Comunicate‎ > ‎

Federația FAIR-MediaSind se opune categoric afilierii sindicatului șefilor TVR la Federația Internațională a Jurnaliștilor!

postat 11 mar. 2019, 08:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 mar. 2019, 08:54 ]
Pentru a contracara solicitarea membrilor Consiliului Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, care au cerut  sprijinul Federației Internaționale a Jurnaliștilor, în vederea sancționării abuzurilor din Societatea Română de Televizune –SRTV,  prin demiterea, de către Parlamentul României, a  Președintelui-Director General al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea (vezi aici), sindicatul controlat de conducerea SRTV a depus la secretariatul general al FIJ  o  cerere  de afiliere. 

Federatia Internationala a Jurnalistilor a solicitat Federatiei noastre un punct de vedere legat de cererea acestei organizatii.

Iată raspunsul FAIR- MediaSind:Către Federația Internațională a Jurnaliștilor
Domnului Anthony Bellanger, 
Secretar General
CC. Federația Europeană a Jurnaliștilor
Domnului Ricardo Gutierrez,
Secretar General


Dragi colegi,

În urma solicitării dvs. din data de 10 martie 2019, vă informăm că Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în calitate de membru cu drepturi depline al Federației internaționale a Jurnaliștilor și al Federației Europene a Jurnaliștilorse opune în mod categoric afilierii Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor Tv - SPUS TV din Societatea Română de Televiziune la IFJ. În sprijinul acestei decizii vă aducem la cunoştinţă următoarele argumente:

1. SPUS Tv este un  sindicat controlat de conducerea SRTV, un sindicat galben care a avut o contribuție esențială în  concedierile abuzive din anul 2013, când peste 700 de angajaţi au fost disponibilizați abuziv. Cererea de afiliere face parte din strategia liderilor organizației, care, în complicitate cu actuala conducere a instituției, urmăresc  contracararea solicitării noastre către FEJ şi FIJ de a ne oferi sprijinul în vederea stopării abuzurilor împotriva salariaţilor din Societatea Română de Televiziune şi a demiterii preşedintelui-director general al instituţiei, dna. Doina Gradea, solicitări transmise catre IFJ şi EFJ  în data de 1 martie 2019 și pe care le-am anexat

2 Cererea de afiliere a  SPUSTv nu este altceva decât  o abordare oportunistă a unui sindicat care își pierde efectiv membrii zilnic și încearcă să-și salveze imaginea și să-și recapete credibilitatea pierdută.

3. SPUSTv este o organizaţie care şi-a pierdut reprezentativitatea în SRTV, întrucât numeroși membri ai săi au hotărât să părăsească acest sindicat, care a dovedit că acționează împotriva intereselor lor. Majoritatea dintre ei  s-au înscris la Romanian Trade Union of Journalists MediaSind.

4.SPUSTv este sindicatul care a tranzacționat cu Administrația, în schimbul obținerii unor avantaje pentru lideri, drepturile angajaților, câştigate de-a lungul timpului, precum salariul minim majorat cu 40 la sută, salariile compensatorii în caz de disponibilizări, sporul de fidelitate în cuantum de 25% la sută şi altele. În schimbul acestor cedări, liderii sindicatului au primit funcţii importante: fostul prim vicepreședinte a ajuns director la  resurse umane, iar președintele a fost numit director la redacția sport. Alți lideri au beneficiat de măriri salariale și alte diverse facilități.

5.SPUSTv este organizația care, nemultumită de conflictul declanşat de organizația noastră împotriva conducerii SRTV, în anul 2014 în timp ce era membră într-o  federaţie reprezentativă din domeniul penitenciarelor, a atacat reprezentativitatea FAIR-MediaSind  pentru a sprijini angajatorul într-un proces intentat de MediaSind în vederea menţinerii drepturilor câştigate în SRTV (amănunte aici http://www.mediasind.ro/comunicate-1/conducereatvrcontinuairosireabanuluipublicpentrueliminareaunordrepturialepropriilorsalariati)

6.SPUSTv  este sindicatul care a girat timp de 12 ani lipsa determinărilor de noxe în SRTV, motiv pentru care mulţi colegi s-au îmbolnăvit şi unii dintre ei chiar au decedat (amănunte aicihttp://www.mediasind.ro/comunicate-1/conducereatvrrecunoastecade12aninuamaiefectuatmasuratoridenoxeininstitutie)

7.SPUSTv este sindicatul care, chiar dacă nu mai avea numărul legal cerut de lege pentru reprezentativitate (50% plus unu din totalul angajaţilor) a negociat, în urmă cu câteva zile, un Act adiţional la CCM, care diminuează drepturile cuvenite personalului aflat în deplasare. Din acest motiv, SRJ MediaSind a început demersurile în justiţie pentru anularea acestui act (amănunte aici  http://www.mediasind.ro/news/mediasindtvrvacereinstanteianulareaprevederilorabuzivedinactuladitionalsemnatdeconducereasrtvcuspustv )

8. În plus, nu credem că cererea de afiliere la Federația Internațională a Jurnaliștilor conține toate cerințele legale, deoarece președintele SPUSTv, Dragos Bocanaciu, a demisionat și a fost imediat promovat de către conducere, fără concurs, ca director al departamentului sportiv. Sindicatul SPUSTv nu a organizat alegeri până acum. 

Acestea sunt câteva argumente ale deciziei noastre. Mai multe amănunte puteţi primi chiar de la preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregård şi de la directorul FEJ, Renate Schroeder care au participat la Bucureşti, în data de 4 şi 5 martie 2019, la conferinţa Modernizarea serviciilor media prin inovaţie şi dialog. La acest eveniment, angajaţi ai TVR dar şi reprezentantul salariaţilor în Consiliul de Administraţie SRTV, dna. Monica Ghiurco, au prezentat abuzurile conducerii, precum şi atitudinea anti-sindicală a liderilor SPUSTv. (amănunte aici http://www.mediasind.ro/news/mediasindtvrvacereinstanteianulareaprevederilorabuzivedinactuladitionalsemnatdeconducereasrtvcuspustv)

În concluzie, considerăm că afilierea unei astfel de organizaţii la marea familie a FIJ şi FEJ ne va aduce imense prejudicii de imagine, atât organizaţiei noastre cât şi imaginii mişcării sindicale din România.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

 București, 11 martie 2019