Comunicate‎ > ‎

GREVA GENERALĂ - SINGURA SOLUŢIE ÎMPOTRIVA CODULUI SCLAVIEI!

postat 16 mar. 2011, 08:54 de Office Mediasind   [ actualizat la 16 mar. 2011, 15:38 ]
UPDATE (ora 23.00): Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc a picat! 212 parlamentari au votat pentru, 4 împotrivă și 2 anulate. Pentru adoptarea moțiunii, ar fi fost nevoie de 236 de voturi. Codul Muncii va fi atacat de Opoziție la Curtea Constituțională. Se impune o singură soluție: greva generală!
  
Peste 10 000 de membri ai celor cinci confederaţii sindicale - Cartel ALFA, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, CNSLR Frăţia şi CNS Meridian-, au manifestat astăzi în Piaţa Constituţiei împotriva Codului Muncii. Noul Cod al Muncii transformă lucrătorii în structuri dependente în totalitate de angajator, exploatând şi batjocorind forţa de muncă.

Nici locul şi nici ziua desfăşurării mitingului nu este întâmplătoare. Înarmaţi cu fluiere, megafoane şi pancarte, protestatarii au ales să-şi strige nemulţumirea chiar sub geamurile Palatului Parlamentului, acolo unde tocmai astăzi a fost dezbătută moţiunea de cenzură privind noul Cod al Muncii. „Vrem să fim văzuţi atunci când vom striga Jos Guvernul. Nu vom accepta să fim sclavi în propria noastră ţară”, au spus protestatarii.

„Jos Guvernul Boc în loc de “Bună ziua”

Preşedintele BNS, Dumitru Costin a declarat, în deschiderea acţiunii de protest, că acest guvern urăşte sincer cetăţenii. „Ar trebui ca de azi să schimbăm mesajul de salut între noi, pe stradă, la locurile de muncă. Să spunem “Jos Guvernul Boc în loc de “Bună ziua”.
Indiferent de ce se va întâmpla astăzi şi în viitor, vă cer ca salutul românilor să fie acesta, pentru că nu putem să avem o zi bună, să le urăm familiilor noastre “o zi bună” atât timp cât suntem conduşi de aceşti incompetenţi. Probabil ca astăzi, majoritatea parlamentară va face acelaşi joc, va uita că cei mulţi i-au trimis în Parlament. Să nu uităm că vom avea din nou şansa, la alegeri, să-i ştergem prin vot din cartea de istorie”, a declarat Dumitru Costin.

 „Singura noastră măsură de forţă este greva generală”

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu a declarat, în faţa mulţimii, că singura soluţie este demisia Guvernului Boc. „Astăzi, conflictul cu Guvernul trebuie să înceteze şi există o singură soluţie care să ne scape de acest Guvern iresponsabil – Jos Guvernul Boc! Avem obligaţia să mergem mai departe. Dacă astăzi îndrăznesc să nu ţină seama de vocile a zeci de mii de oameni, ne întoarcem acasă şi continuăm să strângem semnături.
Doar masurile de forţă mai pot să învingă, iar singura noastră măsură de forţă este greva generală.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Baciu, a chemat „întreaga naţiune română să înţeleagă că dacă nu se trezeşte astăzi şi nu este atentă la ce votează, va aduce la guvernare politicieni asemănători celor de astăzi care ajung la putere şi nu au nicio legătură cu oamenii”. După ce au înstrăinat industria şi tot ce înseamnă resurse naturale, banii i-au băgat la puşculiţa lor. Cei care astăzi sunt în Parlament nu reprezintă nici 10% din voturile neamului, sunt în Parlament şi votează pentru ei.
După ce au vândut tot, a mai rămas un singur element – omul –, iar acum vor să îl umilească şi pe acesta. În sănătate, salariile sunt de mizerie, în învăţământ şi în administraţie la fel, dar ei au vile în întreaga lume. Cele 3 milioane de români plecaţi din Romania nu au plecat de bine, ci au fost făcuţi să plece din ţară. În schimb au rămas ei să gestioneze resursele umane si capitalul”, a mai spus Iacob Baciu.Bogdan Hossu, liderul Cartel ALFA, a reamintit parlamentarilor că sunt în Parlament pentru a  reprezenta drepturile cetăţenilor. „Codul muncii înseamnă o constituţie a drepturilor angajaţilor, iar ceea ce vor să facă azi parlamentarii este de a modifica această constituţie. Parlamentarii sunt în Parlament pentru a face legi pentru alegători şi nu pentru un grup de privilegiaţi. Dacă nu sunt în stare atunci să plece toţi cu Guvern cu tot. Când România a intrat în UE s-a angajat să făurească o societate socială, să asigure drepturi cetăţenilor ei. Noi i-am votat pe aceşti parlamentari. Dacă nu-şi fac datoria trebuie să-i dăm jos. „Singura noastră şansă este greva generală”, a încheiat Bogdan Hossu.  

