Comunicate‎ > ‎

Federația FAIR-MediaSind cere Ministerului Muncii să nu spargă sectorul Cultură și Mass-Media pentru a bloca dialogul social din acest vital domeniu pentru democrație!

postat 8 dec. 2022, 00:24 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 dec. 2022, 00:24 ]
Singura organizație reprezentativă din sectorul Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind a luat act cu îngrijorare de intenția unor cozi de topor din mișcarea sindicală de a modifica HG nr.1260/2011 prin împărțirea sectorului Cultură și Mass-Media în mai multe sectoare. Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind solicită ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi (foto) să țină cont de poziția oficială a singurei organizații reprezentative din Cultură și Mass-Media, precum și de poziția transmisă de cea mai mare confederație națională sindicală din țară, Confederația CNSLR-Frăția!

Federația FAIR-MediaSind atrage atenția că separarea sectorului Cultură și Mass-Media în mai multe diviziuni după modelul prezentat în urma discuțiilor de la Ministerul Muncii, va duce inevitabil la blocarea dialogului social din acest vital domeniu pentru democrație. Oriunde în lume, dar mai ales în cadrul Parlamentului European, Comisiei Europene și chiar și în Parlamentul României, industriile creative sunt tratate în mod unitar, după cum rezultă chiar și din denumirea Comisiilor!

De altfel, aceleași argumente au stat și la baza motivației oficiale a Ministerului Muncii atunci când a hotărât, în anul 2011, unificarea sectoarelor Cultură și Mass-Media! Cu o logică inversă, acum aceleași cozi de topor încearcă să despartă sectoarele pentru a face loc la masa negocierilor a unor sindicate galbene care, de ani de zile, boicotează activitatea sindicală, atacă  reprezentativități în instanțe și încearcă să blocheze negocierile de drepturi din principalele instituții din Cultură și Mass-Media. Exemplele sunt multiple și se pot regăsi facil în publicațiile naționale și pe site-ul mediasind.ro. (amănunte aici: Federația FAIR-MediaSind reprezentativă pentru încă 4 ani în sectorul Cultură și Mass-Media! )

În concluzie, în cazul în care Ministerul Muncii va refuza să țină cont de poziția oficială a Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și a Confederației CNSLR-Frăția, vom fi nevoiți să sesizăm organizațiile internaționale la care suntem membri cu drepturi depline – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor și UNI Global UNION pentru a notifica Comisia Europeană și Parlamentul European cu privire la nerespectarea angajamentelor luate de către oficialitățile române prin Programul PNRR în ceea ce privește deblocarea dialogului social! Totodată, prin partenerii săi internaționali, Federația FAIR-MediaSind va sesiza și OIM pentru a obține o rezoluție la plenara care va avea loc la începutul anului viitor la Geneva și va organiza acțiuni de protest pe plan național și internațional!

 Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind

București, 8 decembrie 2022