Comunicate‎ > ‎

În atenţia Inspecţiei Muncii, CNA şi ANAF: Media Tv Medgidia îşi plăteşte angajaţii la „negru” !

postat 9 sept. 2013, 03:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 sept. 2013, 03:47 ]
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
a luat act de sesizarea primită din partea jurnalistei Zully Mustafa, membră a Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, de modul ilegal prin care conducerea postului de televiziune MediaTV Medgidia înţelege să respecte legislaţia audiovizualului, Codul Muncii şi Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.

Potrivit sesizării primite din partea fostului „realizator de emisiuni, redactor şef ştiri, corector, voice over, etc.” Zully Mustafa, timp de şapte luni a lucrat în postul tv fără niciun contract de muncă sau de cesiune drepturi de autor. De asemenea, nici condiţiile logistice nu erau asigurate, angajaţii fiind transformaţi în simpli sclavi pe moşia patronatului televiziunii.

Având în vedere aceste fapte grave, FRJ MediaSind solicită Inspecţiei Muncii, ANAF şi Consiliului Naţional al Audiovizualului să demareze de urgenţă anchete la postul Media Tv Medgidia pentru ca administraţia instituţiei de presă să fie trasă la răspundere iar angajaţii să poată să lucreze în condiţii de legalitate.


Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

 Departament Comunicare

În continuare vă prezentăm sesizarea primită din partea jurnalistei Zully Mustafa.

În imagine Radu Sorin Elvis, patronul de facto al televiziunii şi consilier local la Primăria Medgidia.

Către Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

În atenţia domnului  Cristi Godinac, Preşedinte

Stimate domnule Cristi Godinac,

As vrea sa sesizez un abuz de putere în cadrul unei instituţii media. Există o televiziune în Dobrogea care se numeste Media Tv Medgidia (se vrea a fi un trust de presă, dar fără angajaţi, iată ceva nou în presă!). Există, de asemenea, şi Media TV Cernavodă, se trag sfori pentru Media Tv Cobadin, s-a încercat şi un Media TV la Mangalia, dar CNA nu i-a acordat patronului Valentin Coteţ licenţa (din cauza reclamaţiilor oamenilor care s-au plîns pentru că, tot astfel, nu li s-au încheiat contracte de muncă).

Eu am lucrat la Media TV Medgidia (am fost angajată ca realizator de emisiuni, dar între timp, adică imediat, am preluat şi sarcina de redactor şef ştiri, corector, voice over şi cînd a fost nevoie am fost şi reporter de teren). Am lucrat timp de 7 luni (în ultimele două – mai-iunie 2013, i-am anunţat că vreau să mă retrag şi i-am tot presat să-mi găsească un înlocuitor). Motivul pentru care am plecat este simplu, că nu pot spune "mi-am dat demisia", pentru că n-am avut din ce să-mi dau demisia, din moment ce n-a existat un contract de angajare.

La fiecare şedinţă lunară de redacţie, cea tipică de dinainte de salariu, eu aduceam vorba despre contracte (fie şi cele de drepturi de autor, căci de cărţi de muncă şi alte drepturi ni s-a spus clar că nu vom beneficia), iar sponsorul televiziunii, Sorin Radu Elvis, adică cel care plătea salariile, se plîngea că nu ne facem treaba, lucru care, bineînţeles, ne motiva teribil de tare.

Las la o parte detaliile despre ce înseamnă să-ţi faci treaba într-o televiziune fără logistică, fără telefoane, de vreo 3 ori fără internet, din cauza neplăţii facturilor, şi cu lucrători demotivaţi de întîrzierea chiar şi cu o lună a salariilor, şi sesizez doar faptul că din luna decembrie pînă în luna iunie, cînd am plecat din acest surogat de televiziune, nici unul dintre oamenii care lucrau acolo nu a avut contracte de angajare sau orice alt fel de contract semnat între patron sau sponsorul acestei televiziuni şi aceşti "wanna be angajaţi". Este interesant totuşi că eram 4 şefi peste niciun angajat.

Drept urmare, emisiunile realizate de mine (fără să am în spate un producător, conceptul acesta fiind unul inexplicabil atît pentru omul din acte, Valentin Cotet, cît şi pentru sponsorul televiziunii din Medgidia, acest Sorin Radu Elvis, consilier local şi vajnic ecologist) au fost date în a nu ştiu cîta reluare şi redifuzare, încălcîndu-se astfel Legea audiovizualului, prin nerespectarea grilei de programe. Lăsînd la o parte detaliile legate de celelalte abuzuri (de la nesemnarea unui contract colectiv de muncă, sau a unui contract de drepturi de autor, de la ştirile realizate de eleve de liceu (cum s-a întîmplat în luna iunie – nu ştiu dacă se mai practică), adolescente fără experienţă trimise pe teren ca reporter la detaliile legate de evaziune fiscală, întîrzierea salariilor etc.) am făcut o sesizare la CNA pentru a-mi fi scoase din grilă emisiunile realizate de mine, întrucît nu mai vreau ca imaginea mea să fie asociată cu această «televiziune». În plus, neexistînd un contract de drepturi de autor, unul de exclusivitate sau de cedare a drepturilor de autor, cum se procedează prin televiziuni, în sfîrşit un contract de orice fel (semnat, ştampilat şi parafat), am considerat ca am dreptul acesta prin LEGE.

În acest sens, inspectorul teritorial CNA, Doina Stoica, inspector care a preluat sesizarea mea, a cerut martorul de emisie din luna august, deci la două luni după plecarea mea, cînd în continuare au rulat emisiunile mele şi deja se autosesizase publicul din Medgidia, plictisit de atîtea reluări şi redifuzări. Bineînţeles că imediat după aceea au început presiunile, intimidările şi ameninţările, pe care le pot proba oricînd în instanţă atunci cînd va fi nevoie. Consilierul local Sorin Elvis Radu a fost foarte deranjat de atitudinea mea, neasumîndu-şi partea de vină în acest caz şi neînţelegînd cum de mi-am permis aşa ceva, adică să-mi protejez drepturile.  

Aş vrea ca şi MediaSind să ia cunoştinţă de acest caz şi să-l urmărească şi aş mai vrea ca prin dvs. să fac o sesizare şi la ITM pentru că, iată, undeva în România încă mai există televiziuni sau societăţi care funcţionează fără angajaţi, continuîndu-se astfel linia evaziunilor fiscale, şi mai mult decît atît, o schimonosire şi o degradare a conceptului de televiziune liberă, independentă şi corectă şi a profesiilor care decurg din aceasta.

Multumesc pentru timpul pe care l-aţi acordat citind această sesizare.

Pentru orice alte detalii vă stau la dispoziţie.  

Zully Mustafa

Scriitor şi jurnalist