Comunicate‎ > ‎

Federația Internațională a Muzicienilor se alătură protestelor FAIR-MediaSind împotriva atitudinii Guvernului Orban față de lucrătorii din Cultură și Mass-Media!

postat 11 apr. 2020, 00:25 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 apr. 2020, 00:42 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-65/reactie%20FIM.jpg
În urma reacției Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind,  ieri, 10 aprilie 2020, alături de Federația Europeană a Jurnaliștilor -EFJ, secretarul general al Federației Internaționale a Muzicienilor, Benoit Machuel, a trimis o scrisoare de protest președintelui României, Klaus Werner Iohannis și Primului Ministru, Ludovic Orban, în care atrage atenția autorităților  despre necesitatea dialogului social în România privind adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea celor peste 100 000 de lucrători din sectorul Cultură și Mass-Media.

Vă prezentăm în continuare textul scrisorii semnate de secretarul general al Federației Internaționale a Muzicienilor, Benoit Machuel.Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 11 aprilie 2020


Domnului Klaus Werner Iohannis,
 Președintele României,

Domnului Ludovic Orban,
Primul Ministru

Stimate Domnule Președinte,

Stimate Domnule Prim Ministru,

Răspândirea rapidă a covid-19 a determinat guvernul dvs. să impună restricții excepționale asupra populației, pentru a încerca limitarea si răspândirea acesteia. Sălile de concerte și spectacole care primesc publicul larg sunt acum închise, ceea ce creează o incertitudine profundă cu privire la finanțarea instituțiilor muzicale și la veniturile angajaților lor, inclusiv pentru muzicieni, indiferent dacă sunt salariați sau independenți.

Față de criza globală generată de pandemie, FIM, FIA și UNI MEI (Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și Union Network International Media, Enterteinment &Arts - n.n.) au adoptat o serie de recomandări, care solicită tuturor statelor să implementeze planuri serioase de salvare, cu resurse suficiente pentru nevoile sectorului. În special, cele trei federații recomandă:

- Garantarea tuturor lucrătorilor din sector, fie că sunt artiști, jurnaliști, tehnicieni sau alții, a unui venit suficient pentru perioada totală în care nu sunt în măsură să își desfășoare activitățile profesionale din cauza crizei covid-19.

- Protejarea salariaților împotriva concedierii din cauza suspendării temporare a activităților ansamblurilor și companiilor care decurge din criza Covid-19.

Dacă mecanismele de șomaj parțial ar fi singura alegere, acestea ar trebui garantate prin sprijinul public la un nivel orientat către protejarea, în cea mai mare măsură posibilă, a puterii de cumpărare a lucrătorilor în timpul crizei.

Din păcate, Guvernul dvs. nu a răspuns încă la solicitarea FAIR-MEDIASIND de a discuta mecanismele de asistență de urgență aplicabile tuturor orchestrelor publice. În timp ce unele municipalități și alte autorități locale au convenit să discute soluții corecte cu sindicatele, altele continuă să respingă orice formă de dialog și să impună măsuri dure personalului lor. Ca urmare, artiștii din ansambluri muzicale comparabile sunt supuse unor tratamente incorecte și discriminatorii, creând astfel o frustrare profundă.

Criza cu care se confruntă lumea în prezent face dialogul și solidaritatea mai decisive ca niciodată. Prin urmare, solicităm guvernului dumneavoastră să dea instrucțiuni clare conducerilor instituțiilor muzicale care depind de stat, precum și celor care se află în subordinea municipalităților sau ale altor autorități. Toate aceste instituții trebuie să deschidă discuții cu reprezentanții sindicatelor cât mai curând posibil, pentru a adopta măsuri consistente pentru a-și proteja artiștii și celelalte categorii de personal.


Cu stima,

Benoit Machuel
Secretar General
Federatia Internationala a Muzicienilor

Paris, 10 aprilie 2020