşti, poteci care te duc la portiţe nesperate prin care scapi şi de invalidări, şi de membri de comisii, şi de lideri sindicali, şi de orice-ţi tulbură tihna managerială).

Aşadar sindicaliştii bucureşteni au venit, au şi plecat – dar Văcean a rămas. Probabil că va mai rămâne mult şi bine, dar întrebarea rămâne şi ea: cine este, din punct de vedere legal – şi în temeiul cărui articol de lege, managerul Filarmonicii de Stat Arad? Altfel spus: invalidatul manager dr. Alin Corneliu Văcean mai este sau nu mai este manager al Filarmonicii?


DC News.ro: Arad: Situaţia de la Filarmonică, discutată de liderii FAIR- MediaSind cu prefectul judeţului şi cu viceprimarul municipiului

Cristina Alexandrescu / 04 noi 2015 / 19:49 

Situaţia tensionată de la Filarmonica de Stat din Arad a fost subiectul întâlnirii pe care liderii FAIR - MediaSind Leonard Pădureţ - preşedintele federaţiei şi Cristian Godinac - preşedintele executiv au avut-o miercuri cu prefectul Cosmin Pribac. 

Liderii sindicali acuză conducerea Filarmonicii că l-a concediat 'abuziv' pe preşedintele organizaţiei sindicale, Mihai Dogaru, iar ulterior şi pe vicepreşedintele sindicatului, Tiberiu Varyas. Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi tulburat o repetiţie atunci când s-a adresat colegilor pentru a le cere să participe la o acţiune sindicală îndreptată împotriva managerului Alin Văcean.

'Nu am mai întâlnit niciodată, până acum, lucruri de genul celor întâmplate la Filarmonica de Stat din Arad, în sensul că niciodată şi nicăieri nu au mai fost concediaţi doi lideri ai aceluiaşi sindicat în mai puţin de un an. Prezenţa noastră la Arad este o acţiune de sprijinire a sindicatului artiştilor din Filarmonica de Stat din Arad', a declarat miercuri, pentru Agerpres, Leonard Pădureţ.

Miercuri dimineaţă, cei doi lideri de sindicat au fost primiţi de prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac. În cadrul discuţiilor cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, Pribac a confirmat că are cunoştinţă de situaţia de la Filarmonică şi a promis întregul său sprijin sindicaliştilor, în măsura în care îi permite legislaţia în vigoare, pentru rezolvarea situaţiei. Pădureţ şi Godinac au discutat şi cu viceprimarul Aradului, Levente Bognar, în prezent şi preşedinte interimar al Comisiei de cultură din cadrul CLM Arad.


Potrivit viceprimarului, la nivelul municipalităţii se intenţionează rezilierea contractului de management cu Alin Văcean, însă până acum s-a căutat o rezolvare amiabilă a situaţiei, chiar primarul Gheorghe Falcă solicitându-i lui Văcean demisia în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CLM.

De altfel, în aceeaşi şedinţă a CLM, consilierii locali au votat împotriva validării evaluării managerului de la Filarmonică. La finalul discuţiilor de la Primărie, Leonard Pădureţ a spus că FAIR-MediaSind este decis să sprijine inclusiv prin acţiuni în justiţie Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonică - SAIFA.

'Dacă această situaţie nu se va rezolva în spiritul legii, iar municipalitatea nu îl va demite pe Alin Văcean, bineînţeles dacă acesta nu va demisiona din proprie iniţiativă, vom informa organizaţiile sindicale internaţionale din care facem parte cu privire la ceea ce se întâmplă în Filarmonica arădeană, acolo unde prin atitudinea managerului este blocat practic accesul la cultură al arădenilor. Iar în condiţiile în care Aradul candidează pentru titlul de 'Capitală Culturală Europeană 2021', această situaţie din Filarmonică nu va ajuta demersurile făcute de municipalitate în acest sens. Ba, dimpotrivă, aş putea spune', a conchis Leonard Pădureţ.

După întâlnirile cu reprezentanţii autorităţilor locale cei doi lideri de sindicat s-au întâlnit cu sindicaliştii din Filarmonica de Stat şi cu reprezentanţii presei din Arad.