Comunicate‎ > ‎

Guvernul Boc atenteaza la libertatea presei!

postat 10 oct. 2010, 23:22 de Webmaster Mediasind

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania - ROMEDIA, organizatii reprezentative, conform legii, la nivel de ramura mass-media, semnatare ale Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media, protesteaza fata de intentia Guvernului Boc de a elimina exceptia de la  plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare.  Prin aceasta intentie, Guvernul Boc incearca sa dea o noua lovitura industriei de media in aceasta perioada de criza deoarece pretul informatiei si a articolelor jurnalistice vor creste cu 31%. In orice caz, sumele pe care bugetul de stat le-ar colecta de la jurnalisti in urma acestei masuri sunt infime si nu ar genera redresarea economiei romanesti. Exista suficiente solutii economice pentru iesirea din criza  iar inventarea unor noi biruri asupra activitatii jurnalistilor nu poate duce decat la falimentul presei romanesti.

Din cauza lipsei masurilor concrete de sprijinire a acestui domeniu vital pentru democratie, mass-media, cum ar fi simplificarea fiscalitatii din domeniu, sprijinirea activitatii jurnalistilor, acordarea de subventii directe, diminuarea TVA-ului la nivelul practicat in Uniunea Europeana intre 0 si 5%, plata TVA-ului la incasarea facturii,  eliminarea taxelor impuse pentru reteaua de difuzare etc., peste 50 de publicatii au fost inchise iar peste 1500 de jurnalisti au ramas pe drumuri.  Combinată cu diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei şi cu amplificarea  şomajului, degradarea industriei de media conduce la restricţionarea accesului publicului la informaţie. Iar accesul neîngrădit la informaţie este trăsătura definitorie a oricărui regim democratic. În absenţa acestor măsuri, criza economică va fi succedată de criza democraţiei!

Pentru a opri declansarea actiunilor greviste in ramura mass-media, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania ROMEDIA, (afiliat la confederatia UGIR 1903) se vor intalni in cadrul saptamanii viitoare cu reprezentantii Executivului in vederea solutionarii pe cale amiabila a conflictului. In cazul in care dupa aceste discutii nu se va ajunge la un numitor comun, cele doua organizatii vor hotari in comun declansarea actinilor de protest care se impun pe plan intern si international.

Presedinte FRJ MediaSind,                                    Presedinte Patronatul Presei din Romania ROMEDIA
Cristi Godinac                                                      Teodor Vasiliu

                                                                          Presedinte Executiv
                                                                          Valentin Popescu

Comments