Comunicate‎ > ‎

Încă o ilegalitate a conducerii interimare a ANP Agerpres. Cât mai suportă primul ministru EMIL BOC şi DE CE ?

postat 11 oct. 2011, 00:33 de Office Mediasind
Vă prezentăm un nou abuz al administraţiei Roşca de la  AGERPRES prezentat într-o scrisoare transmisă FRJ MediaSind de către vicepreşedintele sindicatului din instituţie, Maria Schifirneţ, jurnalist profesionist cu peste 30 de ani de experienţă în cea mai mare agenţie de presă din ţară, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.
Foto: Ioan Roşca,  Jurnalul.ro


Încă o ilegalitate a conducerii interimare a ANP Agerpres. Cât mai 

suportă primul ministru EMIL  BOC şi DE CE ?  Pentru a explica acest titlu , redăm ultima corespondenţă dintre Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti şi Conducerea interimară a AGERPRES.Totodată, vă supun atenţiei un comentariu asupra situaţiei din Agerpres văzută din interior.

Dragi Colegi,
ANP AGERPRES a anuntat că va organiza, în data de 10 octombrie 2011, un concurs pentru ocuparea a 5 posturi vacante de executie (Redacţia Informaţii Centrale: 1 post de redactor de rubrică gradul IA, 1 post de redactor de gradul II; Redacţia Informaţii Locale: 1 post de corespondent special gardul II, pentru judeţul Vâlcea; Redacţia Informaţii Economice: 1 post de redactor gradul II; Redacţia Multimedia-Monitorizări: 1 post de redactor gradul II - munca de noapte).
La sedinta Comisiei de Examinare, însă, conducerea ANP AGERPRES refuză participarea unui reprezentant al sindicatului, fapt care încalcă flagrant prevederile Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media.
Vă transmitem, mai jos, adresa SJP către ANP AGERPRES prin care este denunţat acest nou abuz.
Departament Comunicare SJP

Nr. 84/07.10.2011
Către ANP AGERPRES, Direcţia Resurse Umane
Referitor la adresa dvs. nr. 2484 din 07.10.2011 prin care ne informaţi faptul că prin Ordinul directorului general nr. 324 din 13.09.2011 a fost aprobată procedura internă privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant, iar din Comisia de organizare a concursurilor/examenelor nu poate să facă parte niciun reprezentant al organizaţiei sindicale, vă comunicăm următoarele:

Conform art. 52, alin 4 din Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media, modificat prin Actul Adiţional nr. 1, document înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, valabil până în anul 2013, „în vederea concursurilor pentru angajare sau a examenelor, după caz, angajatorul va numi o comisie din care va face parte, cu drepturi depline, şi un reprezentant al sindicatului sau un reprezentant al salariaţilor acolo unde nu există sindicate”.
Având în vedere această prevedere, precum şi faptul că ANP AGREPRES se află în lista instituţiilor de presă care sunt obligate, conform legii, să respecte Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media, vă învederăm faptul că în situaţia în care nu veţi permite accesul în Comisia de examinare a reprezentantului desemnat de SJP prin adresa 83/06.10.2011, vom fi nevoiţi să solicităm anularea examenului respectiv în instanţa de judecată.
Biroul Executiv al SJP, Cristi Godinac, Preşedinte


    Agenţia Naţională de Presă ,,Agerpres” este subvenţionată sută la sută de la bugetul statului iar directorul general este propus de primul ministru. Propunerea este discutată în Comisiile de cultură ale Parlamentului şi supusă votului plenului. Actuala conducere a Agerpres este interimară prin prelungirea mandatului de Parlament în urmă cu patru ani. Actualul director general al Agerpres, Ioan Mihai Roşca, este fostul purtător de cuvânt al premierului Nicolae Văcăroiu, şi bun prieten cu deputatul PSD Adrian Năstase, care l-a numit director general în anul 2000.