„Dacă stăm acasă să comentăm, nu vom realiza niciodată nimic”.

Prezent la miting, Adrian Sobaru, membru în Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din TVR, afiliat FRJ MediaSind, cel care,  într-un gest disperat, a sărit de la balconul sălii de plen a Parlamentului, le-a cerut  protestatarilor să nu-şi piardă speranţa şi  să iasă din resemnare. „De fiecare om din ţara asta depinde viitorul copiilor noştri. Dacă stăm acasă să comentăm, nu vom realiza niciodată nimic. Trebuie să ieşim din resemnarea aia în care suntem cu toţii, să avem şi noi dreptul să fim noi înşine. Politicienii vorbesc, iar tinerii noştri şcoliţi pleacă din ţară. Avem nevoie de o speranţă, pentru noi, pentru copiii noştri. Să nu uităm că fiecare dintre noi este important. Fiecare dintre cei care se află aici este important”, a spus Sobaru.

 

Comunitatea internaţională, solidară cu protestatarii români

Mitingul de astăzi se bucură de sprijinul larg al comunităţii internaţionale. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a transmis,prin preşedintele Arne Konig,  un mesaj prin care îşi exprimă solidaritatea cu acţiunile de protest ale jurnaliştilor şi ale celorlalţi manifestanţi din Piaţă. "Situaţia jurnaliştilor în România, ca şi a celorlalţi angajaţi, este dezastruoasă şi colegii au nevoie de sprijinul nostru hotărât", a transmis Konig.
 Secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Joseph Niemtz, prezent în Piaţa Constituţiei, a afirmat că a venit să sprijine sindicaliştii români, pentru că noul Cod al Muncii este împotriva legislaţiei europene. El a precizat că se vor depune plângeri la Comisia Europeană pe marginea acestui proiect de lege:  „Vă susţinem! Ştim că acest Cod al muncii est contrar drepturilor social europene. Intrarea dumneavoastră în Uniunea Europeană trebuia să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, dar văd că Guvernul vostru face pe dos. Astăzi suntem cu toţii români. Şi noi vă susţinem şi aici şi la Parlamentul European. Vă vom susţine în toate acţiunile ce vor avea loc săptămâna viitoare la Londra şi Bruxelles împotriva austerităţii la nivel european. Sunt convins că prin solidaritate vom câştiga, că împreună vom fi mai puternici”, a mai spus secretarul general al  Confederaţiei Europene a Sindicatelor.  
                        
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
a participat astăzi la acţiunile de protest din Piaţa Constituţiei prin reprezentanţi ai sindicatelor afiliate din Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Agerpres şi jurnalişti din presa privată.
Cristi Godinac, preşedintele FRJ MediaSind, a declarat că noul Cod al Muncii desfiinţează contractele colective de muncă, eliminând astfel clauza de conştiinţă, Codul Deontologic şi alte drepturi obţinute de FRJ MediaSind prin CCM la nivel de ramură Mass-Media. Acest Cod al Muncii oferă angajatorilor posibilitatea concedierii arbitrare şi nejustificate a salariaţilor, contractele pe perioadă nedeterminată vor dispărea, iar salariatul va fi transformat, practic, într-un sclav pe plantaţiile mogulilor. În lipsa unui Cod Deontolog, presa se va mercenariza şi mai mult, iar derapajele de la deontologia profesională vor afecta dreptul cetăţeanului de a fi informat corect.

Departament Comunicare FRJ  MediaSindAGERPRES: Codul muncii şi nemulţumirile sindicatelor

Cele cinci confederaţii sindicale au organizat un miting de protest în Capitală, în Piaţa Constituţiei, pentru a susţine moţiunea de cenzură a opoziţiei pe Codul Muncii pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul Boc.

Sindicaliştii consideră că forma de Cod al Muncii propusă de Guvern transformă lucrătorii români în structuri dependente în totalitate de angajator, iar forţa de muncă este batjocorită şi exploatată. Prin acest Cod al Muncii, Guvernul va continua campania de dereglementare a pieţei muncii.

Prin Noul Cod al Muncii sindicaliştii susţin că angajatorii au cele mai multe drepturi. Astfel, angajatorul poate concedia personalul salariat prin proceduri extrem de simple. „Modificarea făcută de Guvern la articolul 69 alineatul 2 din actualul Cod al Muncii dă dreptul angajatorilor să stabilească unilateral un set de criterii de performanţă (obiective de performantă) pe care salariaţii nu le-ar putea îndeplini nici dacă ar fi câştigători ai vreunui premiu Nobel, nici dacă s-ar muta cu totul la serviciu şi ar lucra non-stop. Documentul dă libertate deplină angajatorilor, din acest punct de vedere, nu îi obligă să ţină cont de punctul de vedere al salariaţilor sau al sindicatului acestora şi nimeni nu îi poate controla sau sancţiona în cazul în care săvârşesc abuzuri. Desigur, dacă vreunul dintre angajaţi şi-ar permite să aibă atitudine, să comenteze deciziile sau să aibă pretenţii, poate fi dat afară fără probleme”, apreciază sindicaliştii.

