Comunicate‎ > ‎

Federația FAIR – MediaSind a semnat Contractul Colectiv de Muncă din Radioul Public!

postat 1 iun. 2022, 01:11 de Office Mediasind   [ actualizat la 1 iun. 2022, 01:27 ]
Așa cum a promis, organizația noastră a consolidat în noul document toate beneficiile existente și a obținut noi drepturi pentru angajații SRR. Imediat după rectificarea bugetară, vor continua negocierile pentru noi majorări salariale!

Federația FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură și Mass-Media, în urma mandatelor primite din partea organizațiilor afiliate din Societatea Română de Radiodifuziune -  Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind -  Filiala MediaSind Radio România, Sindicatul Național din Cultură FAIR, Sindicatul Liber al Salariaților din SRR și  Sindicatul Salariaților din SRR SINDSAL, a semnat ieri, 31 mai 2022, împreună cu reprezentanții aleși ai salariaților și cu președintele – director general al SRR, Răzvan Ioan Dincă, contractul colectiv de muncă din instituția publică de presă. Documentul are o valabilitate de doi ani și va fi depus la ITM pentru înregistrare. 

Așa cum Federația FAIR-MediaSind a fost mandatată de membrii afiliați, în urma negocierii noului Contract Colectiv de Muncă au fost păstrate, fără a exista diminuări sau eliminări, toate drepturile și beneficiile salariaților SRR care erau în actualul C.C.M, dar  care  expiră în data de  6 iunie 2022. La acestea, în contextul actualelor negocieri, se adaugă următoarele drepturi:

   1. securizarea și garantarea concediului de odihnă și a sporului de vechime prin introducerea acestora în Contractul Individual de Muncă (CIM), garantând astfel continuitatea acestora pentru salariat și în lipsa unui Contract Colectiv de Muncă.
   2. acordarea sporului pentru persoanele cu dizabilități în cuantum de 15%.
   3. mărirea numărului de salarii minime brute de la 2 la 4, în cazul pierderii locului de muncă din cauze medicale, ca o măsură compensatorie pentru pierderea capacității de muncă.
   4. creșterea salariului tarifar cu 450 lei brut, de la data de 15.06.2022, pentru salariații cu funcții de execuție, angajați până la data de 31.12.2021. Odată cu această creștere, se vor înregistra îmbunătățiri ale categoriilor salariale, astfel: 

  *  aproximativ 210 salariați vor avea o majorare de până la 16,6%;
  *  aproximativ 570 de salariați vor avea o majorare de până la 12,85%;
  *  aproximativ 550 salariați vor avea o majorare de până la 10,98%;
 *   aproximativ 285 salariați  vor avea o majorare de până la 8,92%.

De asemenea, au fost stabilite drepturi privind funcționarea unui dialog social între partenerii social la standarde europene, care dau posibilitatea organizațiilor  afiliate Federației FAIR-MediaSind să  reprezinte eficient și onorant interesele membrilor de sindicat. Nu în ultimul rând, interzicerea cenzurii și dreptul la libertatea de exprimare și de opinie al fiecărui salariat, sunt clauze situate la loc de cinste în cadrul documentului negociat.

Având în vedere că o eventuală nesemnare a CCM care expiră peste câteva zile ar fi făcut imposibilă plata sporului de vechime, dar și a celorlalte drepturi existente în CCM, dar și pentru că, în final, la cererea reprezentanților federației, conducerea SRR a acceptat totuși să mai mărească cuantumul de majorare propus inițial, reprezentanții Federației FAIR-MediaSind au renunțat la declanșarea conflictului colectiv de muncă în instituție. Însă, ținând cont de faptul că oferta de majorare  salarială propusă de angajator nu acoperă pentru toți salariații instituției rata inflației și nici creșterile aberante la prețul alimentelor, energie electrică, carburanți, rate etc., părțile au  convenit ca imediat după rectificarea bugetară să se întrunească Comisia Paritară din SRR pentru a se negocia noi creșteri salariale, dar și drepturile solicitate de federație și neacordate, cum ar fi sporul de 15 % pentru condițiile de muncă și indexarea salariilor cu rata inflației.

Federația FAIR-MediaSind mulțumește tuturor membrilor organizațiilor afiliate din SRR - Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind -  Filiala MediaSind Radio România, Sindicatul Național din Cultură FAIR, Sindicatul Liber al Salariaților din SRR și  Sindicatul Salariaților din SRR SINDSAL, pentru mandatul și încrederea acordată pe parcursul acestor negocieri soldate cu încheierea Contractului Colectiv de Muncă din Radioul Public. 

După înregistrarea la ITM, vă vom prezenta documentul final negociat.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind
Departament Comunicare

București, 1 iunie 2022