Comunicate‎ > ‎

FAIR-MediaSind se solidarizează cu greva angajaţilor de la Filarmonica Banatul!

postat 28 sept. 2018, 10:30 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 sept. 2018, 12:03 ]
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind se solidarizează cu salariaţii Filarmonicii de Stat Banatul Timişoara, membri ai Sindicatului Filarmonicii Banatul, care au participat astăzi, 28 septembrie 2018, între orele 19,00 şi 20,00 la o grevă de avertisment.

Angajaţii acestei prestigioase instituţii de cultură au fost nevoiţi să recurgă la această formă de protest întrucât toate eforturile privind încheierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de instituţie au fost sortite eşecului, din cauza refuzului administraţiei Filarmonicii conduse de managerul Ioan Coriolan Gârboni, de a semna acest document.

Din cauza lipsei CCM, document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă dintre angajator şi angajaţi, salariaţii Filarmonicii Banatul sunt trataţi de catre conducere în mod discreţionar, fiind supuşi mai multor abuzuri, drepturile lor fiind încălcate.

De alfel, în cadrul concilierii conflictului, avute la ITM, salariaţii l-au acuzat pe managerul instituţiei de un comportament abuziv, incompatibil cu cerinţele acestei importante funcţii. “Comportamentul insolent si limbajul vulgar, amenintarile repetate,ironiile si injuriile adresate in sedintele publice de catre directorul general al Filarmonicii Banatul, membrilor orchestrei, corului, aspecte care pot fi dovedite cu înregistrari audio cat si cu o serie de martori. Aceasta conduita a directorului general al institutiei fata de angajatii Filarmonicii Banatul discrediteaza conducerea acestei institutii, mai mult decat atat, se constituie ca o abatere disciplinara potrivit propriului Regulament de ordine interioara al Filarmonicii Banatul” se arată în plângerea acestora.

Într-o ultimă încercare de a stinge conflictul, în data de 26 septembrie a.c., conducerea FAIR-MediaSind  a avut o întânire cu primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu. Acesta s-a arătat îngrijorat de situaţia conflictuală la care s-a ajuns şi a transmis conducerii Filarmonicii să soluţioneze urgent problema. Din păcate, factorii de decizie din Filarmonică nu au facut nimic pentru rezolvarea conflictului, ignorând şi solicitarea primarului. În aceste condiţi, angajaţii au declanşat acţiunea grevistă.

Având în vedere lipsa de respect a administraţiei Filarmonicii Banatul faţă de proprii angajaţi şi faţă de publicul timişorean, Federaţia FAIR-MediaSind, în calitate de organizaţie reprezentativă la nivelul sectorului cultură şi mass-.media, în numele sindicaliştilor pe care îi reprezintă, cere factorilor de decizie din cadrul instituţiei să înceapă deîndată negocierile cu reprezentanţii sindicatului şi să semneze până cel târziu 5 octombrie 2018 Contractul Colectiv de Muncă  din instituţie, pentru a evita declanşarea grevei generale.

Federatia FAIR-MediaSind va oferi tot spriinul pentru normalizarea relaţiilor de muncă la Filarmonica Banatul cerând, dacă va fi cazul, susţinere din partea instituţiilor la care este afiliată: Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi UNI Global Union. De asemenea, FAIR-MediaSind va notifica şi va prezenta Comisiei Europene un raport cu privire la situaţia Filarmonicii Banatul în cadrul şedinţei de dialog social a Comitetului European Artele spectacolului.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

 Bucureşti, 28 septembrie 2018