    Actuala putere a rezolvat problema conducerii la SRR şi SRTv dar la Agerpres , NU. De ce?  Gurile rele spun că Agerpres a fost aruncată în curtea UNPR şi că, actualul director general interimar are promisiunea unui nou mandat, deşi în martie 2012, conform Legii, trebuie să se pensioneze.Eu una nu cred în acest. Zvon deoarece cunosc conducerea UNPR şi ştiu că este una cu responsabilitate. Dar dacă acceptăm acest Zvon, aşa s-ar explica, atunci, şi presiunile pe care Ioan Mihai Roşca le-a făcut asupra redactorului şef de la Redacţia de Informaţii Centrale care s-a opus publicării unui Comunicat de presă al UNPR denigrator la adresa Dl.Titus Corlăţean fără să dea şi replica acestuia, aşa cum prevede statutul unei Agenţii Naţionale de Presă, plătită din bani publici. Reacţia acestui personaj slugarnic, director general interiomar, Ioan Mihai Roşca, faţă de cei care, crede el că-i susţin interesele, a fost de a ridica dreptul de viză redactorului şef, deşi este ilegal, şi a investit cu acest drept redactorul care este acreditat pe lângă UNPR, ale cărui calităţi profesionale care să-l recomande pentru această funcţie mie îmi scapă, dar la rândul lui foarte slugarnic.Când nu există profesionalism, există coloană vertebrală îndoită. Iată de ce Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti a solicitat depolitizarea conducerii AGERPRES şi un control interdisciplinar corect la AGERPRES. Angajaţii nu mai au încredere în controalele efectuate de Curtea de Conturi sau de Inspecţia muncii pentru că administraţia AGERPRES nu le ia în seamă concluziile.

    Dacă UNPR are intenţia de a-l menţine în funcţie pe acest personaj atunci ar trebui să ştie că, în anul 2001 a avut un accident care l-a ţinut în comă mai multe luni iar, de atunci, la Agerpres nu a mai venit decât câteva zile pe săptămână 
 că,  sub conducerea lui, AGERPRES s-a deprofesionalizat. Ziariştii Profesionişti au părăsit instituţia ca urmare a unei politici de personal făcută numai în interesul unor şefi, prin angajarea rudelor indiferent de meserie, - cum e să fii director la aprovizionare şi soţia directorul care te controlează sau tata director la resurse umane şi fiica angajată,  iar exemplele pot continua - printr-o salarizare discreţionară, prin abdicarea de la principiile unei politici editoriale corectă, nepartinică.

    Dacă ziaristul de agenţie nu are nume,  are,  însă, reputaţia instituţiei la care lucrează, când şi aceasta dispare îi rămâne un singur lucru, dacă se respectă, să plece, pentru că a lupta, din interior, împotriva acestei pecingini care a pus stăpânire pe Agerpres,este imposibil. O mână de ajutor la distrugerea credibilităţii şi la deprofesionalizarea Agerpres, se spune că, a dat-o şi directorul editorial, ARGENTINA TRAICU, care, conform zvonurilor, nu are nicio pregătire în domeniu dar conduce din umbră destinele Agenţiei Naţionale de Presă  AGERPRES de peste 10 ani şi speră să-i ia locul directorului general pentru a -şi continua munca de distrugere a agenţiei alături de alte personaje care au fost numite pe posturi de directori generali fără niciun concurs şi nici cu pregătirea necesară. AGEPRES nu are bani pentru creşterea salariilor angajaţilor dar, Comitetul Director al AGERPRES condus de Mihai Ioan Roşca şi din care face parte şi Argentina Traicu a aprobat o serie de măsuri care s-au materializat în cumpărarea unor drujbe, suflători de frunze, capcane de cârtiţe, arbuşti, pomi fructiferi, pentru întreţinerea unui teren din Comuna Afumaţi care, acum, are buruienile pe el mai mari decât Casa Scânteii, bugetarea masteratului directorului de la resurse umane, Dl. Marian Iordan, deşi mai are câţiva ani până la pensie, înfiinţarea unor redacţii care nu au nicio legătură cu obiectul şi statutul unei Agenţii Naţionale de presă, externalizarea unor servicii care costă mai mult Agenţia decât dacă rămâneau în interior, transferarea unor activităţii redacţionale unor firme private şi exemplele pot continua. 

