Comunicate‎ > ‎

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor au sesizat la Consiliul Europei abuzurile din Televiziunea Română!

postat 16 iun. 2020, 00:27 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 iun. 2020, 00:39 ]
Într-o scrisoare transmisă ieri, 15 iunie 2020, 
Președintelui României,  Klaus Werner IohannisPremierului României, Ludovic Orban,  Președintelui Senatului, Robert CazanciucPreședintelui Camerei Deputaților,  Ion-Marcel Ciolacu, Președintelui Comisiei pentru cultură și media a Senatului,  Lucian RomașcanuPreședintelui Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților,  Gigel Sorinel Ştirbu, cele mai mari organizații ale jurnaliștilor din lume, Federația Internațională a Jurnaliștilor-FIJ și Federația Europeană a Jurnaliștilor-FEJ s-au arătat îngrijorate de "o serie de nereguli grave din cadrul serviciului public de televiziune din România." 

FIJ și FEJ au făcut referire și la ultimul abuz al administrației conduse de președintele-director general, Doina Gradea, care a adoptat o așa-zisă Procedură de conduită etică  prin care angajații și colaboratorii Societății Române de Televiziune -SRTv pot fi  concediați pentru fapte protejate de Constituția României, Legea avertizorului public, dar și de Convențiile OIM și directivele europene din domeniul libertății de exprimare.

Observând situația de la televiziunea publică din România, FIJ și FEJ împărtășesc îngrijorările membrului afiliat din România  - Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și au  trimis o alertă către Platforma pentru Libertatea Media a Consiliului Europei cu privire la acest nou abuz, susținând că  "trebuie oprit orice proces de diminuare a drepturilor angajaților și de consolidare a controlului asupra TVR. În acest sens, am dori ca autoritățile române, inclusiv Președinția și Parlamentul, să facă tot posibilul pentru a rezolva conflictul în curs de desfășurare din SRTV într-un mod transparent și inclusiv și pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor şi cele sindicale nu mai sunt amenințate în România. - se arată în scrisoare.

În continuare vă prezentăm scrisoarea FIJ și FEJ transmisă autorităților române de Anthony Bellanger, secretar general al FIJ și Ricardo Gutiérrez, secretar general al FEJ.

Departament Comunicare Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind

București, 16 iunie 2020

 Președintelui României, dl. Klaus Werner Iohannis

Premierului României, dl. Ludovic Orban

Președintelui Senatului, dl. Robert Cazanciuc

Președintelui Camerei Deputaților, dl. Ion-Marcel Ciolacu

Președintelui Comisiei pentru cultură și media a Senatului, dl. Lucian Romașcanu

Președintelui Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, dl. Gigel Sorinel Ştirbu

 

Stimaţi Președinți,

 

Vă rugăm să găsiți în anexă scrisoarea referitoare la preocuparea FIJ-FEJ faţă de „Procedura privind conduita etică” a TVR.

 

FIJ și FEJ sunt foarte preocupate cu privire la o serie de nereguli grave din cadrul serviciului public de televiziune din România. Vom raporta aceste amenințări la Platforma pentru Protecția Jurnalistilor a Consiliului Europei.

 

Cu stimă,

Anthony Bellanger, secretar general al FIJ

Ricardo Gutiérrez, secretar general al FEJ
 


12 iunie 2020,

Autorităților române

Scrisoare referitoare la  „Procedura privind conduita etică” a TVR


Federațiile Internațională și Europeană ale Jurnaliștilor (FIJ și FEJ) au fost notificate de către filiala FAIR-MediaSind în legătură cu gravele nereguli din cadrul serviciului public de televiziune din România, TVR. În mod special, federațiile au fost informate că jurnaliștilor li s-a cerut să semneze un document intitulat „Procedura privind conduita etică”, calificat drept ilegal de către sindicatul jurnaliștilor.


Înțelegem că procedura conține dispoziții care încalcă o serie de reglementări interne, naționale și internaționale, inclusiv Constituția României și Convențiile OIM și nu garantează drepturile și libertatea de exprimare ale angajaților SRTV.

De asemenea, regretăm nerespectarea obligațiilor conducerii TVR de a implica sindicatul și  reprezentanții angajaților în elaborarea documentului cu deplină transparență. Împărtășim îngrijorarea FAIR-MediaSind că o astfel de procedură ar putea duce la facilitarea acţiunilor de concediere în cazul oricăror critici sau oricăror altor acțiuni dezagreate de către conducerea instituţiei.

Reiterăm importanța garantării independenţei serviciului public media din România. Ambele federații consideră că un serviciu public media independent este acum mai important ca niciodată.

FIJ și FEJ au urmărit situația de la televiziunea publică din România și au trimis o alertă către Platforma pentru Libertatea Media a Consiliului Europei cu privire la acest nou demers. Trebuie oprit orice proces de diminuare a drepturilor angajaților și de consolidare a controlului asupra TVR.


În acest sens, am dori ca autoritățile române, inclusiv Președinția și Parlamentul, să facă tot posibilul pentru a rezolva conflictul în curs de desfășurare din SRTV într-un mod transparent și incluziv și pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor şi cele sindicale nu mai sunt amenințate în România.

Vă mulțumim pentru atenția acordată și pentru că veţi da curs acestei scrisori și semnăm, cu cea mai înaltă consideraţie.


Cu sinceritate,

Anthony Bellanger, secretar general al FIJ

Ricardo Gutiérrez, secretar general al FEJ