Comunicate‎ > ‎

Federația Internațională a Jurnaliștilor cere Comisiei Europene să monitorizeze statele membre care nu asigură protecție jurnaliștilor!

postat 16 sept. 2021, 09:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 sept. 2021, 09:53 ]
SRJ MediaSind cere autorităților române să implementeze de urgență Recomandările CE privind protecția jurnaliștilor

Federația Internațională a Jurnaliștilor împreună cu grupul său regional – Federația Europeană a Jurnaliștilor au salutat Recomandarea CE prezentată astăzi, 16 septembrie 2021, de către vicepreședintele CE Vera Jourova, „privind asigurarea siguranței jurnaliștilor și cer Comisiei Europene  instituirea  rapidă a unui mecanism de monitorizare a statelor membre UE privind asigurarea protecției jurnaliștilor și a liberului acces la informațiile de interes public. De asemenea, IFJ și EFJ solicită membrilor săi afiliați să se asigure că această Recomandare este pusă în aplicare la nivel național și că sindicatele și asociațiile jurnaliștilor vor fi implicate în proces, așa cum se precizează și în documentul CE.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, în calitate de membru - fondator al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind - organizație afiliată cu drepturi depline la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor, susține  Recomandările CE  și cere autorităților Române să le implementeze de urgență. Acestea sunt foarte importante pentru jurnaliștii din România deoarece, spre deosebire de alte categorii sociale, aceștia nu sunt protejați în niciun fel în exercitarea muncii lor.  Mai mult, jurnaliștii români se confruntă cu o serie de piedici din partea autorităților statului în respectarea și aplicarea Legii privind informațiile de interes public. Chiar cea mai mare instituție de presă a statului, Televiziunea Română, este campioana nerespectării Legii privind accesul la informații publice, pe rolul instanțelor aflându-se zeci de  acțiuni depuse  de MediaSind și de membrii săi pentru refuzul conducerii de a respecta legislația națională, dar și europeană.

Prin natura meseriei, jurnaliștii prestează o muncă în interes public, iar autoritățile române trebuie să înțeleagă că jurnalismul este un bun public.

Vă prezentăm în continuare reacția Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Federației Europene a Jurnaliștilor.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 16 septembrie 2021

  

Siguranța jurnaliștilor: IFJ și EFJ salută recomandarea Comisiei Europene și solicită monitorizarea statelor membre

 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a prezentat o recomandare „privind asigurarea siguranței jurnaliștilor”  în data de 16 septembrie 2021. Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) și Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) au salutat această recomandare în timp util, precum și Angajamentul Comisiei pentru siguranța jurnaliștilor. Cu toate acestea, întrucât această legislație nu este obligatorie, EFJ a subliniat necesitatea instituirii rapide a unui mecanism pentru a monitoriza în detaliu acțiunile semnificative ale statelor membre în acest scop.

În timpul conferinței de presă, Vera Jourova a adus un omagiu tuturor jurnaliștilor atacați, în special celor care au plătit „cel mai mare preț”. Ea a evidențiat impactul pandemiei COVID-19 asupra înrăutățirii condițiilor de muncă ale jurnaliștilor în Uniunea Europeană, menționând că 900 de jurnaliști și lucrători din mass-media au fost atacați în Uniunea Europeană și în țările candidate anul trecut.

„Acest lucru nu trebuie să continue, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Niciun jurnalist nu ar trebui să moară sau să fie rănit pentru că și-a făcut treaba. Astăzi, cerem statelor membre să acționeze și propunem o serie de măsuri pe care ar trebui să le ia ”, a declarat comisarul Jourova. Ea a promis să se angajeze cu statele membre în mod individual, precum și în cadrul Consiliului European.

"Acesta este un apel foarte puternic adresat statelor membre: nu subestimați amenințările și semnele de avertizare că jurnaliștii se află sub riscuri reale", a adăugat ea.

Recomandarea incită statele membre să:

Investigați și urmăriți în judecată toate faptele criminale comise împotriva jurnaliștilor, indiferent dacă sunt offline sau offline

Inițierea cooperării între autoritățile de aplicare a legii, jurnaliști și asociațiile care reprezintă jurnaliștii

Susținerea înființării unor mecanisme independente de răspuns rapid pentru a ajuta jurnaliștii care au nevoie, precum consiliere juridică, asistență psihologică, adăposturi, linii de asistență de urgență

Asigurați accesul la informații, conferințe de presă și surse de informații

Promovarea instruirii pentru autoritățile de aplicare a legii, judecători, procurori

Asigurarea protecției sociale împotriva șomajului, bolii, invalidității, pensionării și riscurilor profesionale, inclusiv pentru jurnaliștii care desfășoară activități independente.

În plus, îndrumările specifice abordează rolul jurnaliștilor în timpul protestelor și demonstrațiilor, siguranța online și abilitarea digitală, precum și protecția jurnalistelor de sex feminin și a celor aparținând grupurilor minoritare care se confruntă cu amenințări speciale.

Președintele EFJ, Mogens Blicher Bjerregard, a declarat: „Salutăm această recomandare, care acoperă și situația socială și economică a jurnaliștilor și menționează în mod explicit jurnaliști independenți. De asemenea, evidențiază organismele de autoreglare a mass-media ca părți interesate cheie în prevenire, sensibilizare și formare - alături de asociațiile jurnaliștilor și sindicatele, acestea din urmă nefiind menționate în mod explicit. Toate acestea demonstrează angajamentul Comisiei de a apăra în continuare valorile democratice pe care se întemeiază Uniunea Europeană. În același timp, este regretabil că am ajuns la o situație în care Uniunea Europeană trebuie să reamintească statelor obligațiile lor de bază. Aceasta dovedește, în mod implicit, pasivitatea statelor atunci când vine vorba de apărarea libertății presei și a condițiilor de muncă decente pentru jurnaliști. ”

„Regretăm doar că Comisia nu merge mai departe în stabilirea unui mecanism de evaluare a implementării celor 30 de recomandări de către statele membre. Trebuie să putem arăta cu degetul către acele state care nu fac suficient pentru a proteja jurnaliștii și lucrătorii din mass-media. Facem apel la Uniunea Europeană să instituie un mecanism de evaluare independent pentru a denunța statele care dăunează jurnaliștilor și pun în pericol dreptul public de a fi informat ”, a adăugat Renate Schroeder, directorul EFJ.

IFJ și EFJ solicită în continuare membrilor săi să se asigure că această recomandare este pusă în aplicare la nivel național și că sindicatele și asociațiile jurnaliștilor vor fi implicate în proces.

Recomandarea „privind asigurarea siguranței jurnaliștilor” vine a doua zi după discursul Statului Uniunii adresat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care a inclus pentru prima dată o declarație puternică în favoarea libertății presei.

Sursa IFJ:             https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/press-releases/article/safety-of-journalists-ifj-and-efj-welcome-european-commissions-recommendation-and-calls-for-monito.html?fbclid=IwAR1HhjrnFoFCDewBO8RVWS0WBF3meKV3yJQAXUDqV2rz4hwcl3sF30hXUGQ

Credits: European Union, 2021