Comunicate‎ > ‎

Federaţia Internaţională a Muzicienilor cere autorităţilor României să respecte directivele europene privind dreptul de asociere şi libertatea de exprimare!

postat 27 oct. 2017, 03:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 27 oct. 2017, 03:26 ]
12th meeting of the FIM European group
Bucharest | 26 – 27 October 2017
Hosted by FAIR-MediaSind
https://docs.google.com/a/mediasind.ro/viewer?a=v&pid=sites&srcid=bWVkaWFzaW5kLnJvfG1lZGlhc2luZHxneDo2NTIxYzNkYWRhZDM3YjU0

Delegaţii prezenţi la cea de-a 12-a reuniune a Grupului European al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor ce a avut loc în perioada 26-27 octombrie 2017, în Bucureşti, la Phoenicia Grand Hotel, au adoptat, cu  unanimitate de voturi, o rezoluţie de urgenţă prin care cer autorităţilor române să respecte dreptul la liberă asociere,să elimine orice formă de  discriminare a artiştilor din România, să garanteze libertatea de exprimare şi independenţa serviciilor publice de media.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-6/20171027_131254.jpg
Documentul a fost adoptat ca urmare a îngrijorărilor determinate de ultima variantă a proiectului de modificare a Legii nr.62-2011 transmisă partenerilor sociali de către conducerea Ministerului Consultării Publice şi Dialog Social, precum şi de proiectul de modificare a Legii Agerpres iniţiat de ministrul Culturii. Aceste proiecte de lege, dacă vor fi adoptate, vor împiedica dreptul la liberă asociere a salariaţilor şi, totodată,  vor îngrădi sever  dreptul la o corectă informare a publicului. 

  Proiectul Ministerului Dialogului Social  prevede o serie de interdicţii privind afilierea sindicatelor la organizaţii de tip federativ. Conform acestui proiect de act normativ, Guvernul are posibilitatea  de a interveni în organizarea sau chiar în desfiinţarea acestora. De asemenea, Guvernul poate stabili  prin HG structura sectoarelor de activitate, iar sindicatele sunt obligate să se afilieze doar la o singură federaţie de sector. Aceste prevederi încalcă  dreptul de liberă asociere prevăzut în Constituţia României, în convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi directivele europene.

Proiectul ministrului culturii privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a AGERPRES urmăreşte politizarea Agenţiei Naţionale de Presă.  Se urmăreşte în principal  introducerea posibilităţii demiterii directorului general al instituţiei, în orice moment, prin vot politic. Această iniţiativă a generat deja ample reacţii şi proteste naţionale şi internaţionale, inclusiv introducerea unei alerte de către Federaţia Europeană a Jurnaliştilor la Consiliul Europei. (vezi aici).

Vă prezentăm în continuare textul Rezoluţiei votate de către delegaţii FIM:

 Departament Comunicare FAIR-MediaSind

                                                                                                             Bucureşti, 27 octombrie 2017Rezoluţia  FIM în sprijinul lucrătorilor din cultură şi mass-media din România 

Delegați din sindicatele muzicale, reuniţi la București pentru cea de-a 12-a ședință a grupului european al Federației Internaționale a Muzicilor, doresc să-și exprime solidaritatea deplină cu afiliatul român FAIR -MEDIASIND.

Ei solicită Parlamentului României și Guvernului României:

  - Respectarea principiilor și angajamentelor stabilite în "noul start pentru dialogul social", în care Comisia Europeană și Consiliul European îndeamnă statele membre să "sprijine îmbunătățirea funcționării și eficacității dialogului social la nivel național, ceea ce conduce la negocierea și creează un spațiu adecvat pentru negocierile partenerilor sociali ";

- Respectarea drepturilor fundamentale ale libertății de asociere și ale negocierilor colective stabilite prin convențiile fundamentale ale OIM;

- Retragerea propunerii de lege de către Ministerul de Dialog Social, care afectează drepturile lucrătorilor la libertatea de asociere şi  renunţarea de la separarea sectorului culturii și mass-media;

- Păstrarea  independenței editoriale a serviciilor  publice de media;

- Renunţarea la modificarea Legii privind funcționarea AGERPRES, inițiată de ministrul culturii, Lucian Romașcanu;

- Eliminarea prevederilor discriminatorii cuprinse în Legea 153/2017 privind  salariile muzicienilor și balerinilor.

FIM îndeamnă autoritățile române să inițieze un dialog deschis și constructiv cu reprezentanții FAIR-MediaSind, pentru a rezolva problemele descrise mai sus.