Comunicate‎ > ‎

FEJ: Mass-media din România este sub asediu

postat 11 oct. 2010, 05:10 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 oct. 2010, 06:14 ]

 

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ), grupul regional al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), şi-a exprimat joi sprijinul faţă de ziariştii români, în urma publicării de către Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a unui raport devastator privind situaţia jurnalismului în România.

Raportul arată că, de la începutul crizei economice, până la 6000 de ziarişti şi angajaţi în mass-media şi-au pierdut locurile de muncă, că jurnaliştii sunt forţaţi să renunţe la contractele lor în favoarea plăţii pe drepturi de autor, iar sindicatele se luptă în 50 de cazuri de concedieri ilegale şi făcute la întâmplare.

 ”Jurnalismul în România este sub asediu din cauza problemelor economice ale ţării şi a lăcomiei angajatorilor. Viitorul acestei profesii este într-un pericol serios. Angajatorii şi autorităţile trebuie să ia imediat măsuri pentru a păstra jurnalismul profesional şi pentru a se opune crizei cu care se confruntă democraţia şi libertatea presei”, a declarat secretarul general al EFJ, Aidan White (foto).

           

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a descris jurnalismul din România ca fiind ”cu un picior în groapă” şi a apreciat că înlocuirea contractelor cu plata pe drepturi de autor va avea un efect devastator asupra calităţii profesiei, permiţând ziariştilor să fie angajaţi şi concediaţi oricând.

            Raportul condamnă, de asemenea, guvernul pentru noile taxe asupra plăţii pe drepturi de autor introduse luna trecută, care vor afecta şi mai mult ziariştii care au fost forţaţi să accepte aceste tip de plată.

           

Raportul identifică Adevărul Holding ca fiind cel mai cunoscut contravenient în privinţa drepturilor jurnaliştilor dar critică, de asemenea, o serie de instituţii media, cum ar fi Realitatea TV, Evenimentul Zilei, România liberă, precum şi ziare care nu se mai publică, cum ar fi Cotidianul, Ziua, Business Standard, ca fiind vinovate că tratează incorect ziariştii. În plus faţă de cele cincizeci de cazuri legale, sindicatul a înaintat o petiţie Consiliului pentru Combaterea Discriminării şi este implicat într-un conflict de muncă înregistrat la Ministerul Muncii.

           

FEJ condamnă angajatorii din media pentru că au forţat reducerea salariilor şi înlocuirea lor cu plata pe drepturi de autor, care lasă ziariştii fără nici un fel de protecţie socială şi profesională. Condamnând aceste practici, FRJ MediaSind susţine că ”din păcate, majoritatea jurnaliştilor a acceptat compromisul deoarece se confruntă cu plata chiriei, a creditelor bancare şi a cheltuielilor legate de întreţinerea casei, uitând că plata pe drepturi de autor poate fi încheiată sau modificată oricând”.

           

”Nu doar în România jurnaliştii sunt trataţi scandalos de către angajatori suprazeloşi. Recesiunea economică şi transformarea tehnologică din jurnalism este folosită ca o acoperire pentru atacuri flagrante la condiţiile în care lucrează ziariştii, ceea ce ameninţă fundaţiile democraţiei europene”, a afirmat preşedintele EFJ, Arne Konig.

           

FEJ ia în considerare trimiterea unei misiuni în România pentru a sprijini FRJ MediaSind şi pentru a investiga amănunţit situaţia.

 

 

 

 

For more information contact the EFJ at + 32 2 235 2215 
The EFJ represents over 250,000 journalists in over 30 countries across Europe

Comments