Comunicate‎ > ‎

FRJ MediaSind condamnă transformarea CNA în Ministerul Presei

postat 6 dec. 2010, 04:53 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 dec. 2010, 04:57 ]

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind solicită Senatului României să respingă Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504 din 11 iunie 2002, a audiovizualului, document ce va intra în data de 7 decembrie a.c. în dezbaterea Comisiei de Cultură, Arte şi Mijloace de Informare a Senatului.

 

FRJ MediaSind consideră că prin acest proiect de lege depus de Prigoană Vasile Silviu şi de alţi parlamentari certaţi cu libertatea de exprimare, se încearcă transformarea Consiliului Naţional al Audiovizualului într-un minister al presei. Potrivit proiectului ataşat, iniţiatorii solicită ca presa scrisă (ziare, reviste) şi presa online să fie reglementate prin lege şi să se subordoneze CNA. De asemenea, CNA este abilitat să stabilească condiţiile şi procedura pentru acordarea licenţelor pentru presa scrisă şi online şi poate suspenda activitatea publicaţiilor pentru o perioadă de la 1 la 6 luni sau pe termen nelimitat prin retragerea licenţei.

Potrivit iniţiatorilor, aceste modificări sunt necesare pentru a „limita otrava informaţională ce ne agresează zilnic, preponderent în presa scrisă, prin intermediul unor modificări la legea audiovizualului.”

 

FRJ MediaSind atrage atenţia că aceste aberaţii legislative sunt unice în lume şi sunt menite a pune în practică prevederile referitoare la aşa-zisa vulnerabilitate a presei la adresa siguranţei naţionale din Strategia Naţională de Apărare a Ţării, prin care jurnaliştii sunt consideraţi terorişti.

 

Având în vedere aceste atacuri periculoase la adresa libertăţii de exprimare, FRJ MediaSind solicită Parlamentului European să invalideze votul ilegal acordat în data de 2 decembrie a.c. în  Comisia PETI  faţă de petiţia privind libertatea de exprimare depusă de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi FRJ MediaSind şi să declanşeze în regim de urgenţă procedura de infringement împotriva autorităţilor române.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

Preşedinte, Cristi Godinac

 

Comments