Comunicate‎ > ‎

Federaţia FAIR-MediaSind a solicitat implicarea instituţiilor naţionale şi internaţionale în sprijinul angajaţilor din TVR!

postat 22 iul. 2019, 03:02 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 iul. 2019, 03:03 ]
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind susţine acțiunile demarate de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  - Filiala TVR pentru demiterea, în regim de urgență, a actualului președinte-director general, Doina Gradea, precum și pentru  numirea la conducerea Societății Române de Televiziune a unor profesioniști care respectă meseria de jurnalist și angajații instituției. 
 

La solicitarea membrilor afiliați care, în data de 17 iulie 2019 au votat, cu unanimitate, o Rezoluție în care au stabilit calendarul acțiunilor de protest (amănunte aici), Federația FAIR - MediaSind a solicitat intervenția președintelui României, Primului Ministru și președinților Comisiilor de specialitate din Parlamentul României în vederea soluționării conflictului existent în cea mai mare instituție de media din țară - SRTV.

De asemenea, FAIR - MediaSind a solicitat și sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care este membră cu drepturi depline (full member): Confederația CNSLR - Frăția, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Union.

Vă transmitem alăturat textul scrisorilor transmise autorităților române:

Departament Comunicare FAIR-MediaSind
București, 22 iulie 2019 Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, organizația reprezentativă în sectorul Cultură și  Mass-Media conform Sentinței TMB nr. 7 Fed/2017, având peste  8 000 de membri în principalele instituții din domeniu, vă solicită sprijinul pentru dezamorsarea situației conflictuale existente în Societatea Română de Televiziune.

În repetate rânduri, membrul nostru afiliat Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR ne-a semnalat desele abuzuri la care sunt supuși angajații acestei prestigioase instituții media, cea mai mare din țară, de către actualul președinte-director general dna. Doina Gradea împreună cu câțiva subalterni cu funcții de conducere.

Inclusiv reprezentanților nostri, președintele și președintele executiv FAIR-MediaSind, li s-a blocat accesul la ședința Consiliului de Administrație din data de 12 iulie 2019, fiind păziți aproximativ 90 minute de jandarmii coordonați de conducerea instituției, deși legislația și Hotărârea CA nr.69/2019 le permitea prezența la respectiva întrunire.

În data de 17 iulie 2019, Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind  - Filiala MediaSind TVR a adoptat, cu unanimitate de voturi, o Rezoluție, în care arată situația dezastruoasă în care se află instituția și angajații săi și în care stabilește calendarul acțiunilor de protest.

Având în vedere situația tensionată existentă în cadrul Societății Române de Televiziune ca efect al respingerii oricărei forme de dialog social din partea actualei conduceri reprezentate de  Președintele - Director General al SRTv, dna. Doina Gradea, Federația Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind vă aduce la cunoștință următoarele aspecte care ne determină să vă solicităm o întrevedere la care să participe profesioniști din instituție, pentru analizarea în regim de urgență a problemelor din TVR:

1.Regimul angajărilor în TVR cu ignorarea procedurilor legale: în fața neregulilor reclamate în cadrul ședințelor Consiliului de Administrație, Departamentul Juridic s-a delimitat de orice aspect de ține de organizarea și validarea concursurilor, iar ca exemplu recent, în luna mai, trei concursuri desfășurate simultan i-au dat câștigători pe trei membri ai CA, între care se regăsește și reprezentantul Guvernului în CA al SRTv pentru angajare în TVR pe durată nedeterminată.

2.Lipsa de transparență privind situația numărului de angajări din actualul mandat al PDG Doina Gradea.

3. Cheltuirea discreționară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova.

4. Refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menținut în regim interimar de la numirea actualului PDG și până în prezent.

5. Lipsa de transparență în alcătuirea proiecției de buget și a proiectelor pentru care se vor cere bani la proxima rectificare bugetară.

6. Prăbușirea audienței TVR cauzată de lipsa politicii editoriale și de decizii arbitrare ale actualei conduceri.

7. Afectarea gravă a activității TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă).

8. Încălcări repetate ale legislației muncii, a legii informațiilor de interes public, desconsiderarea și discriminarea partenerilor sociali.
 
Atașăm Rezoluția votată de către Adunarea Generală a SRJ MediaSind –Filiala TVR.
Așteptăm cu interes răspunsul dvs. la adresele de mail fair@faircultura.ro și tvr@mediasind.ro