    Dar pe cine interesează cum sunt cheltuiţi banii publici? Pe cine interesează  că circa 40 la sută din angajaţii Agerpres sunt cadre de conducere care îşi adaugă la salariu până la 45 la sută din salariu de bază, indemnizaţie de conducere, care primesc prime şi alte bonusuri, iar redactorii au venituri între 900 ron şi 1500 ron şi folosesc Agerpres-ul ca rampă de lansare pentru alte publicaţii? Pe cine interesează că abonamentele la telefoanele unor directori sunte şi de câte 1000 de euro pe lună, pe cine interesează că banii se duc pe deplasările în străinătate ale membrilor conducerii mai ales de Crăciun la Viena? Deşi există poşta electronică, controalele la corespondenţii din străinătate se fac prin deplasări de săptămâni şi în echipe la care se adaugă şi membrii ai familiilor ca însoţitori, trebuie să veghem la unitatea familiei nu-i aşa? Aşa se explică şi ultima deplasare a lui Ioan Mihai Roşca la Strasbourg, însoţit de soţie şi cu corespondentul de Bacău pe post de şofer. Nu poate circula cu avionul pentru că nu-i permit medicii ca urmare a accidentului pe care l-a avut dar poate să conducă destinele unei Agenţii Naţionale de Presă ca AGERPRES. Are Agepres bani, nu? Ştie oare primul ministru, care trebuie să facă nominalizarea pentru postul de director general al AGERPRES, ce face actualul deţinător al acestui post? 

     Dacă vrea să afle ce se întâmplă, cu adevărat, la Agerpres, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti îi sugerează Premierului să citească dosarele care i-au fost depuse la Cabinet. Aceleaşi dosare ce conţin dovezi furnizate de actuali şi foşti angajaţi ai Agerpres, au fost depuse la Comisiile de cultură ale celor două camere ale Parlamentului iar o parte din fapte se găsesc pe rolul instanţelor de judecată. Sunt angajaţi care au acţionat în instanţă conducerea Agerpres pentru hărţuire profesională şi presiuni psihologice, pentru abuz în serviciu.
    În demersul său, SJP este susţinut de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor unde este membru prin Federaţia Română a Jurnaliştilor,, MediaSind”. Cele două organizaţii internaţionale au solicitat autorităţilor de la Bucureşti să rezolve problema de la Agerpres unde angajaţii sunt terorizaţi şi li se încalcă drepturile, înainte ca aceste documente să ajungă în plenul Parlamentului European.

    Domnule Prim ministru, Emil Boc, Domnilor preşedinţi ai Comisiilor de Cultură din cele două camere ale Parlamentului, domnilor preşedinţi ai Partidelor politice parlamentare de la putere sau din opoziţie stă în puterea Dumneavoastră să puneţi capăt acestei situaţii, să nu permiteţi ca destinele unor ziarişti să ajungă subiecte pe masa parlamentarilor europeni, chiar dacă sunt ziarşiti care vă mai supără din când în când. Readuceţi Agerpres-ului credibilitatea pe care a avut-o. La Revoluţie era singura instituţie de presă credibilă în străinătate. Mulţi ziarişti ai Agerpres-ului au fost în primele rânduri ale revoluţionarilor şi nu şi-au luat certificate de revoluţionari. Şi-au riscat viaţa din dragoste pentru meseria de ziarist, din fidelitatea faţă de instituţie. În memoria lor, a celor care nu mai sunt sau a celor care au fost batjocoriţi de aceşti indivizi care conduc acum AGERPRES, faceţi ordine la Agenţia Naţională de Presă.    /Maria Schifirneţ/

Articol publicat de:  Rompress Audio.ro
Comments