Comunicate‎ > ‎

Grevă generală la Filarmonica Banatul!

postat 5 oct. 2018, 03:25 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 oct. 2018, 03:26 ]
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind se solidarizează cu salariaţii Filarmonicii de Stat Banatul Timișoara, membri ai Sindicatului Filarmonicii Banatul, care au declanșat  astăzi, 5 octombrie 2018, de la ora 10,00, greva generală. Angajații au refuzat să participe la repetiția programată la ora 10,00, precum și la concertul programat la ora 19,00, care trebuia să deschidă stagiunea 2018-2019. Din acest motiv, administrația a decis să înlocuiască concertul de deschidere cu un recital de pian.

Greva generală este programată până la data de 18 octombrie a.c.. În cazul în care revendicările nu vor fi soluționate până la acestă dată,  se va intra în grevă pe termen nedeterminat. În data de  28 septembrie 2018, între orele 19,00 si 20,00, salariații s-au aflat în greva de avertisment.

Angajaţii acestei prestigioase instituţii de cultură au fost nevoiţi să recurgă la această formă de protest întrucât toate eforturile privind încheierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de instituţie au fost sortite eşecului, din cauza refuzului administraţiei Filarmonicii conduse de managerul Ioan Coriolan Gârboni, de a semna acest document.

Din cauza lipsei CCM, document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă dintre angajator şi angajaţi, salariaţii Filarmonicii Banatul sunt trataţi de catre conducere în mod discretionar, fiind supuşi mai multor abuzuri, drepturile lor fiind încălcate.

Într-o ultimă încercare de a stinge conflictul, în data de 26 septembrie a.c., conducerea FAIR-MediaSind  a avut o întâlnire cu primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu. Acesta s-a arătat îngrijorat de situaţia conflictuală la care s-a ajuns şi a transmis conducerii Filarmonicii să soluţioneze urgent problema. Din păcate, factorii de decizie din Filarmonică nu au facut nimic pentru rezolvarea conflictului, ignorând şi solicitarea primarului. În aceste condiții, angajați au declanşat acţiunea grevistă.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind solicită administrației Filarmonicii să înceapă imediat negocierile în vederea stingerii conflictului de muncă, pentru ca drepturile angajaților să fie respectate iar publicul să nu aibă de suferit.

Totodată, așa cum a solicitat și în cadrul întâlnirii cu primarul Nicolae Robu, FAIR-MediaSind cere ordonatorului principal de credite, Consiliul Local al Municipiului Timișoara, să intervină de urgență  pentru stingerea acestui conflict.

Având în vedere lipsa de respect a administraţiei Filarmonicii Banatul faţă de proprii angajaţi şi faţă de publicul timişorean, Federaţia FAIR-MediaSind, în calitate de organizaţie reprezentativă la nivelul sectorului cultură şi mass-media, în numele sindicalistilor pe care îi reprezintă, face un apel către toți membrii afiliați să se solidarizeze cu colegii aflați în grevă generală.

Federatia FAIR-MediaSind va oferi tot spriinul pentru normalizarea relaţiilor de muncă la Filarmonica Banatul și va sesiza instituţiile la care este afiliată: Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi UNI Global Union. De asemenea, FAIR-MediaSind va notifica şi va prezenta Comisiei Europene un raport cu privire la situaţia gravă din  Filarmonica Banatul în cadrul şedinţei de dialog social a Comitetului European Artele spectacolului ce va avea loc în data de 9 octombrie 2018, la Bruxelles.


Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

Biroul Executiv Permanent 

Bucureşti, 5 octombrie  2018