Comunicate‎ > ‎

FRJ MediaSind condamnă violenţele asupra jurnalistilor prezenţi la protestele din Capitală

postat 16 ian. 2012, 01:31 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 ian. 2012, 05:28 ]
 Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind condamnă violenţele produse asupra jurnaliştilor aflaţi în misiune pentru a relata evenimentele ce au avut loc în  Bucureşti, în 14 si 15 ianuarie 2011.

FRJ MediaSind solicită participanţilor la manifestaţii cât şi autorităţilor publice să respecte munca jurnaliştilor aflaţi în misiune pentru a informa opinia publică şi să respingă orice atacuri asupra acestora. Atât libertatea de exprimare cât şi dreptul publicului de a fi informat sunt drepturi inviolabile iar jurnaliştii nu-şi fac decât datoria pentru ca aceste principii democratice să fie exercitate.

FRJ MediaSind solicită angajatorilor să respecte prevederile din Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media, precum şi  prevederile internaţionale din domeniu referitoare la protecţia jurnaliştilor aflaţi în zone de conflict şi să doteze echipele trimise în teren cu echipamente de protecţie, veste şi ecusoane vizibile cu însemnele PRESS sau PRESA. Conform art. 67 din CCM din mass-media, angajaţii din mass-media nu pot fi obligaţi să  îşi desfăşoare activitatea în zone calamitate, sau în zone de război. În cazul în care angajatul accepta să participe la aceste evenimente, angajatorul trebuie să plătească, conform art. 30 alin d) din CCM, un spor de 200% din salariul de bază. Totodată, conform art. 49 din acelaşi contract, angajatorul are obligaţia să încheie atât asigurare de viaţă, cât şi asigurare pentru pierderea temporară sau totală a capacităţii de muncă pentru angajaţii care muncesc în condiţii de risc real pentru sănătatea sau viaţa lor.

 

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind

        Cristi Godinac, Preşedinte                                                     Bucureşti, 16 ianuarie 2011

Comments