De asemenea, angajatorul poate folosi agenţiile de muncă temporară (samsari de forţa de muncă ieftină) în loc să îşi mai bată capul cu contracte de muncă. Modificarea articolului 88, spun sindicaliştii, permite angajatorilor să apeleze la agenţiile de muncă temporară fără limitare, oricând consideră de cuviinţă. În aceste condiţii, s-ar încheia practic contracte de prestări servicii cu agenţiile specializate, iar pe angajatori nu i-ar interesa defel dacă agenţia respectivă ar respecta vreunul dintre drepturile lucrătorilor. „Nimeni nu îi va putea acuza că nu respectă drepturile lucrătorilor din moment ce au doar un nevinovat contract de prestări servicii cu o firmă”, consideră sindicaliştii.

Prin noul Cod al Muncii angajatorii pot ”rula” în perioada de probă oricâte persoane doresc întrucât modificarea articolului 33 permite angajatorilor 'să probeze' câţi salariaţi doresc, timp de 12 luni. Angajatorii pot folosi astfel o forţă de muncă extrem de ieftină, extrem de supusă şi foarte dispusă să facă orice, având în vedere caracterul de probă.

„Desigur, pe angajatori nu îi interesează faptul ca timpul lucrat de probă nu se contabilizează ca vechime în muncă pentru cei folosiţi. Limitarea perioadei de probă la 12 luni nu i-ar impresiona prea tare. Angajatorii pot desfiinţa postul respectiv, pot înfiinţa altul, şi pot să o ia de la capăt oricând cu o noua serie de „probaţi”', mai menţionează sindicaliştii.

De asemenea, angajatorii îşi pot plăti toţi salariaţii cu salariul minim pe economie, sau chiar mai puţin.

Eliminarea prevederilor legate de contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional dă angajatorilor posibilitatea să plătească pe toată lumea cu salariul minim pe economie. În cazul în care un salariat este pe placul conducerii, mai ales cei ascultători şi care n-au idei revendicative, poate că vor avea un salariu mai mare puţin. Acest aspect va conduce la diminuarea încasărilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale.

Conform noului Cod al Muncii, angajatorii nu mai plătesc sporuri şi ajutoare. Eliminarea prevederilor legate de Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional din Codul Muncii dă libertatea angajatorilor de a nu mai plăti spor de condiţii deosebite, de condiţii grele sau penibile, condiţii nocive sau de vechime în muncă. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare, ajutor de deces, survenit în urma unui accident de muncă sau boală profesională, etc. Singura obligaţie pe care o au angajatorii, conform codului propus de Guvernul Boc, este să plătească sporul de ore suplimentare sau de muncă de noapte. În condiţiile în care programul şi norma de muncă sunt stabilite exclusiv de angajator, aceştia vor avea grijă să nu existe ore suplimentare ci pur si simplu un program „normal” de lucru de vreo 16 ore pe zi.

De asemenea, angajatorii stabilesc unilateral durata timpului de lucru şi performanţele de muncă. Modificarea articolului 129 alineatul 1 dă libertatea angajatorilor să stabilească cum vor timpul de lucru si normele de muncă. Codul Boc nu îi mai obligă să ia acordul sindicatului sau al reprezentanţilor salariaţilor, ceea ce înseamnă că pot mima oricând 'consultarea' cu salariaţii şi să îşi vadă mai departe de interesul lor. „Angajatorii au libertatea de a stabili un program de lucru „normal” de 16 ore iar salariaţii care doresc să primească salariul minim pe economie ar trebui să îndeplinească acest criteriu. În cazul în care nu pot sau nu vor să lucreze mai mult de 8 ore, atunci şi salariul acela minim poate fi diminuat la jumătate pe motiv că au prestat doar jumătate din normă”, afirmă sindicaliştii.

Conform noului cod, angajatorii pot pune poprire pe salarii, pot lua casele sau alte bunuri personale ale angajaţilor.

Modificarea articolului 270 dă dreptul angajatorilor să recupereze contravaloarea pagubelor pe care le produce angajatul urmând o procedură extrem de simplă: constată o pagubă, o evaluează şi o recuperează. Cum constatarea se face unilateral, se pot inventa pagube serioase pentru angajaţii care au creat probleme în aşa fel încât să le distrugă viitorul fără drept de apel.

