Comunicate‎ > ‎

FAIR-MediaSind prezintă public documentul negociat în Societatea Română de Radiodifuziune:

postat 9 dec. 2020, 07:37 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 dec. 2020, 07:52 ]
FAIR-MediaSind prezintă public documentul negociat în Societatea Română de Radiodifuziune:

Noul Contract Colectiv de Muncă negociat de membrii FAIR-MediaSind în Radioul Public așteaptă să fie semnat de conducerea instituției! 

Federația FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură și Mass-Media, a demarat începând cu data de 27 octombrie 2020, negocierea  noului Contract Colectiv de Muncă cu conducerea Societății Române de Radiodifuziune, în baza mandatului acordat de organizațiile afiliate din instituție – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR și Sindicatul Salariaților din SRR – SINDSAL SRR. Documentul este aplicabil pentru o perioadă de 2 (doi) ani, începând cu data de 16.12.2020, în cazul în care va fi înregistrat la ITM.

Având în vedere suspendarea procedurii de încheiere a noului CCM ca urmare a refuzului angajatorului de a semna ceea ce a negociat, solicitând  un așa-zis de mandat/acord din partea majorității angajaților, vă prezentăm Proiectul de CCM negociat primit astăzi, 9 decembrie 2020, din partea Secretariatului Comisiei de negociere. 

Precizăm că documentul a fost negociat de Federația FAIR-MediaSind în baza mandatului primit de la organizațiile afiliate din SRR, în conformitate cu prevederile Legii nr.62/2011 și conform clarificărilor oficiale obținute de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și de la Inspectia Muncii, în care se precizează că în lipsa reprezentanților salariaților, federația reprezentativă la nivel de sector poate negocia si încheia acest document pentru toti salariatii instituției!
Cu toate acestea, în urma sesizărilor și a scandalului provocat de unii așa-ziși lideri sindicali din instituție, unii dintre ei  chiar reprezentanți din partea salariaților în Consiliul de Administrație, conducerea Societății Române de Radiodifuziune a refuzat să mai semneze Procesul verbal de finalizare a negocierilor, condiționând acordul a jumătate plus unul din totalul angajaților!

Menționăm în acest sens că toate contractele colective de muncă negociate de Federația FAIR-MediaSind în instituții din cultură și mass-media, au fost înregistrate de ITM fără un așa-zis mandat de negociere primit din partea salariaților, așa cum rezultă și din adresa Ministerului Muncii nr.36/2019  (foto)!

În consecință, având în vedere faptul că din cauza legislației, nu se pot declanșa conflicte de muncă în timpul stării de alertă, organizația noastră nu are alte mijloace legale de a înregistra ceea ce a negociat la ITM. 

Amintim că echipa de negociere,  din partea FAIR-MediaSind, a fost formată din 10 persoane, 2 din partea FAIR-MediaSind, 3 desemnate de  SRJ MediaSind, 3 desemnate de SLSRR și una de SINDSAL, împreună cu avocatul federației. Din partea administrației au negociat salariații mandatați în acest sens prin Ordin al Președintelui Director General al SRR, mandatat de către Consiliul de Administrație al SRR să inițieze negocierile, să negocieze și să semneze CCM al SRR.

Documentul  negociat păstrează nemodificate/nealterate toate drepturile dobândite în baza actualului CCM pentru salariații SRR și anume:
a. ajutoarele acordate pentru: naștere, căsătorie, deces al unui membru de familie,
b. primele de fidelitate si bonificația la pensionare,
c. primele de Paște, ziua Radioului și Crăciun,
d. ajutoarele acordate pentru boală,
e. voucherele de vacanță,
f. tichetele de masă,
g. tichete de creșă,
h. zilele libere acordate pentru căsătorie, naștere, înmormântare,
i. zilele suplimentare la concediul de odihnă.
j. salariile compensatorii în caz de concediere/colectivă/individuală, precum și alte drepturi.

În plus, părțile au negociat și obținut noi drepturi pentru toți angajații instituției, cum ar fi:

a) indexarea salariilor pentru funcțiile de execuție cu 5% și a salariilor pentru funcțiile de conducere cu 3%, majorarea urmând a fi acordată la data intrării în vigoare a noului CCM;
b) majorarea sporului de noapte de la 25 la 30%;
c) inserarea sporului de vechime ca și formulă procentuală în CIM;
d) completarea Anexei nr.4 care stabilește sporurile permanente acordate la nivelul SRR cu sporul pentru handicap în cuantum de 15%,
e) majorarea vârstei de acordare a cadourilor aferente sărbătorii de Crăciun pentru copiii angajaților de la 15 ani neîmpliniți la 16 ani neîmpliniți,
f) acordarea de maxim 5 zile libere plătite angajatului în cazul unor boli grave sau accidentării soțului/soției, copilului  în baza unei cereri și a documentelor medicale justificative,
g) inserarea articolelor privind telemunca și munca la domiciliu,
h) completarea Anexei nr. 8 care enumeră bolile grave pentru care se acordă ajutoare cu Sindromul Down,
i) elaborarea unui plan de carieră cu consultarea Federației în termen de 9 luni de la intrarea în vigoare a noului Contract Colectiv de Muncă, cu noi trepte de salarizare.

Considerăm că a venit timpul și în cea mai mare instituție de radio a țării ca legitimitatea obținerii unor drepturi importante pentru angajații instituției, să nu mai poată să fie pusă în pericol de orgoliile și de interesele personale ale unor persoane cu pretenții de lideri de sindicat. 

 Precizămstarea de alertă a fost instituită pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 14.11.2020, respectiv până la data de 14.12.2020, perioadă ce nu acoperă și data la care expiră actualul CCM, și anume  15 decembrie 2020, motiv pentru care, la acest moment, nu se pot aplica prevederile art.20 din Legea nr.55/2020 care ar conduce la prelungirea automată a actualului CCM până la expirarea stării de alertă plus încă 90 de zile de la expirarea acesteia, și, implicit, la păstrarea drepturilor actuale ale salariaților precum și ale celor câstigate în negocierile actuale! Conform adresei nr. 4311/04.11.2020 transmisă de Ministerul Muncii conducerii SRR, „În condițiile în care contractul colectiv de muncă la nivelul Societății Române de Radiodifuziune  încetează la data de 15 decembrie 2020, iar starea de alertă încetează la data de 14 noiembrie 2020, prevederile contractului colectiv de muncă al SRR nu intră sub incidența prevederilor art.20 din Legea nr.55/2020.”

Chiar dacă actualul CCM ar fi prelungit cu 90 de zile – după cum doresc unele grupuri de interese sindicale din SRR - toate drepturile negociate acum, inclusiv majorările salariale, nu mai  intră în vigoare începând cu data de 15 decembrie 2020! Mai mult, și încheierea  unui nou CCM peste câteva luni, pornind de la zero și cu o nouă conducere, este incertă. Considerăm că menirea unei organizații sindicale este să negocieze tot timpul drepturi noi și să apere drepturile deja existente, nu să se ascundă după diferite prevederi legale, susținând prelungirea CCM, așa cum procedează unii așa-ziși lideri sindicali din SRR, care pun în prim plan interesul personal și nu al membrilor de sindicat!

În consecință, așteptăm mandatul dvs. de încredere la mail ccm@mediasind.ro până la data de 14 decembrie 2020!

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
Biroul Executiv Permanent
București, 9 decembrie 2020

Vezi aici:  Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:48
Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:37
Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:37
Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:51
Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:37
Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:37
Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:37
Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:37
Ċ
Office Mediasind,
9 dec. 2020, 07:48