Comunicate‎ > ‎

FRJ MediaSind condamnă decizia conducerii Radioului Public de a limita dreptul salariaţilor de a-şi alege reprezentanţii în Consiliul de Administraţie

postat 4 iun. 2014, 03:59 de Office Mediasind   [ actualizat la 4 iun. 2014, 04:28 ]
Comitetul Executiv
al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind protestează faţă de Dispoziţia  Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune - SRR nr. I.23 din 3 iunie 2014  semnată de Ovidiu Miculescu, Preşedinte – Director general, de a interzice accesul persoanelor din afara instituţiei de a candida pentru locurile prevăzute de lege în Consiliul de Administraţie, ca reprezentanţi ai salariaţilor. Această decizie este un atentat la principiile democratice, fiind ilegală şi discriminatorie. Ea limitează controlul public asupra Radioului Naţional,  afectând credibilitatea instituţiei publice de presă.   

Dispoziţia contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTV şi SRR care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie. Prin modificările aduse, Comitetul Director își atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Potrivit art 20 alin 2 din Legea nr. 41/1994,  singurele persoane care nu pot face parte din CA sunt membrii Parlamentului şi ai Guvernului. Dispoziţia este discriminatorie deoarece impune criterii de selecție doar reprezentanților angajaţilor din cele două instituții publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA. 

Realitatea a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele instituţiei. Ei au acționat, totodată, și ca garanți ai transparenței, prezentând în public activitatea CA și semnalând riscurile de derapaje, inclusiv ilegalităţi şi incompatibilităţi ale conducerii instituţiei. În prezent, în urma acestor avertizări publice, mai mulţi  membri ai conducerii Radioului Public au fost depistaţi de Agenţia Naţională de Integritate ca incompatibili, iar în atenţia DNA se află mai multe dosare în cercetare. Inclusiv preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a fost declarat incompatibil de ANI şi de Curtea de Apel a Muncipiului Bucureşti, acestuia fiindu-i interzis să mai ocupe timp de trei ani o funcţie publică. 

Adevărul este că această schimbare intempestivă a Regulamentului a fost făcută cu scopul de a limita accesul liderului Sindicatului Unit al Salariaţilor – Radio România, Adrian Moise, care a fost concediat ilegal în urma dezvăluirilor privind actele de corupţie ale administraţiei Miculescu. Această acţiune de încălcare flagrantă a legii pentru atingerea unor interese meschine, împiedică şi participarea la alegeri a celuilalt candidat propus de Sindicatul SUS Radio România, Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, o importantă voce a societăţii civile româneşti.

Întrucât această decizie contravine flagrant Constituţiei României şi Legii nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, fiind discriminatorie şi ilegală, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită conducerii Radioului Public să modifice în regim de urgenţă prevederile adoptate.

FRJ MediaSind solicită  Comisiilor de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalității şi sancţionarea persoanelor vinovate.


Comitetul Executiv al FRJ MediaSind                                              Bucureşti, 4 iunie 2014                     Scrisoare deschisă către Comisiile de Cultură ale Parlamentului privind "simulacrul de alegeri" din Radioul Public

Către Comisiile de cultură, arte și mijloace de informare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților
 
În atenția membrilor Comisiilor
 
Comitetul Director al Societății Române de Radiodifuziune a adoptat în noaptea zilei de 3 iunie o dispoziție privind organizarea alegerilor interne pentru desemnarea celor doi reprezentanți ai salariaților în viitorul Consiliu de Administrație ce va fi numit de Parlamentul României. Regulamentul de organizare a alegerilor interzice candidaturile unor persoane din afara instituției, exact cum a procedat conducerea TVR în luna ianuarie, într-o situație identică.
 
Modul în care a fost adoptată această dispoziție și perioada extrem de scurtă dedicată înscrierii candidaturilor și prezentării programelor candidaților compromit din start ideea unui proces electoral corect și echitabil și generează suspiciuni justitificate cu privire la faptul ca intenția conducerii SRR este aceea de a organiza un simulacru de alegeri prin care persoanele incomode să fie eliminate din cursă. Pe 3 iunie, liderul sindical Adrian Moise și Cristian Pârvulescu își anunțaseră candidaturile pentru cele două locuri. Moise este în prezent reprezentantul salariților în CA al SRR și se află într-un conflict deschis cu managementul instituției, ceea ce sporește temerile că măsura vizează persoanele incomode conducerii SRR.    
 
Organizațiile semnatare v-au solicitat în luna ianuarie să analizați legalitatea deciziei TVR de a interzice candidatura persoanelor din afara instituției, pe care noi o considerăm abuzivă, ilegală și discriminatorie. Reluăm aici argumentele pe care vi le-am înaintat în urmă cu cinci luni.
 
“Această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea care SRTV şi SRR care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.
Art.19 (2) d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective;
Singura incompatibilitate accepatată de lege, pentru toți membrii CA al SRR și SRTV apare în Art. 20 (2) al legii:Art. 20 (1) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.
(2) Membrii Parlamentului şi ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administraţie ale celor două societăţi.
Astfel, Comitetul Director își atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere și vot parlamentar.

În plus, măsura este discriminatorie - și ca atare încă o dată ilegală – deoarece impune astfel de criterii de selecție doar reprezentanților angajailor din cele două instituții publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA.
Experiența a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele TVR. Ele au acționat, totodată, și ca garanți ai transparenței, prezentând în public activitatea CA și semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaților de persoane din afara instituției aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanților angajaților în CA  al TVR doar la persoane care au relații contractuale cu această instituție adâncește eventualul conflict de interese din interiorul CA.”

Prin astfel de măsuri, conducerile SRR și TVR nu numai că afectează grav imaginea celor două instituții, dar compromit ideea de serviciu public de media, și așa supusă în ultimii ani unor atacuri publice venite atât din zona politică, dar și din mass-media.
Cerem Comisiilor de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților să respingă orice candidaturi venite în urma unor procese electorale frauduloase și să analizeze temeinic legalitatea acestor decizii care interzic candidaturile celor care nu sunt salariați ai celor două instituții.  

ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Resurse Juridice
Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind
 
Contact: Razvan Martin, tel: 0729199393, razvan@activewatch.ro