„Am reţinut propunerea UNPR şi am ţinut cont de ea. În privinţa contractelor colective de muncă, acestea să fie reglementate prin lege specială. Asta înseamnă că Legea contractelor colective de muncă rămâne în vigoare, nu este abrogată prin Codul Muncii”, a spus Premierul Emil Boc, ca răspuns la acuzaţiile sindicaliştilor de desfiinţare a contractelor colective de muncă.

Varianta Guvernului de Cod al Muncii, pe care şi-a asumat răspunderea, propune ca toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional să fie abrogate, amenzi uriaşe pentru munca la negru, termen de cel mult 36 de luni pentru contractele pe durată determinată, perioadă de probă de 90 de zile.

Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.

Proiectul de act normativ prevede că un utilizator poate apela la agenţi de muncă temporară pentru executarea unei sarcini precise şi cu caracter temporar, iar misiunea de muncă temporară se stabileşte pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.

Primirea la muncă a până la trei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă va fi sancţionată cu amendă de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei, conform proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va sancţiona cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

După două luni şi jumătate de negocieri, forma finală a proiectului legislativ susţinut de Coaliţie, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, a generat Moţiunea de cenzură din partea opoziţiei şi a stârnit nemulţumirea sindicaliştilor care au organizat un val de proteste în ţară, urmate miercuri de greva de avertisment la calea ferată şi mitingul din Piaţa Constituţiei.

Ultima formă a Codului muncii a determinat şi reacţii ale organizaţiilor sindicale internaţionale.

Confederaţia Europeana a Sindicatelor (ETUC) şi Confederaţia Internaţionala a Sindicatelor (ITUC) au atras atenţia Presedintelui şi Premierului Romaniei, prin intermediul unei scrisori, cu privire la faptul că propunerile guvernamentale de modificare a Codului Muncii încalcă recomandările şi convenţiile OIM.

Vă scriem pentru a exprima profunda preocupare a Confederaţie Internaţionale a Sindicatelor (ITUC) şi a Confederaţie Europene a Sindicatelor (ETUC) faţă de actualele propuneri de modificări pentru o serie de legi în România (care afectează patronatul, sindicatele, contractele colective, conflictele de muncă şi Consiliul Economic şi Social) şi ne alăturăm sindicatelor din România în a cere Guvernului României să respecte regulile Organizaţiei Internaţionale a Muncii. De asemenea, vrem să atragem atenţia asupra obligaţiei de a respecta principiile Uniunii Europene referitoare la aceste dezbateri. Pe parcursul negocierilor pe care cele cinci confederaţii sindicale le-au avut cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a fost cerută o opinie de ordin tehnic din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru a se examina conformitatea noilor reglementări cu standardele internaţionale ale muncii, legislaţia internaţională şi practicile comparate în domeniul muncii', se arată în document. Răspunsul tehnic al OIM - Biroul Regional pentru Europa Centrala şi de Est şi observaţiile făcute de experţii săi - trimise, de altfel, în timp util Guvernului român - dovedesc, o dată în plus că cererile formulate de sindicate privind modificările propuse de Guvern referitor la Codul Muncii sunt perfect justificate. Din acest motiv vă cerem ca aceste recomandări incluse în raportul tehnic al OIM - Biroul Regional pentru Europa Centrala şi de Est să fie luate în consideraţie.

„OIM a constatat că propunerile Guvernului nu au nici un fundament logic şi pe cale de consecinţă atrag atenţia asupra faptului că propunerile privind modificarea Codului Muncii - care vor afecta în mod negativ garanţiile pentru activităţile şi locurile de muncă ale tuturor lucrătorilor din România, indiferent dacă sunt din sectorul privat sau de stat - nu au fost precedate de nicio motivaţie şi nu au fost însoţite de nicio documentaţie şi de o analiză obiectivă a impactului social real. Din acest motiv cerem Guvernului României să respecte opinia, recomandările şi convenţiile OIM”, se mai menţionează în documentul confederaţiilor sindicale europene şi internaţionale.

Potrivit acestora, reformele pe care Guvernul doreşte să le introducă trebuie să fie strict subiectul dialogului social şi să ţină cont de amendamentele propuse de partenerii sociali pentru a putea evita un conflict social. În orice caz, considerăm că o reformă bazată pe modificarea unui întreg pachet de legi sociale nu poate fi făcută într-un timp aşa de scurt. 'Este absolut necesar să existe o perioadă de consultări între parteneri, schimburi de experienţă, o analiză a situaţiei actuale şi identificarea punctelor de referinţă pentru modernizarea viitoarei legislaţii care să respecte drepturile lucrătorilor, în concordanţă cu convenţiile internaţionale pe care România le-a ratificat. De aceea, va solicităm să reconsideraţi aceste probleme, ţinând cont de comentariile Biroului OIM şi în contextul dialogului social', se arată în documentul confederaţiilor sindicale europene şi internaţionale. (AGERPRES/Maria Schifirneţ)

Foto: MediaSind

Comments