Comunicate‎ > ‎

Fostul șef al TVR Iași se răzbună pe jurnalista care i-a reclamat abuzurile și îi cere în instanță 50 000 lei daune morale!

postat 3 oct. 2022, 02:42 de Office Mediasind   [ actualizat la 3 oct. 2022, 02:58 ]
Deși Adeverința de la CNSAS confirmă că Vasile Arhire  a fost racolat de fosta Securitate,  având dosar de rețea cu numele conspirativ  Dan”, acesta nu consideră că ar fi fost într-o incompatibilitate morală cu funcția de șef într-o instituție publică de presă!

Cunoscuta jurnalistă profesionistă de la Studioul Teritorial Iași al Societății Române de Televiziune, Oana Lazăr, cea care a avut curajul să reclame public abuzurile și corupția din instituție, a fost chemată în judecată de către fostul director executiv al stației, Vasile Arhire, în prezent jurnalist tv la același post public! Acesta este nemulțumit de faptul că în avertizarea jurnalistei TVR preluată de mai multe publicații, se face referire la calitatea sa de fost informator al Securității. Chiar dacă CNSAS nu i-a atribuit calitatea oficială de lucrător/colaborator al fostei Securități deoarece nu a găsit/prezentat delațiunile acestuia, documentul confirmă însă că Vasile Arhire a semnat pactul cu diavolul”, fiind recrutat în anul 1977, având nume de cod DAN, dosar fond de rețea R 276104: „Domnia sa a fost recrutat în anul 1977 pentru încadrarea informativă a anului 3 de studiu din cadrul Liceului nr. 1 Mihail Sadoveanu din Iași. A avut numele conspirativ Dan. – se arată în adeverința CNSAS. (foto)

Acesta este și unul dintre  motivele pentru care atât jurnalista TVR, dar și organizația noastră, au atras atenția în mod public că numirea și menținerea în funcția de coordonator editorial la TVR Iași a unei persoane care a semnat și a acceptat să facă parte din structura informativă a fostei securități, reprezintă o incompatibilitate cel puțin morală cu calitatea de jurnalist profesionist, dar și cu cea de conducere în cadrul unei instituții  publice de presă.

La sfârșitul anului 2021, jurnalista Oana Lazăr, în baza Legii nr.571/2004, a emis o  avertizare publică, prin care a tras un semnal de alarmă privind situația dramatică în care a ajuns una dintre cele mai importante stații teritoriale ale Televiziunii publice, TVR Iași, din cauza incompetenței și a abuzurilor echipei manageriale formată din Horia Gumeni, coordonator cu atribuții de director și Vasile Arhire, coordonator cu atribuții de Director executiv. Oana Lazăr a cerut demisia lui Vasile Arhire, coordonatorul editorial al stației, acuzându-l că a transformat instituția în propriul SRL, atacând constant prestigiul și demnitatea profesioniștilor din instituție. Acesta este acuzat indirect de cenzură pentru că intervine brutal în politica editorială, cu scopul promovării unor persoane apropiate sau a unor grupuri de interese economice și politice – se arată în document.  (amănunte aici:  Conflict la TVR Iaşi. Jurnalista Oana Lazăr îi cere demisia directorului executiv Vasile Arhire: „A confiscat emisiunile pentru a-şi plăti datorii vechi“)

Față de aceste acuzații, conducerea TVR a reacționat prin trimiterea la Iași, în zilele de  8 și 9 decembrie 2021,  a unei Comisii de cercetare administrativă, formată din directorul editorial al TVR, Cezar Ion,  coordonatoarea cu atribuții de Director al Direcției de Programe și a TVR 2, Carla Tompea și juristul Mircea Duca. Pe întreaga perioadă a  audierilor și a administrării de probe, la lucrările Comisiei au participat atât președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac cât și președintele MediaSind TVR, Sorin Torică, în baza mandatului de reprezentare acordat de membra de sindicat Oana Lazăr,  precum și la solicitarea președintei MediaSind TVR Iași, Maria Florea.

La audieri, mai mulți angajați și foști angajați ai stației au confirmat problemele semnalate de către jurnalista Oana Lazăr, modul discreționar și neprofesionist prin care Vasile Arhire conducea activitatea editorială, arătând că stația a pierdut mulți profesioniști din cauza atitudinii dictatoriale a “șefului de facto” al TVR Iași. Atât contestatarii actualei conduceri, cât și susținătorii acesteia, au semnalat în cadrul audierilor, încălcări flagrante ale legislației muncii, cum ar fi nerespectarea atribuțiilor din fișele de post, a timpului de lucru, dar și lipsa unui plan de carieră și a unui salariu motivant, majoritatea angajaților, indiferent de anii de vechime,  aflându-se la minimul grilei salariale, acordarea unor privilegii nejustificate persoanelor care se află în grațiile șefului editorial, discriminarea celor care nu erau înscriși în sindicatul de casă al conducerii și altele. Din aceste motive, președintele-director general al SRTV, Dan Cristian Turturică, a numit o nouă conducere, iar cei doi foști șefi, Horia Gumeni și Victor Arhire au fost nevoiți să se întoarcă la munca redacțională. (amănunte aici: MediaSind cere înlocuirea de urgență a conducerii TVR Iași cu o echipă managerială competentă!)

Având în vedere acțiunea revanșardă a fostului șef editorial de la TVR Iași, Vasile Arhire, prin care acesta cere instanței să primească 50 000 lei daune morale pentru că “a fost nevoit să apeleze la un psiholog pentru a beneficia de terapie, în vederea reparării traumelor produse prin difuzarea largă a scrisorii denigratoare”, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu Filiala MediaSind TVR Iași o vor apăra în toate etapele procesuale pe jurnalista Oana Lazăr, inclusiv prin depunerea în instanță a unei cereri de intervenție accesorie în favoarea acesteia.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 3 octombrie 2022