Comunicate‎ > ‎

Federaţia FAIR-MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua!

postat 4 aug. 2019, 22:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 4 aug. 2019, 22:35 ]
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB nr. 7-Fed/2017, a luat act de intenţia Ministerului  de Finanţe de a acorda sporul pentru condiţii de muncă doar unor categorii de angajaţi, discriminând, astfel, pe angajaţii din cultură şi mass-media.

Sporul de 15% acordat pentru condiţii vătămătoare de muncă este justificat pe deplin de existența factorilor de risc în care lucrează angajaţii acestor bresle. Măsurătorile efectuate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru protecția Muncii “Alexandru Darabont” și Direcțiile de Sănătate Publică au stabilit că salariații sunt expuși “acțiunii unor factori de risc de accidentare și îmbolnăvire profesională, factorii de risc ce pot duce la îmbolnăviri sunt legați de expunerea la agenți biologici, câmpuri electromagnetice, zgomot și condiții necorespunzătoare de iluminat precum și de suprasolicitarea neuropsihică”.

Este revoltător faptul că bolile profesionale din acest sector important sunt în continuare nerecunoscute de către statul român. Se urmărește prin aceasta evitarea unor valuri mari de procese, ce  ar putea fi îndreptate înpotriva angajatorilor. În majoritatea instituţiilor unde s-au efectuat măsurători ale factorilor de risc s-au descoperit depăşiri inadmisibile ale nivelurilor normale privind zgomotul, calitatea aerului la locul de muncă, radiaţii electromagnetice, suprasolicitare neuropsihică etc.

Fără a face comparaţie cu alte categorii profesionale, considerăm că angajaţii din cultură şi mass-media au dreptul să nu fie discriminaţi şi tratataţi la un nivel inferioar faţă de alţi  salariaţi.

În cazul în care Guvernul va decide eliminarea sporurilor compensatorii pentru condiții vătămătoare de muncă, doar pentru o anumită categorie de salariaţi, în detrimentul altora, Federaţia FAIR-MediaSind va demara procedurile privind declanşarea acţiunilor greviste la nivel de sector cultură şi mass-media în toate instituţiile unde are membri afiliaţi: filarmonici, opere, teatre muzee, bibioteci, centre şi institute culturale, precum şi instituţii de media. De altfel, valabilitatea Acordului încheiat de FAIR-MediaSind cu reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale, vezi aici, a expirat în luna mai a acestui an, reluarea acțiunilor pentru declanșarea grevei generale fiind un demers perfect justificat.  

De asemenea, Federaţia FAIR-MediaSind va solicita sprijinul organizațiilor naționale și internaționale unde este afiliată: Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI MEI.


Biroul Executiv Național FAIR-MediaSind                                     Bucureşti, 5 august 2019