Comunicate‎ > ‎

Federaţia FAIR-MediaSind condamnă concedierea liderilor sindicali de la Filarmonica Arad

postat 26 oct. 2015, 01:14 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 oct. 2015, 01:14 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post/Varyas-800x445.jpg
Federația Cultură și Mass Media FAIR-MediaSind condamnă și le consideră ca fiind ilegale, acţiunile de intimidare şi de obstrucţionare iniţiate de conducerea Filarmonicii de Stat din Arad împotriva Sindicatului  Artiştilor Interpreţi.

După ce în urmă cu câteva luni, preşedintele organizaţiei sindicale, Mihai Dogaru, a fost concediat abuziv, în data de 21 octombrie 2015 conducerea instituţiei l-a concediat şi pe vicepreşedintele sindicatului, Tiberiu Varyaş (foto). Acesta a fost acuzat că ar fi tulburat o repetiţie atunci când s-a adresat colegilor pentru a le cere să participe la o acţiune sindicală îndreptată împotriva managerului Alin Văcean.

Deşi  comunicarea cu membrii de sindicat s-a făcut înaintea repetiţiei şi cu acordul dirijorului, desi Codul Muncii prevede la art. 226 că “pe  toată durata exercitării mandatului, reprezentanţii salariaţilor nu pot fi concediaţi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţi”, iar Legea 62/2011 a dialogului social prevede, la art. 9, că “membrilor organelor de conducere alese ale organizatiilor sindicale li se asigură protecţia legii contra oricăror forme de condiţionare, constrângere sau limitare în exercitarea funcţiilor lor”, administraţia nu a ţinut cont de aceste prevederi legale şi a dispus concedierea liderului sindical.

Având în vedere aceste fapte extrem de grave, săvârșite în disprețul legii, FAIR-MediaSind, în calitate de organizaţie reprezentativă la nivel de sector Cultură şi Mass-Media şi de membră a Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, a Federaţiei Internaţionale a Actorilor, a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi a UNI MEI - Union Network International, va întreprinde toate demersurile necesare, pe plan naţional şi internaţional, pentru ca legalitatea să fie reinstaurată în acestă instituţie culturală de prestigiu, iar vinovaţii să fie sancţionaţi.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 218 alin. 2 din Legea 62/2011, potrivit cărora, “conditionarea sau constrangerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” , Federaţia FAIR-MediaSind va susţine în justiţie, alături de Sindicatul Filarmonicii Arad, orice plângere penală şi civilă îndreptată împotriva celor care au săvârşit abuzuri împotriva membrilor afiliaţi.

 

Biroul Executiv Permanent FAIR-MediaSind                                         Bucureşti, 26 octombrie 2015


Foto:În imagine Tiberiu Varyaş, foto -  Glasul Aradului