Comunicate‎ > ‎

FRJ MediaSind condamnă atacurile asupra jurnaliştilor!

postat 17 mai 2013, 23:04 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 mai 2013, 23:38 ]

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a luat act că în ultima perioadă, agresiunile asupra jurnaliştilor s-au înmulţit îngrijorător. Astfel, în data de 16 mai 2013, ziaristul Mircea Marian a fost  agresat în plină stradă de către un cetăţean, Mihai Voicu, fiind pedepsit  pentru opiniile sale exprimate în cadrul unor emisiuni tv. La acest incident a participat şi un echipaj de poliţie care a permis continuarea insultelor şi ameninţărilor asupra jurnalistului.

De asemenea, în data de 17 mai a.c., la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, angajatul televiziunii publice, Romeo Dan, a fost agresat de către omul de afaceri Giovanni Becali, fără ca jandarmii prezenţi să intervină.

 

FRJ MediaSind consideră  că autorităţile statului trebuie să-şi facă datoria şi să sancţioneze astfel de fapte reprobabile care constituie un atac direct la libertatea de exprimare:

 «FRJ MediaSind face un apel la colegii din presă să se solidarizeze cu jurnaliştii agresaţi şi să condamne în mod public aceste derapaje de la democraţie. În aceste momente  jurnaliştii  trebuie să fie uniţi, indiferent de interesele de grup, patronale, ale angajatorilor la care lucrează. Principala misiune a jurnalistului este să fie câinele de pază al democraţiei, să informeze corect publicul, nu să facă jocurile unor grupuri de interese economice şi/sau politice. În acelaşi timp, autorităţile statului au obligaţia să  intervină ferm atunci când se întîmplă astfel de derapaje de la funcţionarea statului de drept. Pasivitatea acestor instituţii va genera, în mod sigur, alte violenţe asupra mass-media, influenţând în mod grav libertatea de exprimare şi dreptul publicului de a fi informat»  – susţine preşedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac.

FRJ MediaSind va aduce şi la cunoştinţa organizaţiilor internaţionale la care este afiliată, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, modul în care instituţiile statului român au instrumentat aceste cazuri de agresiune asupra jurnaliştilor.


Departament Comunicare FRJ MediaSind

Bucureşti,18 mai 2013

Foto EVZ: în imagine agresorul, Mihai Voicu şi victima, Mircea Marian

Video DigiSport: agresarea cameramanului SRTV, Romeo Dan: 

http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/VIDEO+Ioan+Becali+a+daramat+un+cameraman+la+ICCJ