Comunicate‎ > ‎

Fosta șefă a TVR cunoștea că încalcă legea atunci când l-a angajat pe avocatul de la Craiova ca să o apere de anchetele DNA!

postat 4 nov. 2021, 07:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 aug. 2022, 05:48 ]
În luna august 2021, inspectorii Curții de Conturi au constatat că TVR a achiziționat nelegal servicii juridice!

În urma reacției de ieri, 3 noiembrie 2021, (amănunte aici: Fosta șefă a Televiziunii Române a angajat abuziv, cu 9 000 lei lunar, un avocat de la Craiova pentru a o apăra de anchetele de la Parchet și DNA! ) Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR a intrat în posesia unui nou document important care confirmă faptul că angajarea de către fosta șefă a Televiziunii Române a avocatului de casă de la Craiova, Ionuț Teodorescu, este nelegală, iar acest fapt era cunoscut de către Ramona Săseanu încă din luna august 2021!

Procesul verbal încheiat de inspectorii Curții de Conturi cu conducerea TVR, intrat în posesia noastră prin intermediul Platformei FAIR-MediaSind pentru avertizorii de integritate, întocmit în luna august 2021 ca urmare a acțiunii de audit financiar asupra contului de execuție bugetară pe anul 2020, constată aceleași abuzuri pe care le-am sesizat și noi în repetate rânduri, și anume, desele încălcări de către conducerea SRTV a prevederilor Ordonanței nr. 26/2012. Potrivit acestora, autoritățile publice și instituțiile publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare!

Echipa de audit a constatat că SRTV are în structură un departament juridic cu un număr de 12 posturi de consilier juridic, din care sunt ocupate 10 posturi! Mai mult, aceasta a constatat faptul că „nu a existat o justificare temeinică pentru externalizarea serviciilor juridice, nefiind prezentate motivele concrete pentru care activitățile nu puteau fi realizate de către consilierii juridici (din cadrul Departamentului Juridic), fiind necesară o pregătire specifică (avocați specializați).” Așa cum am reacționat în mai multe rânduri, majoritatea proceselor era îndreptate împotriva MediaSind TVR și a unor jurnaliști care au criticat activitatea fostei conduceri (amănunte aici: 
MediaSind solicită DNA și Curții de Conturi să cerceteze contractele juridice încheiate pentru hărțuirea jurnaliștilor care au demascat corupția din Televiziunea Națională!). Suma totală plătită nelegal în anul 2020, caselor de avocatură, a fost de 482 469 lei.

Ceea ce e important de precizat e faptul că inspectorii CCR au considerat drept nelegale și  hotărârile Comitetului Director care aprobau achiziționarea acestor servicii juridice, iar persoanele cu atribuții în domeniul în care s-au constatat  nelegalitățile au fost următoarele: președintele-Director general al SRTV în anul 2020 împreună cu membrii Comitetului Director care au aprobat respectivele contracte, precum și coordonatoarea Cabinetului PDG, semnatară a proceselor verbale de recepție aferente contractului încheiat cu fostul consilier avocat al șefei TVR.

În concluzie, cunoscând faptul că angajarea unor noi avocați ar încălca legea și ar atrage răspunderea juridică a sa și a membrilor CD, Ramona Săseanu nu a luat nicio decizie pentru rezilierea contractului pe care tocmai îl încheiase cu avocatul său de casă, Ionuț Teodorescu!

Având în vedere aceste noi probe, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind reiterează solicitarea făcută conducerii Partidului Național Liberal de a  desemna în viitorul Consiliu de Administrație o persoană competentă, cu un profil moral impecabil, un profesionist care să poată răspunde provocărilor impuse de o instituție publică atât importantă ca TVR.
Totodată, MediaSind TVR solicită public instituțiilor abilitate să cerceteze și această nouă „afacere” a  conducerii Săseanu.  

În final, precizăm că înmulțirea atacurilor împotriva organizației noastre și a candidaților susținuți de MediaSind TVR - Sorin Torică și Răzvan Butaru în  alegerile pentru desemnarea reprezentanților salariaților în CA, nu ne afectează. Dimpotrivă, toate denigrările apărute în tot felul de fițuici cu pretenții de publicații de presă din Craiova, controlate de către acoliții fostei  șefe a TVR, Ramona Săseanu (vezi foto cu șeful site-ului jurnal de Craiova, Ciurezu Marian-Bogdan), vor fi rezolvate în instanțele de judecată.

Participă la Campania #Vrem respect pentru angajații TVR:
"TVR se află într-o situație tristă, rodul unei scamatorii grotești. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice"

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 4 noiembrie 2021