Comunicate‎ > ‎

Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global Union susțin toate protestele pentru demiterea șefei TVR!

postat 29 iul. 2019, 05:23 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 iul. 2019, 05:25 ]
https://www.ifj.org/fileadmin/user_upload/IFJ_-_UNI_letter_to_Romanian_authorities.pdf
Într-o scrisoare adresată Preşedintelui României, președinților  Senatului și a Camerei Deputaților, Primului Ministru și președinților Comisiilor de specialitate pentru cultură și media din Parlament, cea mai mare organizație din lume a jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor ce reprezintă 600 000 de profesioniști din media și  UNI Global Union - Media Entertainment & Arts ce reprezintă peste 400 000 de creatori, tehnicieni și alți lucrători din media, solicită implicarea autorităților române pentru soluționarea conflictului din Societatea Română de Televiziune.

Cele două mari organizații își unesc eforturile pentru a susține " pe deplin acțiunile greviste care au fost decise"  anunțând că  vor  sprijini "toate protestele viitoare din fața ambasadelor românești din străinătate și a sediilor instituțiilor Uniunii Europene. Ne alăturăm FAIR-MediaSind în solicitarea acesteia privind demiterea președintelui-director general  al SRTV, precum şi a directorilor departamentelor de resurse umane și juridic" - se arată în scrisoare.

Vă prezentăm în continuare textul integral al scrisorii semnate de secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Anthony Bellanger și de preşedintele  UNI MEI Global Union, Johannes Studinger:


Departament Comunicare Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind FAIR-MediaSind

București, 29 iulie 2019Către,

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion-Marcel Ciolacu
Guvernul României, Primul Ministru, Viorica Dăncilă
Comisia pentru Cultură şi Mass Media din Senatul României, Preşedinte, Radu Cosmin Preda
Comisia pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor, Preşedinte, Gigel Sorinel Ştirbu


Domnule Preşedinte,


Vă scriem în numele Federației Internaționale a Jurnaliștilor, cea mai mare organizație a jurnaliștilor din lume care reprezintă 600 000 de profesioniști din media din peste 140 de țări și UNI Global Union - Media Entertainment & Arts (UNI MEI), ce reuneşte peste 140 de sindicate și organizații la care sunt afiliaţi mai mult de 400 000 de creatori, tehnicieni și alți lucrători din mass-media, divertisment și arte din întreaga lume. Ca principală voce mondială a jurnaliștilor și a lucrătorilor din media, suntem îngrijorați în mod special de conflictul ce se desfăşoară în cadrul Societăţii Române de Televiziune (SRTV) precum şi de încălcările repetate ale drepturilor prevăzute de legislația muncii ce ne-au fost raportate, inclusiv atacurile asupra organizației noastre afiliate, FAIR-Mediasind.

Am fost informați că în ultimii doi ani angajații SRTV au fost supuși unor condiții de muncă inacceptabile și că solicitările lor privind cuantumul indemnizațiilor au fost ignorate. 

De asemenea, am fost informați că organizația sindicală reprezentativă nu a fost recunoscută ca partener social, încălcându-se în mod evident legislația națională, europeană și internațională.

În data de 12 iulie 2019, reprezentanților FAIR-MediaSind li s-a refuzat accesul la o întâlnire a Consiliului de Administraţie, prin forță, timp de 90 de minute, deoarece managementul a considerat prezența sindicatului "ilegală", potrivit unei scrisori trimise de SRTV către FAIR-MediaSind. După ce reprezentanților FAIR-MediaSind li s-a acordat în cele din urmă permisiunea de a participa la ședință, președintele director general Doina Gradea, a supus votului un text privind revocarea recunoașterii FAIR-Mediasind în SRTV. Propunerea a fost respinsă, însă aceste acţiuni relevă tendinţa inacceptabilă a SRTV de a ataca  organizația sindicală.

În plus, managementul SRTV persistă în refuzul de a recunoaște personalitatea juridică a  FAIR-MediaSind în mai multe speţe de pe rolul Tribunalului București.

Având în vedere această situație, suntem solidari cu lucrătorii SRTV și cu FAIR-Mediasind ca urmare a adoptării unei rezoluții de către Adunarea Generală a Sindicatului ce s-a întrunit într-o sesiune extraordinară în data de 17 iulie 2019.

Susținem pe deplin acțiunile greviste care au fost decise în timpul acestei întâlniri și vom sprijini toate protestele viitoare din fața ambasadelor românești din străinătate și a sediilor instituțiilor Uniunii Europene  solicitate de afiliatul nostru comun.

Ne alăturăm FAIR-MediaSind în solicitarea acesteia privind demiterea  președintelui - director general al SRTV, precum şi a directorilor departamentelor de resurse umane și juridic.

Managementul SRTV trebuie să respecte drepturile lucrătorilor și să oprească imediat atacurile şi acțiunile ilegale împotriva sindicatului.

Având în vedere acestea, dorim ca dumneavoastră, domnule președinte, să interveniţi și să întreprindeți toate diligenţele pentru soluționarea conflictului din SRTV într-un mod transparent și clar, asigurându-vă astfel că drepturile prevăzute de legislația muncii și drepturile sindicale nu mai sunt amenințate în România.

Vă mulțumim pentru atenție și așteptăm cu nerăbdare răspunsul dvs. și acțiunile urgente în legătură cu informaţiile din această scrisoare.Cu stimă,

Anthony Bellanger                                                                          Johannes Studinger
Secretar general                                                                 Preşedinte al UNI MEI Global Union
al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor