Comunicate‎ > ‎

FAIR-MediaSind participă la Campania FEJ - Justiție pentru Daphne!

postat 16 oct. 2018, 06:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 oct. 2018, 06:28 ]
Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind se alătură campaniei lansate astăzi, 16 octombrie 2018, la Bruxelles, de către Federația Europeană a Jurnaliștilor, în memoria jurnalistei din Malta, Daphne Caruana Galizia, sub deviza Justiție pentru Daphne!

În data de 16 octombrie 2017, jurnalista de investigație Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în plină zi de o bombă plasată în mașina parcată în fața casei sale din Malta. Daphne a investigat  și a publicat mai multe anchete care vizau  cazuri de corupție la cele mai înalte niveluri de guvernare. De atunci, trei presupuși criminali au fost reținuți, dar  investigațiile sunt întârziate nejustificat.

“Până în prezent, Parlamentul European, Consiliul Europei, Comisia Europeană și Proiectul Daphne, au confirmat cu toții ceea ce jurnalista a avertizat cu mult timp înainte de asasinarea ei: că statul de drept în cel mai mic stat membru al Uniunii Europene, a fost compromis.

De atunci, în Uniunea Europeană au fost executați încă doi jurnaliști: Jan Kuciak din Slovacia și Victoria Marinova din Bulgaria: Toți acești jurnaliști au investigat cazuri de corupție în țările lor. Toți trei s-au ridicat pentru democrație și pentru statul de drept. Toți trei au murit, pentru că nimic altceva nu i-ar putea reduce la tăcere.

Ca cetățeni, trebuie să  ne amintim de ei și să îi onorăm. Să păstrăm un moment de tăcere pentru aceia pe care nimeni și nimic nu i-a făcut să tacă. Să ne întâlnim la 16 octombrie, la prânz, în fața Residence Palace din Bruxelles și să arătăm lumii că nici Daphne, nici Jan, nici Victoria nu au murit în zadar.” – se arată în apelul lansat de Federația Europeană a Jurnaliștilor.

În imagine, Ricardo Gutierrez, secretarul general al Federației Europene a Jurnaliștilor, Cristi Godinac, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Leonard Pădureț, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și Anthony Bellanger, secretarul general al Federației Internaționale a Jurnaliștilor.

 

Departament Comunicare FAIR-MediaSind,                  Bruxelles, 16 octombrie 2018