Comunicate‎ > ‎

Grevă japoneză la Cerbul de Aur împotriva abuzurilor conducerii TVR

postat 23 aug. 2019, 01:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 aug. 2019, 03:58 de Cristi Godinac ]
MediaSind TVR
a declanşat în data de 22 august 2019 greva japoneză, în timpul Festivalului Cerbul de Aur de la Braşov, aşa cum s-a decis în cadrul Adunării Generale Extraordinare din 17 iulie 2019.  Reprezentanţi ai MediaSind TVR au purtat tricouri inscripţionate prin care cer conducerii instituiţiei Respect pentru Televiziunea Publică.

Opinia publică  a constatat că, în ultimii doi ani, angajaţii au fost tratati de președintele director – general Doina Gradea, cu aroganță și cu lipsă de respect.

Dialogul social din TVR s-a depreciat în mod considerabil, iar organizației sindicale reprezentative nu i se recunoaşte calitatea de partener social, conform legislației interne, a directivelor și convențiilor internaționale din domeniul relațiilor de muncă.

Fondurile publice sunt cheltuite în mod discreționar, ignorând normele legale de transparență, fiind aduse, astfel, grave prejudicii instituției.

Au fost constatate repetate încălcări ale Legii nr 544/2019 privind informațiile de interes public și a HG 714/2018  privind deplasările interne.

La SRTV au fost organizate concursuri cu vicii procedurale și de legalitate, pentru că s-au desfășurat în lipsa reprezentanților organizației reprezentative. În această situație angajarea unor persoane din cadrul Consiliului de Administrație și al Comisiei de Etică și Arbitraj a avut loc în condiții preferenţiale.

Ignorând regulile jocului democratic ale Statului de drept, au fost lansate atacuri, inclusiv în justiție, asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj.

Au fost pierdute contracte extrem de importante privind organizarea unor evenimente etalon pentru Televiziunea Română, în favoarea unor entități și grupuri de interese private.

Principalele organizaţii naţionale şi internaţionale  - Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, UNI Global  au transmis reacţii publice  în sprijinul cererilor membrilor MediaSind TVR de demitere şi sancţionare a abuzurilor comise de preşedintele-director general Doina Gradea și de camarila sa. (amănunte aici)

Cheltuirea discreționară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova, refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menținut în regim interimar de la numirea actualului PDG și până în prezent, prăbușirea audienței TVR cauzată de lipsa politicii editoriale și de decizii arbitrare ale actualei conduceri, afectarea gravă a activității TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă), încălcările repetate ale legislației muncii, a legii informațiilor de interes public, desconsiderarea și discriminarea partenerilor sociali, sunt câteva din problemele semnalate și care vor genera reacţii atât pe plan national, cât și international.

Angajații Televiziunii Naționale, indiferent dacă sunt sau nu membri ai organizației noastre, au făcut întotdeauna dovada profesionalismului lor la principalele evenimente culturale, sportive, economice  și politice la care au fost implicați, interne şi externe,  potrivit sarcinilor de serviciu, respectând deontologia profesională. Poate cea mai solidă și incontestabilă atestare a înaltului profesionalism al angajaților TVR o constituie faptul că toate stațiile private de televiziune au fost înființate cu oameni care s-au format și s-au afirmat în această instituție de presă. Datorită profesioniștilor TVR, imaginea României a fost promovată peste hotare prin programe și evenimente de excepție, realizate și transmise de aceștia și preluate de multe televiziuni publice din lume.

Un astfel de eveniment este și Festivalul Cerbul de Aur, un  brand national, pe care ni-l dorim finalizat cu succes. 

MediaSind TVR apreciază profesionalismul de care au dat dovadă angajaţii implicaţi în desfăşurarea şi organizarea deschiderii Festivalului, inclusiv munca profesioniştilor din conducerea SRTV. Încercările disperate ale preşedintelui – director general de a manipula publicul și de a-l întoarce împotriva angajaților care  protestează în mod pașnic nu reprezintă decât o jalnică tentativă de a denatura realitatea şi un nou abuz care va fi sancţionat de către instituţiile abilitate. În acest sens, facem un apel către cei care au fost supuşi unor presiuni în urma participării la acţiunile de protest, să ne sesizeze.

Împreună suntem mai puternici!


Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 23 august 2019